Acara By: Padin March 17, 2023 @ 4:30pm

Konvensyen Halal Antarabangsa Selangor Melepasi Sasaran

Konvensyen Halal Antarabangsa Selangor (SELHAC 2023) berakhir selepas 3 hari aktiviti pameran, forum seminar dan padanan perniagaan ni Pusat Dagangan Dunia Kuala Lumpur, baru-baru ini.
 
Lebih 200 pempamer dan hampir 8,000 pengunjung berkumpul di SELHAC 2023 dari 10 hingga 12 Mac 2023, satu komponen penting di dalam perancangan ekonomi negeri secara luas, seperti mana yang digariskan di bawah Rancangan Selangor Pertama (RS-1).

Melalui RS-1, industri Halal dikenal pasti sebagai salah satu daripada sembilan sektor fokus bagi mengukuhkan ekonomi negeri itu.
 
SELHAC merupakan acara penting di dalam agenda Halal bagi memposisi dan memanfaatkan kekuatan Selangor dalam mendokong ekonomi halal serantau, melalui pembangunan perniagaan-perniagaan yang mempunyai potensi bagi menembusi pasaran Halal global – yang diunjurkan akan bernilai USD2.8 trilion menjelang tahun 2025.
 
“Kita telah bersama-sama berkongsi nilai dan tradisi, dan memperkuatkan komitmen kepada prinsip-prinsip persahabatan, integriti dan kebolehpercayaan – agar dapat membina suatu komuniti halal yang lebih kukuh dan makmur. Ini adalah sesuatu yang tidak ternilai”, kata Pengerusi Jawatankuasa Tetap Hal Ehwal Agama Islam, Hal Ehwal Pengguna dan Industri Halal, Mohd Zawawi Ahmad Mughni.


 
Beberapa pencapaian di edisi SELHAC tahun ini adalah mendapat penyertaan ke forum industri halal dan seminar kewangan Islam melebihi 500 orang, jumlah pempamer melebihi 200 bukan sahaja dari Selangor, malahan dari Kedah, Pulau Pinang, Melaka, Negeri Sembilan dan juga dari negara luar dan anggaran jualan sebanyak hampir RM100,000 di pameran SELHAC.

Seterusnya, sejumlah RM55.7 juta transaksi di sesi-sesi padanan perniagaan yang disertai oleh hampir 100 penyertaan dari pasaraya dan dari luar negara seperti United Kingdom, Kanada, Australia dan Thailand dan seramai hampir 8,000 pengunjung menyertai pameran, Seminar Kewangan Islam & Logistik Halal, Forum Rantaian Bekalan dan Penembusan Pasaran, termasuk Persidangan Eksekutif Halal yang dianjurkan oleh Jabatan Agama Islam Selangor (JAIS).
 
“Terdapat banyak lagi pencapaian yang tidak dapat dinilai sepanjang penganjuran SELHAC 2023. Di samping peluang-peluang perniagaan dan hubungan yang dicapai, konvensyen ini juga meraikan kekayaan dan kepelbagaian sektor Halal di negeri Selangor”, tambah Mohd Zawawi lagi.
 
SELHAC 2023 dianjurkan oleh Jawatankuasa Tetap Agama Islam, Pengguna dan Industri Halal Selangor, dan diurus oleh HIS Toyyiba Sdn. Bhd atau lebih dikenali sebagai Halal International Selangor (HIS) yang merupakan anak syarikat Menteri Besar Selangor (Pemerbadanan).
 
Untuk maklumat lanjut, layari www.selhac.my atau saluran media sosial SELHAC (@halalSelhac)

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Acara Fri, 4 May 2018

Setahun Menyepi, Maria Farida Lancar Produk Kosmetik Sendiri

Maria Farida muncul dengan produk kosmetik yang unik!

Acara Mon, 17 Sep 2018

Jom Sertai Program Santai #FANtastik ABPBH 31 Di Istana Budaya, Sabtu Ini!

Pakat ramai-ramai meriahkan program #FANtastik bermula 8.30 pagi hingga 6 petang pada Sabtu, 22 September ini!

Acara Wed, 16 May 2018

Hujan Duit RM100,000 Bakal ‘Basahi’ KL Raya Fest 2018. Jom Serbu!

Kalau nak beli baju raya sambil kutip duit raya, bolehlah mengunjungi KL Raya Fest 2018.

Acara Thu, 27 Feb 2020
Acara Wed, 10 Apr 2019
Acara Fri, 1 Apr 2022

Celebrity Superstar Asia 2022 Cari Bakat Baharu!

Pertandingan Celebrity Superstar Asia 2022 bakal dianjurkan oleh Quinton Academy dan Lomo Pictures dengan kerjasama Broadway Academy. Program ini dijangka akan mengambil masa kira-kira empat bulan sebelum mencapai kemuncak dan uji bakat secara atas talian

Acara Thu, 12 Dec 2019
Acara Wed, 18 Jul 2018

Gaya Classy Selebriti Di Malam Tayangan Perdana Filem Pulang

Lensa kamera turut tertumpu pada himpunan fesyen yang diperagakan selebriti yang hadir.

Acara Thu, 25 Jan 2018

Tioman Surfestival 2018

Bagi mereka yang sedang bercuti di Pulau Tioman atau memang merupakan residen pulau terbabit, jangan lepaskan peluang mengikuti acara Tioman Surfestival 2018 yang kini sedang berlangsung di Kampung Juara, Tioman sehingga 27 Januari ini.

Acara Tue, 2 Apr 2019

| Live TV