Sertai misi di www.jomheboh.com.my dan berpeluang memenangi 5 juta koin Shopee, barangan Xiaomi dan beras ERA! Penyertaan dilanjutkan sehingga hari Jumaat 7 Mei 2021. Sertai sekarang!
Acara By: Yanie Baharom September 24, 2018 @ 12:00pm

C-Cycle Challenge 2018: 1,200 Peserta Hangatkan Eco Santuary!

Menggalakkan gaya hidup yang sihat sekaligus memperkenalkan aktiviti riadah berkualiti untuk seisi keluarga melalui sukan, menjadi objektif utama penganjuran C-Cycle Challenge New Straits Times (NST) 2018.

Ketua Pegawai Eksekutif New Straits Times Press (M) Bhd (NSTP) Datuk Seri Abdul Jalil Hamid berkata, beliau mahu orang ramai melihat penganjuran kali kedua ini lebih daripada sebuah aktiviti sukan.

Sebaliknya, acara itu bertujuan untuk mengeratkan hubungan keluarga dan sesama masyarakat.

“Keseluruhan idea untuk acara ini adalah untuk menggalakkan kehidupan yang sihat. Kami mahu menggalakkan orang ramai melakukan sukan berbasikal sebagai aktiviti riadah mereka,” katanya selepas melepaskan peserta dalam kategori Century Ride and Fun Ride di Eco Sanctuary, Kota Kemuning dekat sini hari ini.

 

Foto: Luqman Hakim Zubir

Upacara pelepasan bendera itu dilakukan oleh Jalil bersama Pengerusi Yayasan EcoWorld, Tan Sri Lee Lam Thye; Ketua Pegawai Operasi EcoWorld Development Group Bhd, Datuk Sundarajoo Somu, Pengurus Besar Kumpulan Divisi Pembangunan EcoWorld Development Group Bhd, Ho Kwee Hong; Ketua Pegawai Komersil NSTP, Alfian Abu Talib dan Pengarang Eksekutif NST, Muzli Mohd Zin.

Jalil berkata, penyertaan jumlah peserta yang diterima bagi tahun ini cukup menggalakkan iaitu seramai 1,200 peserta terdiri daripada pengayuh lokal dan antarabangsa sekaligus mengulangi kehangatan penganjuran tahun lalu.

Foto: NSTP/Zunnur Al Shafiq

“Bersama dengan EcoWorld Development Group Bhd, kami berharap penganjuran kali ketiga akan bakal diadakan tahun depan akan menarik lebih ramai penunggang basikal,” katanya.

Dikenali sebagai salah satu acara berbasikal utama negara, edisi kedua C-Cycle Challenge NST menyaksikan penunggang basikal mengambil bahagian dalam kategori Ride Century Ride dan 35km Fun Ride.

Jalil berkata pihak penganjur merancang untuk memperkenalkan kategori ketiga tahun depan di mana kekentalan para penunggang basikal akan diuji menerusi jarak 70km hingga 75km.

Pada tahun ini, cabaran itu menyaksikan penyertaan 28 pasukan pelumba profesional, termasuk Pasukan Berbasikal Terengganu, Pasukan Berbasikal Angkatan Bersepadu, Pasukan Berbasikal PDRM G dan Pasukan Berbasikal Armaniz.

Foto: Luqman Hakim Zubir

Terdapat banyak amatur dan pelumba profesional yang mengambil bahagian dalam cabaran yang menyaksikan pembabitan ahli korporat dan pemain utama industri.

Jalil berkata beliau gembira dengan maklum balas positif daripada peserta, walaupun penangguhan dari tarikh awalnya pada bulan Mei.

Para penunggang basikal menikmati laluan yang indah dan menarik ketika mereka melewati kawasan pantai dan kawasan berbukit.

Antara laluannya ialah Persiaran Rimbayu, Jalan Johan Setia-Jalan Klang Banting-Jalan Chodoi, Jalan Morib-Tanjung Sepat-Jalan Sepang dan Jalan Sijangkang Utama.

