Acara By: Nani Ramlee September 14, 2018 @ 2:00pm

Kolaborasi Media Prima-Viu Saksikan Sinergi Antara Platform TV & Digital

Viu, peneraju perkhidmatan video OTT serantau dan Media Prima Television Networks (MPTN) mengumumkan kerjasama di mana, Media Prima akan menyiarkan sebagai permulaan, tiga drama asli Viu,‘Salon’, ’Jibril’ dan ‘The Bridge’ untuk pasaran Malaysia pada 2018.

Menariknya, ia merupakan kali pertama jenama OTT serantau bekerjasama dengan penyiar TV terbesar Malaysia dari segi kandungan yang disiarkan pada hari yang sama.

“Ini merupakan kaedah berbeza sama sekali di dalam industri hiburan di mana wujudnya pengertian salah bahawa OTT mahu mencabar industri TV. Sebaliknya, kami menyaksikan sinergi tulen antara audiens TV dan digital di Malaysia. Ia didayakan hari ini menerusi saluran digital yang begitu padat sambungannya yang juga merangkumi pengguna besar TV yang disiar percuma.

Kami benar-benar menghargai kolaborasi dengan Media Prima, peneraju penyiaran di Malaysia, yang akan mendapat manfaat dari Viu yang membawa kandungan format antarabangsa dan drama premium Melayu kepada audiens mereka tahun ini,’’ kata Kingsley Warner, Pengurus Besar bagi Vuclip Malaysia.

“Konsep kerjasama dengan Viu timbul apabila kami mengetahui penonton kami memintakan kandungan asli yang khusus kepada Malaysia, dan pada masa sama mengekalkan kualiti tinggi. Kami percaya perkongsian ini akan membangunkan lebih banyak drama terkemuka seperti Nur di TV3.

Di samping itu, kami memiliki misi untuk meraih capaian digital yang disasar tinggi menerusi platform Viu dan menyediakan bilangan besar penduduk Malaysia dengan kandungan berkualiti tinggi menerusi perkongsian ini,’’ kata Johan Ishak, Ketua Pegawai Eksekutif, Rangkaian Televisyen, Media Prima Berhad.

“Selain daripada menarik audiens baharu, ini adalah langkah hebat dalam memberi ganjaran kepada audiens setia kami yang telah sentiasa bersama kami sekian lama,’’ tambah beliau.

Salon

Kisahnya bermula dengan Anna membuka Salon baharu yang pantas menjadi bualan warga kota KL. Anna memiliki sejarah hitam silam dan memiliki misi untuk menjejak pembunuh yang membunuh anggota keluarganya beberapa tahun sebelum itu dan mahu menuntut keadilan mengikut caranya sendiri dengan melakukan pembunuhan dalam mencapai matlamatnya.

Filem arahan Kabir Bhatia ini bakal diterbitkan oleh Monsoon Pictures. Salon dibintangi oleh Julia Farhana, Idris Khan dan Iman Corinne ini bakal disiarkan bermula 17 September 2018.

Jibril

Jibril diterbitkan oleh Konda Kondi Studios, dibintangi Aeril Zafrel, Lisa Surihani, Zahiril Adzim dan Sangeeta Krishnasamy, dan akan diarahkan oleh Megat Sharizal. Ia mengisahkan seorang peguam yang memiliki kepintaran luar biasa, ketampanan dan kelebihan melakukan kesimpulan. Urutan peristiwa membawa kepada beberapa kes kematian dan pembunuhan.

Jibril dipanggil untuk membela seorang daripada suspek dan maka bermulalah pendedahan mengenai pertubuhan rahsia yang melakukan keganasan dan pemburuan terhadap ketuanya yang licik menyembunyikan diri. Drama ini akan menemui penonton bermula 22 Oktober 2018.

The Bridge

Viu bekerjasama dengan rakan kongsi lamanya, Double Vision, untuk menerbitkan rancangan 10 episod adaptasi fenomena global yang diberikan sentuhan tempatan, The Bridge, lakonan Bront Palarae, Rebecca Lim, Cheryl Samad dan Tony Eusoff. The Bridge akan diarahkan oleh TJ Lee. Ia mengisahkan satu mayat ditemui di sempadan dua negara, Malaysia dan Singapura, memaksakan penyiasat kedua-dua negara menjalin kerjasama untuk menyelesaikan kes tersebut.

Ini adalah format berlesen dari syarikat pengedaran antarabangsa, Endemol Shine Group. The Bridge (Bron/Broen) asalnya dicipta dan ditulis oleh Hans Rosenfeldt sebagai produksi bersama Filmlance International dari Sweden, sebahagian daripada Endemol Shine Group dan Nimbus Film dari Denmark.

Jangan ketinggalan untuk menyaksikan ketiga-tiga drama asli tersebut yang dijadualkan untuk penyiaran menerusi saluran NTV7 Media Prima dan saluran Viu pada setiap Isnin dan Selasa jam 10.00 malam.

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Acara Fri, 4 May 2018

Setahun Menyepi, Maria Farida Lancar Produk Kosmetik Sendiri

Maria Farida muncul dengan produk kosmetik yang unik!

Acara Tue, 28 Aug 2018
Acara Wed, 24 Jul 2019

Krim aqua rich selamatkan kulit daripada ‘terbakar’

Wajib pakai krim pelindung walaupun di dalam bangunan

Acara Thu, 9 Aug 2018

Dapat Kuruskan Badan, Ini Antara 8 Manfaat Yang Bikin Anda Mahu Kayuh Basikal Sekarang!

Makin lama anda kayuh, makin banyak manfaat anda dapat!

Acara Mon, 25 Jun 2018

Promosi Filem Pulang Di Pavilion Kuala Lumpur Happening!

Membayangkan detik cemas dipukul ombak di tengah lautan tanpa mengetahui setinggi dan sebesar mana gelombang ombak, menuntut imaginasi besar buat Remy.

Acara Thu, 19 Sep 2019
Acara Wed, 13 May 2020

UPSC sumbang 1,000 bubur lambuk kepada petugas barisan hadapan

Inisiatif bagi hargai pengorbanan mereka

Acara Sat, 14 Dec 2019

Jurusolek, pintu gerbang untuk menjadi usahawan kosmetik

Langkah kecil yang boleh menguntunkan jika kena gayanya

Acara Mon, 29 Oct 2018

Milik Siapakah Trofi Drama & Filem Terbaik Anugerah Skrin 2018?

Anugerah Skrin 2018 bakal berlangsung pada 2 November ini jam 9.00 malam.

Acara Tue, 23 Jan 2018

Sheila On 7- Live In Kuala Lumpur 2018

Band popular dari Indonesia Sheila On 7, bakal beraksi kembali dalam sebuah konsert yang akan berlangsung di Kuala Lumpur pada Sabtu, 10 Februari 2018 di StarXpo Hall, KWC Fashion Mall, Kuala Lumpur bermula jam 8.30 malam.

| Live TV