Acara By: Ad Ops August 21, 2018 @ 9:00am

Ikuti 4 Langkah Persediaan Penting Sebelum Anda Memulakan Aktiviti Berbasikal

Berbanding dengan sukan lain, aktiviti berbasikal merupakan sejenis senaman yang memberikan impak rendah.

Namun begitu, mana-mana aktiviti fizikal pun, jika dilakukan terlalu kerap, ia boleh mengakibatkan kecederaan. Ini termasuklah sukan berbasikal.

Menurut peminat-peminat aktiviti ini, masalah yang sering dialami adalah seperti sakit belakang, lenguh lengan dan bahu, lutut tak selesa serta sindrom carpal tunnel.

Kecederaan yang selalu dialami oleh pelumba adalah di mana patella (kepala lutut) telah lari alignment dari lokasi asalnya di tulang femur (paha). Aduh!

Jadi selain memakai topi keledar, apa yang perlu kita buat untuk menyediakan badan kita supaya kecederaan dapat dielakkan?

Langkah-langkah persediaan:

1. Pilih basikal yang sesuai

Aktiviti berbasikal melibatkan perbuatan yang berulang. Jika ia tak dilakukan dengan betul, lepas itu ia diulang-ulang pula, lambat-laun gerenti ia akan mengakibatkan ketidakselesaan atau kecederaan. Itu sebabnya anda perlu cari basikal yang perfect untuk tubuh badan anda.

Foto: mantel.com

Adjustment pada bahagian basikal yang paling biasa dibuat adalah terhadap ketinggian tempat duduk dan posisi pemegang basikal. Ketinggian tempat duduk adalah penting bagi tahap kecekapan dan kuasa; jika kaki pelumba tidak dilunjur sepenuhnya, daya mampatan yang kuat boleh terjadi kepada hamstring. Sakit di bahagian bawah belakang pelumba pula selalu dikaitkan dengan posisi handlebar basikal yang terlalu rendah atau jauh.

Pelarasan sekecil mana sekalipun terhadap basikal seseorang pelumba memang boleh berikan impak kepada prestasinya. 

2. Pastikan badan anda cukup nutrisi dan tenaga

Hydration memang penting, okay? Sebarang kepenatan yang anda alami boleh mengurangkan prestasi berbasikal anda dan secara tak langsung, badan anda adalah lebih terdedah kepada trauma.

Selain itu, nutrisi yang baik juga boleh membantu mengurangkan risiko kecederaan. Makan makanan dan minuman yang membekalkan tenaga supaya badan anda cukup kuat untuk melindungi otot dan tulang.

Dan ingat, rehat yang mencukupi di antara setiap sesi berbasikal juga penting!

3. Lakukan senaman regangan terlebih dahulu

Ada yang berkata stretching adalah penting dan perlu dilakukan sebelum dan selepas berbasikal. Orang lain pula kata tak ada gunanya pun. Sebenarnya ia terpulang kepada individu, tapi stretching yang betul memang boleh mengelakkan kedua-dua kesakitan masa kini dan kecederaan masa depan.

4. Mula dengan cabaran yang mudah terlebih dahulu

Foto: totalwomenscycling.com

Seseorang itu perlu membuat dan mengikuti jadual latihan dengan betul. Seelok-eloknya biasakan diri dulu dengan aktiviti ini dan cabarannya. Mahirkan diri dalam kepantasan kayuhan dahulu sebelum kuasa; mula mengayuh di kawasan rata dahulu sebelum anda cuba tackle kawasan berbukit.

Tak apa jika anda mengambil masa. Jika anda terus terjun ke tahap kesukaran yang tinggi, sendi dan otot anda tak boleh nak keep up. Mestilah cedera!

Tip!

Untuk meningkatkan lagi daya ketahanan anda supaya anda boleh berbasikal dengan baik, anda disarankan untuk cuba lakukan senaman yoga atau pilates.

Kedua-dua aktiviti ini dikatakan boleh membina kekuatan dalaman dan stamina untuk melindungi bahagian belakang anda serta memberikan lebih banyak kuasa kepada kaki anda. Hmm, kalau berfaedah, why not?

Tapi jika anda mendapati yang anda telah cedera selepas sesuatu sesi berbasikal, rujuk kepada doktor atau ahli fisioterapi.

Jom sertai!

Bagi anda yang meminati sukan berbasikal, ataupun anda baru saja nak mula menjinak-jinakkan diri, anda bolehlah sertai acara cabaran berbasikal NST C-Cycle Challenge 2018!

Foto: NSTP

Kini dalam edisi keduanya, ia akan berlangsung pada 23 September ini di Eco Sanctuary, Teluk Panglima Garang, Selangor.

Acara anjuran New Straits Times dengan kerjasama EcoWorld ini terbahagi kepada dua, iaitu aktiviti berupa perlumbaan (Century Ride) dan aktiviti berbasikal secara santai (Fun Ride). Jadi anda boleh pilih sendiri tapi kedua-duanya gerenti seronok!

Lagi best, untuk acara Century Ride, pelumba terpantas boleh menangi hadiah menarik bernilai RM37,000! Pada masa yang sama, ada juga hadiah cabutan bertuah bernilai RM49,000 untuk dimenangi! Wow!

Kategori penyertaan Century Ride:

  • Terbuka Lelaki – untuk peserta lelaki berumur 18 –39 tahun
  • Terbuka Wanita – untuk peserta wanita berumur 18 tahun ke atas
  • Terbuka Lelaki Senior – untuk peserta lelaki berumur 40 tahun ke atas
  • Terbuka Berkumpulan – minimum 6 orang setiap kumpulan

Jarak: 160km

Yuran penyertaan: RM160

Nota: Hanya basikal jenis “road bikes” saja yang dibenarkan

Kategori penyertaan Fun Ride:

  • Terbuka Fun Ride – untuk semua peserta

Jarak: 35km

Yuran penyertaan: RM50

Nota: Semua jenis basikal dibenarkan

Kalau berminat, jom daftar di www.nst.com.my/c-cycle dari sekarang hingga 24 Ogos. Untuk sebarang pertanyaan, sila hubungi Sanusi (010-3377566).

Sumber: The Guardian

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Acara Thu, 16 May 2019
Acara Mon, 30 Jul 2018
Acara Thu, 14 Mar 2019

Demi keluarga, Noryn Aziz jual tudung

Anak lelaki dan keluarga cetus semangat buat dirinya.

Acara Wed, 25 Jul 2018

Jom Rasai Keterujaan Berganda Di Karnival Jom Heboh, KL Sports City Bukit Jalil Pada 28 & 29 Julai Ini!

Acara yang ditunggu-tunggu dan menjadi tarikan masyarakat tempatan ini bakal menyajikan keseronokan dan keterujaan berganda dengan pelbagai aktiviti serta tawaran istimewa!

Acara Mon, 13 Jan 2020
Acara Fri, 26 Jul 2019

Starbucks Malaysia rai 3 barista ‘istimewa’

Penggemar kopi, cuba buat langkah ini!

Acara Mon, 23 Sep 2019
Acara Thu, 30 Apr 2020

Telekung Siti Khadijah lancar sejadah SK X AMRU

Saiz mini tarik perhatian untuk dimiliki

| Live TV