Acara By: Padin March 11, 2022 @ 2:49pm

MUA Bukan Picisan! Alha Alfa Kini Profesor Adjung, Jalin Kerjasama Dengan MAHSA Untuk Bawa Dunia Solekan Ke Tahap Tinggi

Usahawan dan pemilik jenama kosmetik terkenal, Datuk Seri Alha Alfa mengangkat kerjaya solekan tanah air ke tahap tinggi apabila menjalin kerjasama dengan Universiti MAHSA (MAHSA).

Menurut pemilik nama sebenar Al Halim Al Fadzil ini, Memorandum Persefahaman (MoU) dengan MAHSA adalah sebahagian daripada kejituan usahasama dalam memperkasa kemajuan industri kecantikan negara menerusi bidang pendidikan.

“Ia sebagai permulaan ke arah kerjasama yang lebih besar di masa akan datang iaitu perancangan mewujudkan program pendidikan peringkat Diploma Seni Solekan dan Kecantikan.

“MoU ini adalah perjanjian persefahaman untuk menjalin kerjasama lebih erat dari segi kemahiran dan akademik dalam pengajaran, latihan, penyelidikan dan pembangunan produk dengan merangkumi program pengajian, pertukaran maklumat serta perkongsian kepakaran.

“Kerjasama ini juga melibatkan pertukaran penyelidik, tenaga pengajar dan para pelajar di samping penganjuran persidangan kecantikan dan kesihatan di peringkat domestik dan antarabangsa,” kata Pengarah Eksekutif Alha Alfa Rich Legacy Sdn Bhd (AARLSB) ini.

Tambah Alha, mereka berbesar hati diberi kepercayaan untuk mengukuhkan jalinan kepakaran mereka dalam bidang kecantikan dengan MAHSA.

“Sudah pasti Alha Alfa Cosmetics di bawah AARLSB sangat berbesar hati mendapat kepercayaan untuk mengukuhkan jalinan kepakaran kami dengan MAHSA, seterusnya memperincikan perancangan lebih besar selepas ini

“Lebih istimewa, kami mempunyai perancangan mewujudkan program Diploma di dalam bidang seni solekan dan kecantikan bagi membantu jurusolek Malaysia yang selama ini tercari-cari pengiktirafan akademik di peringkat universiti,” katanya.

Alha berkata demikian selepas majlis menandatangani MoU bersama MAHSA yang diwakili Naib Canselornya, Profesor Datuk Dr Ikram Shah Ismail dengan disaksikan Pro-Chancellor dan Pengerusi Eksekutif Kumpulan MAHSA, Tan Sri Dr Haji Mohamed Haniffa Haji Abdullah serta Pengarah Urusan AARLSB, Mohd Al Fareed Mohd Al Fadzil baru-baru ini.

Pada majlis sama, usahawan yang turut meluaskan empayar perniagaannya di Dubai dan Indonesia itu turut dianugerahkan Profesor Adjung daripada universiti tersebut.

“Ilham untuk meletakkan jurusolek tempatan yang mempunyai kepakaran seperti individu dengan kerjaya sama di peringkat antarabangsa menerusi pendidikan adalah bagi membolehkan mereka mendapat pengiktirafan sewajarnya.

“Secara tidak langsung, ia menaikkan karier jurusolek sebagai sebuah kerjaya profesional dan mempunyai prestij tersendiri bersandarkan kemahiran serta taraf pendidikan diperolehi.

“Sepanjang penglibatan saya di bidang ini selama 10 tahun, saya melihat make up artist atau lebih dikenali sebagai MUA mempunyai potensi diangkat sebagai kerjaya profesional seperti karier profesional lain biarpun stigma sesetengah orang yang yang menganggap kerjaya ini sebagai kerjaya picisan.

“Sebagai seorang graduan universiti, saya melihat pengiktirafan akademik adalah perkara paling mustahak untuk membuka mata masyarakat bahawa kerjaya MUA
bukan ‘low class’,” ulasnya lagi.

Sebagai permulaan, sesi penerangan menerusi program jelajah seluruh Malaysia termasuk di Sabah dan Sarawak bakal berlangsung pada bulan ini dan seterusnya ke seluruh negara.

Butiran lanjut tentang jelajah ini boleh didapati di platform media sosial Alha Alfa dan MAHSA.

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Acara Mon, 8 Jan 2018

Susah Cari Baju Bila Badan Berbentuk Pear? Ini 7 Tips Untuk Wanita!

Pernah tak bila menyarungkan ‘jeans’ atau seluar panjang, tiba-tiba tersangkut dan sempit di bahagian peha? Namun longgar di bahagian pinggang? Kalau pernah, itu antara tanda bentuk badan yang anda miliki adalah berbentuk pear! Cuba bayangkan […]

Acara Fri, 30 Aug 2019
Acara Thu, 7 Mar 2019

V Sensual Premium Intimate Wash, bangkitkan positiviti dan keyakinan wanita

Kesegaran dan kebersihan bahagian intim wanita lebih terjamin!

Acara Sun, 31 May 2020

Eratkan silaturahim, sampaikan salam Syawal dengan Pizza Hut

Salam terpanjang turut tampil Fattah Amin dan Shaheizy Sam

Acara Mon, 5 Feb 2018

BCL, Anuar Zain & Yuka Kharisma Live In Concert

Tiga nama yang belum pernah disatukan dalam satu pentas, akhirnya dipertemukan di atas nama ‘BCL, Anuar Zain & Yuka Kharisma Live In Concert’ yang bakal berlangsung pada 28 April 2018 ini.

Acara Wed, 11 Sep 2019

Borderless istimewa sempena ABPBH 32

BORDERLESS semarakkan ABPBH 32!

Acara Wed, 25 Jul 2018

Jom Rasai Keterujaan Berganda Di Karnival Jom Heboh, KL Sports City Bukit Jalil Pada 28 & 29 Julai Ini!

Acara yang ditunggu-tunggu dan menjadi tarikan masyarakat tempatan ini bakal menyajikan keseronokan dan keterujaan berganda dengan pelbagai aktiviti serta tawaran istimewa!

Acara Fri, 27 Jul 2018

Mempunyai Ciri Simple, Urban & Expressive, Zahirah Macwilson Dipilih Menjadi Duta Meeracle Yang Baharu

Memamg layak Zahirah Macwilson jadi duta Meeracle sebab dia memang cantik!

Acara Mon, 23 Dec 2019

Individu normal wajar pelajari bahasa insyarat

Bahasa isyarat sangat menarik sebenarnya!

| Live TV