Acara By: tex_admin October 7, 2019 @ 8:50am

McDonald’s Malaysia jadi syarikat korporat pertama terima sijil pembayar zakat

Oleh Muhammad Amnan Hibrahim

McDonald’s Malaysia melalui syarikat pengendalinya Gerbang Alaf Restaurants Sdn Bhd menjadi syarikat pertama di Malaysia yang mendapat Sijil Pembayar Zakat Korporat daripada Pusat Pungutan Zakat Majlis Agama Islam Wilayah Persekutuan (PPZ-MAIWP).

Sijil yang dikeluarkan sebagai tanda perakuan kepada syarikat-syarikat perniagaan di Malaysia yang membayar zakat korporat mereka di Wilayah Persekutuan itu diberikan ketika majlis penyerahannya yang berlangsung di McDonald’s Presint 2, Putrajaya, baru-baru ini.

Pengarah Kanan Sumber Manusia Pentadbiran, Hal Ehwal Halal dan Latihan McDonald’s Malaysia, Azhar Darbi bekata, menjadi yang pertama dalam menerima Sijil Pembayar Zakat Korporat daripada PPZ-MAIWP adalah sesuatu yang amat membanggakan buat syarikatnya.

Pengarah Kanan Sumber Manusia Pentadbiran, Hal Ehwal Halal dan Latihan McDonald’s Malaysia, Azhar Darbi. NSTP/LUQMAN HAKIM ZUBIR

“Hal ini mencerminkan komitmen McDonald’s Malaysia dalam menunaikan kewajipan sebagai sebuah entiti perniagaan yang dimiliki oleh pelabur Islam.

“Selain itu, menghulurkan bantuan atau sumbangan terhadap golongan yang memerlukan merupakan sesuatu yang cukup dekat di hati kami semua di McDonald’s Malaysia, sama ada menerusi usaha-usaha Tangunggjawab Sosial Korporat (CSR) kami atau pembayaran zakat,”  katanya ketika berucap pada majlis berkenaan.

Semenjak pemerolehan McDonald’s Malaysia oleh Lionhorn Pte Ltd, sebuah anak syarikat Reza Group di Arab Saudi pada 1 Disember 2016, syarikat berkenaan telah melakukan pembayaran zakat korporat kepada pihak berkaitan selama tiga tahun berturut-turut dengan jumlah yang diserahkan pada tahun 2019 adalah sebanyak RM1.4 juta.

Yang turut hadir pada majlis berkenaan ialah Menteri Hal Ehwal Agama, Datuk Seri Dr Mujahid Yusof Rawa, Ketua Pegawai Eksekutif PPZ-MAIWP, Ahamd Shukri Yusoff dan Mufti Wilayah Persekutuan, Sahibus Samahah Datuk Seri Dr Zulkifli Mohamad Al-Bakri.

Dr Mujahid meletakkan Sijil Pengiktirafan Pembayar Zakat PPZ-MAIWP sambil diperhatikan Azhar (kanan) pada majlis penyerahan zakat korporat dan penyerahan sijil zakat kepada restoran-restoran McDonald’s Malaysia di Wilayah Persekutuan, di McDonalds’s Presint 2, Putrajaya. NSTP/LUQMAN HAKIM ZUBIR

Dr Mujahid berkata, Sijl Pembayar Zakat Korporat ini dilihat mampu memberi nilai tambah kepada Pensijilan Halal sedia ada yang dimiliki sesebuah syarikat, di mana ianya pasti akan meningkatkan keyakinan pengguna terhadap pilihan mereka setiap hari.

“Kami gembira PPZ-MAIWP mengambil inisiatif untuk memperkenalkan pensijilan ini dan tidak mustahil usaha ini akan turut diikuti oleh pihak berkuasa Zakat di negeri-negeri lain.

“Apa yang lebih membanggakan, jenama global seperti McDonald’s Malaysia sangat menyokong dan komited terhadap kewajipan berzakat ini,” katanya.

Sijil berkenaan akan dipamerkan di lebih 40 restoran McDonald’s yang beroperasi di Wilayah Persekutuan Kuala Lumpur, Putrajaya dan Labuan.

Selain membayar zakat dan penglibatan yang aktif di dalam program berkaitan dengan industri halal seperti Pameran Halal Antarabangsa Malaysia (MIHAS), HALFEST dan Sidang Kemuncak Halal Dunia, McDonald’s Malaysia juga turut komited dalam menjalankan program kemasyarakatan di seluruh Malaysia.

Antara inisiatif kebajikan yang dilakukan bagi membantu golongan yang memerlukan adalah menggalakkan golongan belia daripada keluarga asnaf untuk menjalani Sistem Latihan Dual Nasional (SLDN) McDonald’s dan Program Perantisan Pengurusan yang menyasarkan golongan belia lepasan universiti dalam kategori B40, untuk memulakan kerjaya di McDonald’s sebaik tamat pengajian.

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Acara Fri, 18 Oct 2019

Menu popular Kenny Rogers Roasters buat kemunculan semula

Garlic Butter Chicken, ayam panggang yang dilimpahi dengan sos berkrim mentega dan bawang putih

Acara Fri, 13 Sep 2019

Koleksi Musim Luruh-Sejuk 2019 Triumph mengujakan!

Lebih anggun dan bergaya dengan Triumph!

Acara Tue, 17 Sep 2019

Koleksi Musim Luruh-Sejuk 2019 Safilo tampil kelainan

Penuh gaya dengan bingkai yang menarik dan aksesori yang berkilau!

Acara Wed, 16 Oct 2019

Ayam Brand perkenal santan Super Light, 75 peratus kurang lemak!

Kerja memasak jadi lebih mudah dan sihat!

Acara Mon, 25 Jun 2018

Promosi Filem Pulang Di Pavilion Kuala Lumpur Happening!

Membayangkan detik cemas dipukul ombak di tengah lautan tanpa mengetahui setinggi dan sebesar mana gelombang ombak, menuntut imaginasi besar buat Remy.

Acara Fri, 24 May 2019
Acara Sun, 24 Nov 2019

Perkakasan memasak pintar Pasifica senangkan tugas di dapur

Memasak lebih mudah dengan The Forge dan The Vortex!

Acara Sat, 19 May 2018

Detik Bersejarah Majlis Perkahwinan Diraja Putera Harry-Meghan Markle

Tanggal 19 Mei 2018 menyaksikan satu detik bersejarah apabila pewaris keenam takhta British, Putera Harry, 33 akan disatukan dengan pasangannya, aktres Meghan Markle, 36.

Acara Fri, 14 Sep 2018

Kolaborasi Media Prima-Viu Saksikan Sinergi Antara Platform TV & Digital

Kolaborasi ini sekaligus menepis dakwaan industri digital mahu mencabar industri TV.

Acara Thu, 21 Feb 2019

E1, Jual fesyen dalam lagu

Semalam Sahaja bawa penggemar muzik kembali ke zaman retro!

| Live TV