Acara By: Padin April 8, 2022 @ 11:33am

4 Usahawan OKU Dinobat SAY LEAD Dalam Pusingan Akhir Liga Usahawan OKU Selangor

Empat usahawan Orang Kurang Upaya (OKU) telah dipilih oleh Raja Muda Selangor, Tengku Amir Shah Sultan Sharafuddin Idris Shah dan juga para juri yang lain pada Pusingan Akhir Liga Usahawan OKU Selangor – SAY LEAD yang diadakan di Sunway Resort Hotel, Petaling Jaya baru-baru ini.

Perniagaan Putu Piring Warisan Nenek yang menjana pendapatan RM30,000 sebulan dijalankan Yusairi Hafiz Tajudin, 31, seorang OKU kategori fizikal (urat saraf tangan dan kaki kanan) telah dinobatkan sebagai pemenang pertama.

Faizul Ahmad Zuki, seorang OKU penglihatan (buta mata sebelah kanan), 39, yang menjalankan perniagaan mencuci kapet di Rawang, Selangor telah memenangi tempat kedua manakala Nooraihan Che Li, 41, yang menjalankan perniagaan menjual alat perkakasan rumah e-dagang adalah OKU berkerusi roda dan menerima hadiah tempat ketiga liga.

Dalam pada itu, Linges Warry Apparao, 23, belia OKU yang menggunakan alat bantuan pernafasan sejak 15 tahun lalu itu menerima anugerah usahawan OKU harapan kerana membangunkan perniagaannya menjual produk kosmetik.

Liga ini dianjurkan oleh Selangor Youth Community (SAY), sebuah organisasi bukan kerajaan yang diasaskan oleh Raja Muda Selangor dan Program Liga Usahawan OKU Selangor – SAY LEAD dijalankan dibawah inisiatif Entrepreneurship Selangor dengan membawa visi dan misi untuk mempromosi keterangkuman dalam kepelbagaian terutamanya kepada golongan usahawan belia.

Liga ini ditaja oleh Kerajaan Negeri Selangor melalui Jawatankuasa Tetap Pembangunan Usahawan Negeri Selangor yang diterajui oleh Exco Keusahawanan Negeri Selangor, Rodziah Ismail.

Kriteria pemilihan peserta adalah peserta yang lahir atau menetap di Selangor sekurang-kurangnya lima tahun, berusia dari 18 tahun hingga 40 tahun, merupakan pemegang kad OKU yang sah di bawah Jabatan Kebajikan Masyarakat (JKM) dan sedang aktif menjalankan aktiviti perniagaan.

Program SAY LEAD telah berjalan sejak September 2021 dan seramai 20 peserta dipilih untuk menjalani kursus perniagaan yang merangkumi profil keusahawanan, business model canvas, pengurusan kewangan, branding, jualan dan pemasaran, digitalisasi perniagaan, lawatan ke tapak premis usahawan, bengkel bisnes profil & pitching dan perkongsian bersama agensi kerajaan.

Setiap dua minggu selama kursus bimbingan perniagaan dijalankan, peserta diberi tugasan dalam untuk dilaksanakan dalam perniagaan mereka. Setiap peserta juga dibimbing oleh para jurulatih pakar perniagaan dan mentor-mentor daripada pembimbing dari Fakulti Pengurusan dan Perniagaan Universiti Teknologi MARA untuk memastikan objektif pemahaman dan praktikaliti mereka dalam menerapkan pengetahuan yang diberikan tercapai.

Sebelum itu, 10 usahawan OKU yang mendapat tempat 10 teratas telah dipilih dan layak membuat pembentangan di hadapan para juri iaitu Raja Muda Selangor, Tengku Amir Shah Sultan Sharafuddin Idris Shah, Exco Keusahawanan Negeri Selangor, Rodziah Ismail, Ketua Setiausaha, Kementerian Pembangunan Usahawan dan Koperasi Malaysia, Datuk Suriani Datuk Ahmad, Ketua Pegawai Eksekutif Perbadanan Kemajuan Negeri Selangor (PKNS), Datuk Mahmud Abbas dan Pensyarah Kanan Program Sosial & Pengerusi Jawatankuasa Pelaksanaan Polisi Inklusif OKU Universiti Kebangsaan Malaysia, Dr Aizan Sofia Amin.

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Acara Thu, 22 Aug 2019
Acara Tue, 23 Jan 2018

Sheila On 7- Live In Kuala Lumpur 2018

Band popular dari Indonesia Sheila On 7, bakal beraksi kembali dalam sebuah konsert yang akan berlangsung di Kuala Lumpur pada Sabtu, 10 Februari 2018 di StarXpo Hall, KWC Fashion Mall, Kuala Lumpur bermula jam 8.30 malam.

Acara Fri, 20 Dec 2019
Acara Mon, 4 Nov 2019

Keaslian ramuan Herbal Essences diiktiraf oleh Royal Botanic Gardens!

Bagi yang mencari syampu organik, inilah dia

Acara Tue, 21 Aug 2018

Sertai Tarian Kecergasan Di Gegaria Fest, Putrajaya. Pelbagai Hadiah Menarik Menanti Anda!

Cabutan bertuah bernilai lebih RM2000 termasuklah FitBit Alta HR, peralatan elektrik dan pelbagai lagi hadiah menarik menanti anda.  

Acara Wed, 13 May 2020
Acara Wed, 17 Jan 2018

Malaysia Women Marathon

Date: 4 March 2018 Venue: Shah Alam The Malaysia Women Marathon is an annual event that celebrates the International Women Day and the sorority of women in running. The theme for each year depends on […]

Acara Fri, 13 Apr 2018

Jom Pi Gegaria Fest Di Amanjaya Mall, Sungai Petani Ahad Ini. Super Happening!

Rugi kalau tak pi sebab banyak booth serta aktiviti-aktiviti menarik yang boleh dilakukan di sana sepanjang hari. Gerenti memang tak bosan!

Acara Wed, 16 May 2018

Hujan Duit RM100,000 Bakal ‘Basahi’ KL Raya Fest 2018. Jom Serbu!

Kalau nak beli baju raya sambil kutip duit raya, bolehlah mengunjungi KL Raya Fest 2018.

Acara Thu, 21 Feb 2019

E1, Jual fesyen dalam lagu

Semalam Sahaja bawa penggemar muzik kembali ke zaman retro!

| Live TV