Sementara itu, Pengerusi Yayasan EcoWorld Tan Sri Lee Lam Thye, berkata, beliau gembira untuk bekerjasama dengan NST dalam satu lagi projek komuniti.

Beliau berkata EcoWorld komited dalam memainkan peranan mereka untuk mempromosikan gaya hidup sihat di negara ini.

“Sebagai pemaju yang bertanggungjawab dan prihatin, menjadi fokus kami untuk memainkan peranan untuk mempromosikan gaya hidup yang sihat.

“Berbasikal adalah satu aktiviti popular di negara kita dan dengan menganjurkan acara ini, kami telah berjaya mengumpulkan seramai 1,200 peserta tempatan dan antarabangsa,” katanya.

Hadiah keseluruhan yang ditawarkan kepada peserta adalah berupa wang tunai sebanyak RM37,700.

Pemenang tempat pertama, kedua dan ketiga untuk kategori Terbuka Lelaki, Terbuka Wanita dan Terbuka Lelaki Senior masing-masing menerima RM2,500, RM1,500 dan RM1,000.

Juara kategori veteran lelaki, Tsen Seong Hoong (tengah) pada majlis penyampaian hadiah Century Ride NST C-Cycle Challenge 2018 di Eco Sanctuary Kota Kemuning. – NSTP/Zunnur Al Shafiq

Juara kategori wanita, Jupha Somnet (tengah) pada majlis penyampaian hadiah Century Ride NST C-Cycle Challenge 2018 di Eco Sanctuary Kota Kemuning. – NSTP/Zunnur Al Shafiq

Di bawah kategori Terbuka Pasukan, pemenang tempat pertama membawa pulang RM4,500 manakala RM3,500 untuk tempat kedua dan RM3,000 untuk tempat ketiga.

Cabaran NST C-Cycle Challenge 2018 dianjurkan NST dengan kerjasama EcoWorld Development Group Bhd, Bank Muamalat Malaysia Bhd sebagai sebagai bank rasmi selain syarikat pengimport dan peruncitan barangan sukan, Treknology Multisport Sdn Bhd sebagai penaja produk.

Sumber: New Straits Times

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Acara Wed, 25 Sep 2019

Pameran Harumanis ketengah keunikan budaya Perlis

Pelbagai karya abstrak curi tumpuan

Acara Tue, 29 Oct 2019

Spray anti VOC keluaran acson yang pertama di Malaysia

Memberi gaya hidup sihat dengan Pemulihkan udara dalaman!

Acara Wed, 3 Apr 2019

Pencarian cef muda berbakat kini kembali. Mungkin anda yang MAGGI dan KPM cari!

Pertandingan Memasak Sekolah Menengah MAGGI®, medan serlah kemahiran memasak anak muda.

Acara Wed, 25 Jul 2018

Jom Rasai Keterujaan Berganda Di Karnival Jom Heboh, KL Sports City Bukit Jalil Pada 28 & 29 Julai Ini!

Acara yang ditunggu-tunggu dan menjadi tarikan masyarakat tempatan ini bakal menyajikan keseronokan dan keterujaan berganda dengan pelbagai aktiviti serta tawaran istimewa!

Acara Fri, 28 Sep 2018

Hijab & Heels Kini Di Program Wanita Hari Ini, TV3

Mulai Oktober ini, jangan lupa tengok ya!

Acara Thu, 5 Sep 2019
Acara Fri, 14 Sep 2018
Acara Mon, 29 Apr 2019

Bengkel i-Skil Hijab & Heels bantu wanita jana pendapatan sampingan

Kursus asas kemahiran mampu tingkatkan ekonomi keluarga

Acara Sun, 24 Jun 2018

Pemenang Peraduan Hijab & Heels Teruja Berbuka Puasa Dengan Remy Ishak

Wah, bukan senang nak dapat peluang sebegini!

Acara Sat, 9 Mar 2019

Ayda Jebat beri sentuhan peribadi untuk Anas Cosmetics

Didatangkan dalam pek kecil dan mampu milik! 

| Live TV