Acara By: Ad Ops March 9, 2019 @ 11:00am

Nabila Razali rupa-rupanya pelanggan setia A&W! Ketahui hidangan mana yang menjadi kegemarannya

Jenama makanan segera A&W begitu sinonim dengan Root Beer Float A&W, malah tidak keterlaluan jika dikatakan sehingga hari ini minuman berkenaan menjadi tanda pengenalannya.

Minuman ikonik ini terdiri daripada air minuman rutbir yang dihidang dengan sesenduk ais krim. Gabungan ini memang memikat selera!

Antara peminat utama Root Beer Float ialah penyanyi comel, Nabila Razali, yang mengakui kerap menikmatinya sejak beliau di bangku sekolah lagi.

“Ketika itu, saya selalu singgah di cawangan A&W di Selayang Mall. Balik sahaja dari sekolah, saya terus meminta izin ibu untuk membeli minuman berkenaan. Maklumlah, A&W ialah restoran makanan segera pertama di Malaysia yang menyediakan minuman yang digabungkan dengan ais krim.

“Walaupun selepas itu ada variasi lain seperti ais krim dihidang dengan minuman aiskrim soda, saya tetap akan memilih Root Beer Float A&W,” katanya.

Foto: Flickr

Cawangan baharu

Beliau ditemui ketika hadir pada majlis pembukaan cawangan A&W ke-47 di Malaysia, di EkoCheras Mall, Kuala Lumpur.

Ketua Pegawai Eksekutif A&W Malaysia, George Ang, berkata kehadiran Nabila pada majlis itu kerana imejnya yang mewakili generasi muda bersesuaian dengan jenama terbabit.

“Kami belum lagi menyediakan sebarang kontrak untuk Nabila; kami cuma ingin menikmati minuman rutbir bersama-samanya. Mungkin kita patut meminta Nabila untuk menjadi duta A&W,” kata Ang sambil berseloroh.

A&W adalah francais makanan segera pertama yang dibuka di Malaysia, iaitu pada 1963 di Jalan Tuanku Abdul Rahman. Cawangan A&W di Petaling Jaya yang dibuka pada 1965 pula ialah restoran pandu lalu pertama di Malaysia.

A&W mula ditubuhkan pada 1919 di California apabila Frank Wright dan Roy W Allen mengembangkan perniagaan minuman rutbir mereka.

 

(dari kiri) Rooty the Great Root Bear, George Ang, Nabila dan Pengarah, Rantaian Bekalan & Teknikal A Great American Brand Sdn Bhd, David Lee.

Lebih banyak cawangan

Sebagai usaha untuk meletakkan A&W seiring dengan jenama makanan segera lain, A&W bakal dibuka di beberapa lokasi dengan sasaran untuk mencapai 100 cawangan di seluruh negara.

Selain EkoCheras, sebanyak 15 cawangan A&W dijangka akan dibuka pada tahun ini di Malaysia antaranya pusat beli-belah Mid Valley Megamall, Southkey Johor, i-City Shah Alam dan Mont Kiara.

Ang berkata, pemilihan EkoCheras sebagai lokasi terkini restoran A&W adalah bagi memenuhi permintaan tinggi daripada pelanggan setia A&W berikutan belum ada cawangan jenama itu di sekitar kawasan itu.

“Ramai yang mencadangkan supaya kami menyasarkan kawasan populasi Melayu, tetapi saya rasa A&W sebenarnya sesuai untuk semua kaum.

“Walaupun kawasan sekitar EkoCheras ini masih dalam proses pembangunan, kami berpendapat cawangan A&W di sini akan beroperasi dengan baik dan menarik pengunjung,” katanya.

Hiasan dalaman baharu

Bagi memikat generasi muda hari ini, Ang berkata, pihaknya juga bakal mengubah suai dekorasi dan rekaan dalaman semua restoran A&W sedia ada.

“Jenama A&W sudah mula beroperasi sejak bertahun-tahun lamanya, jadi anda mungkin perasan yang kebanyakan cawangan A&W tampak tua dan tidak begitu menarik.

“Memandangkan kami ingin menyasarkan generasi muda, perubahan dari segi hiasan dalaman perlu dilakukan. Pada masa yang sama, kami tidak akan melupakan sejarah pembangunan A&W dan akan menyelitkan sedikit infografik mengenainya di setiap cawangan,” katanya.

Bersempena dengan sambutan ulang tahun ke-100 pada Jun ini, A&W Malaysia bakal mengadakan promosi dan menganjurkan pelbagai acara menarik yang menanti pengunjung restoran berkenaan.

Antaranya adalah penjualan minuman Root Beer Float pada harga hanya RM1 secawan!

Kredit foto: A&W

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Acara Thu, 15 Mar 2018

Gegaria Fest Serbu Zon Utara. Apa Lagi, Moh Ramai-Ramai Ke Meru, Ipoh 24 Mac Ini!

Festival yang menyatukan golongan belia ini bakal menggegarkan Dataran Amanjaya, Meru, Ipoh Perak pada 24 Mac ini dari jam 8 pagi hingga 11 malam.

Acara Thu, 16 May 2019
Acara Mon, 7 Oct 2019
Acara Wed, 16 Oct 2019

Ayam Brand perkenal santan Super Light, 75 peratus kurang lemak!

Kerja memasak jadi lebih mudah dan sihat!

Acara Thu, 25 Jul 2019
Acara Mon, 4 Mar 2019
Acara Mon, 24 Jun 2019

Bengkel i-Skil Hijab & Heels-ASNB bantu lahir usahawan wanita

Latihan asas kemahiran untuk jana pendapatan

Acara Fri, 1 May 2020

Nasi kerabu imbau kenangan berbuka di kampung

Hotel Maya buat penghantaran ke rumah

Acara Tue, 26 May 2020

McDonald’s kembali dengan cita rasa Jepun yang istimewa dan lazat

Samurai Burger dan Shogun Burger wajib dicuba!

| Live TV