Acara By: Fadzlena Jafar February 27, 2020 @ 7:20pm

Kraftangan Malaysia perkenal inisitiaf digital bagi pikat generasi muda

Kraftangan Malaysia bakal melancarkan hab digital kraf yang diharap dapat meningkatkan daya saing industri kraf negara supaya setanding dengan negara pengeluar kraf utama lain, sekali gus membuka lebih banyak peluang pekerjaan.

Ketua Setiausaha Kementerian Pelancongan, Seni dan Budaya (KPSB), Datuk Dr Noor Zari Hamat, berkata inisiatif berkenaan juga diharap dapat merancakkan aktiviti keusahawanan kraf tempatan seiring dengan tema sambutan Hari Kraf Kebangsaan 2020 (HKK 2020), Kraf Memperkasa Sosioekonomi Rakyat.

Dr Noor Zari ketika melancarkan Hari Kraf Kebangsaan (HKK 2020) di Kompleks Kraf Jalan Conlay Kuala Lumpur. Gambar NSTP/Jim

“Bersesuaian dengan konsep Wawasan Kemakmuran Bersama 2030 melalui Teras Strategik Memperkukuhkan Kesejahteraan Sosial, seni kraf dilihat antara industri yang mampu meningkatkan sosioekonomi rakyat.

“Oleh itu, inisiatif digital ini mampu menyebarluaskan mengenai aktiviti kraf di seluruh negara dan secara tidak langsung dapat menarik golongan muda untuk mempelajari seni kraf tertentu termasuk menjadikannya sebagai sumber pendapatan utama,” katanya pada sidang media sejurus majlis pelancaran HKK 2020 di Kompleks Kraf Kuala Lumpur, sebentar tadi.

Yang turut hadir ialah Pengerusi Lembaga Pengarah Kraftangan Malaysia, Suryani Senja Alias; Timbalan Ketua Setiausaha (Kebudayaan) KPSB, Saraya Arbi; Timbalan Ketua Setiausaha (Pelancongan) KPSB, Mohd Zamri Mat Zain serta Ketua Pengarah Kraftangan Malaysia, Ibrahim Ismail.

Dari kanan, Ibrahim, Dr Noor Zari, Suryani, Saraya dan Mohd Zamri bergambar di pameran adiguru kraf sempena HKK 2020 di Kompleks Kraf Jalan Conlay Kuala Lumpur. Gambar NSTP/Jim

HKK 2020 yang juga sebahagian daripada aktiviti bagi memeriahkan Tahun Melawat Malaysia 2020 bukan saja menjadi platform bagi usahawan kraf menjual produk dihasilkan, tetapi juga menyediakan pelbagai acara istimewa yang pasti menjadi tarikan pelancong luar negara dan tempatan.

Seramai 325 usahawan kraf terbabit dalam HKK 2020 merangkumi produk hasil rimba, hasil logam, hasil tanah dan ekstil seperti batik, tenun serta songket yang dijual pada harga berpatutan.

Berikut antara aktiviti dianjurkan:

1. Pameran Perdana

Memaparkan pelbagai gambar Perdana Menteri, Tun Dr Mahathir Mohamad ketika menghadiri pelbagai program industri kraf tempatan

2. Pameran Batik Beragi Pahang

Pameran ini memaparkan hasil tangan Raja Permaisuri Agong, Tunku Azizah Aminah Maimunah Iskandariah yang mengilhamkan motif corak beragi

3. Pameran 40 Tahun Kraftangan Malaysia

Usahawan kraf tekat dari Kuala Kangsar turut memeriahkan HKK 2020. Gambar NSTP/Jim

Sejarah hampir empat dekad penubuhan agensi di bawah KPSB ini akan dipaparkan bagi menunjukkan perkembangan sejak ditubuhkan yang berjaya meningkatkan penghasilan kraf negara

4. Pameran Produk Baru Tahun Melawat Malaysia 2020

Orang ramai berpeluang membeli pelbagai hasil kraf yang sesuai dijadikan cenderamata

5. Hab Digital Kraf

Pengunjung dapat melihat sendiri inisiatif digital yang dirancang bagi merancakkan industri kraf negara

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Acara Fri, 4 Oct 2019

Smart Women Foolish Choice, menarik untuk dibaca!

Buku ini mesti dibaca oleh semua wanita!

Acara Thu, 25 Jan 2018

Tioman Surfestival 2018

Bagi mereka yang sedang bercuti di Pulau Tioman atau memang merupakan residen pulau terbabit, jangan lepaskan peluang mengikuti acara Tioman Surfestival 2018 yang kini sedang berlangsung di Kampung Juara, Tioman sehingga 27 Januari ini.

Acara Fri, 1 May 2020

Nasi kerabu imbau kenangan berbuka di kampung

Hotel Maya buat penghantaran ke rumah

Acara Fri, 16 Aug 2019
Acara Tue, 7 Aug 2018

Mahu Wanita Berkeyakinan Dan Tampil Cantik Dengan MF Cosmetique – Maria Farida

Booth Hijab & Heels menerima kunjungan Datin Seri Maria Farida Atienza (Maria) di Karnival Jom Heboh (KJH) baru-baru ini.

Acara Tue, 26 Nov 2019
Acara Fri, 19 Jan 2018

AJL 32 Angkat Tema Fesyen dan Muzik

Anugerah Juara Lagu ke-32 (AJL 32) yang bakal berlangsung pada 11 Februari depan menyaksikan Fesyen dan Muzik diangkat sebagai tema utama. 

Acara Fri, 25 Oct 2019

Parti Halloween Day of The Dead di Lost World of Tambun mengujakan!

Festival Seni Tengkorak meriahkan parti Halloween LWOT

Acara Thu, 6 Sep 2018

Bahang Perang Poster ABPBH 31 Semakin Panas!

Kuasa Undi Kini Di Tangan Anda!

Acara Fri, 13 Dec 2019

MSU angkat motif songket dalam larian antarabangsa

International Songket Run 2.0 diiktiraf MBR

| Live TV