Acara By: Yanie Baharom June 25, 2018 @ 11:00am

Promosi Filem Pulang Di Pavilion Kuala Lumpur Happening!

Sebahagian besar babak di dalam filem Pulang  menggunakan imej janaan komputer yang memerlukan pelakon mewujudkan sendiri dunia imaginasi melalui skrin hijau yang menjadi tabir set.

Selaku teraju utama, Remy Ishak, berkata, untuk dirinya membayangkan detik cemas dipukul ombak di tengah lautan tanpa mengetahui setinggi dan sebesar mana gelombang ombak apalagi tidak pernah mempunyai pengalaman sebegitu di dalam dunia realiti, memang cukup menguji kemahirannya sebagai pelakon.

“Kebanyakan adalah dunia baru yang diwujudkan bukan keadaan nyata. Pelakon kena bayangkan setiap situasi sebelum proses CGI dilakukan. Pemahaman pelakon lain, kehendak pengarah lain dan pengarah CGI juga berbeza.

“Pokoknya filem ini menuntut imaginasi besar daripada pelakon yang terbabit dalam babak CGI. Paling mencabar adalah babak kapal terbalik yang kami lakukan di Titiwangsa.

“Kapal yang berada dalam keadaan tergantung itu diterbalikkan sehingga menyebabkan saya dan jurukamera termasuk props yang ada berpusing dan terguling-guling di dalam kapal yang dibina khas untuk filem ini,” katanya memegang watak Othman.

Cabarannya kepada Puteri Aishah pula, memainkan watak remaja dan wanita berusia yang memerlukannya disolek menggunakan solekan kesan khas selama 4 jam.

Foto: Khairul Azhar Ahmad

“Penggunaan banyak bahan seperti latex untuk menghasilkan kedutan dan proses solekan yang panjang memerlukan kesabaran yang tinggi.

“Apabila wajah sudah dituakan, suara saya juga harus kedengaran lebih matang tetapi dengan keadaan suara asal saya yang kecil memang sangat mencabar untuk berbuat demikian.

“Bukan itu saja saya perlu  memahami seksanya perasaan seorang isteri yang kehilangan suami sedangkan saya belum pernah berkahwin atau kehilangan orang-orang terpenting dalam hidup saya.

Cabaran lain ialah untuk mengatasi ketakutan pada air yang dalam. Di mana ada satu babak saya bersama seorang pelakon, kami perlu mendayung di tengah muara. Kerana tidak mahu saya panik, kru termasuk pelakon berkenaan merahsiakan di muara itu ada buaya. Mujur tidak berlaku sebarang insiden yang tidak diingini,” katanya memeggang watak Tom isteri kepada Othman.

Ditemui di acara promosi Pulang yang berlangsung di pusat membeli-belah Pavilion semalam, turut menemani Remy dan Puteri Aishah adalah pelakon Azrel Ismail, Erwin Dawson dan Alvin Wong.

Terdahulu acara promosi filem arahan Kabir Bhatia terbitan Primeworks Studios ini, sudah menjelajah di beberapa lokasi di luar Kuala Lumpur.

Menurut Remy, sepanjang kesempatan mempromosikan filem dengan kos pembikinan RM6 juta itu, ramai peminat menyatakan keterujaan mereka untuk melihat CGI yang digunakan di dalam Pulang.

Foto: Khairul Azhar Ahmad

“Peminat yang datang bertemu kami sering beritahu tak sabar menanti tayangan filem ini kerana mahu menikmati cerita yang disajikan.

“Selain itu, mereka juga ingin melihat sendiri elemen imej janaan komputer (CGI) yang dimasukkan dalam filem ini,” katanya

Pulang adalah sebuah naskah inspirasi daripada kisah hidup datuk kepada Ketua Pegawai Eksekutif Rangkaian Televisyen Media Prima Berhad, Datuk Ahmad Izham Omar.

Karya tulisan Mira Mustaffa ini menceritakan kelasi kapal Melayu yang ketika itu berpengkalan di Melaka pada 1940-an hingga 2010.

Pelbagai rangka promosi diatur oleh Primeworks Studios untuk menarik kehadiran peminat agar memenuhi pawagam untuk menonton.

Sesi promosi di Pavilion misalnya,  peminat diajak menyertai permainan lakon semula babak dalam filem yang cukup menarik membabitkan kelima-lima pelakon berkenaan. Mereka kelihatan sangat teruja dapat berselfie dengan barisan pelakon yang hadir. Happening habis!

Foto: Khairul Azhar Ahmad

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Acara Thu, 29 Mar 2018

Gegaran Dirasai Di KL Sabtu Ini, Siap Sedia Warga Kota!

Gegaran bakal dirasai di Kuala Lumpur pada 31 Mac ini? Bawa bertenang, jangan panik! Ini kerana apa yang akan menggegarkan warga KL pada Sabtu ini ialah festival hipster abad ini iaitu Gegaria Fest.

Acara Tue, 21 Aug 2018

Ikuti 4 Langkah Persediaan Penting Sebelum Anda Memulakan Aktiviti Berbasikal

Kalau tak nak cedera, baik anda ikuti tip-tip ini.

Acara Fri, 25 Oct 2019

Partners in Parenting: Inisiatif bantu ibu bapa muda jaga anak

Tollyjoy, PPAS, dan Orphancare bekerjasama hasilkan platform pendidikan untuk penjagaan bayi dan kanak-kanak

Acara Tue, 21 Aug 2018

Sertai Tarian Kecergasan Di Gegaria Fest, Putrajaya. Pelbagai Hadiah Menarik Menanti Anda!

Cabutan bertuah bernilai lebih RM2000 termasuklah FitBit Alta HR, peralatan elektrik dan pelbagai lagi hadiah menarik menanti anda.  

Acara Sun, 12 Aug 2018

Daphne Lim Wen Sin Juara AirAsia Runway Ready Designer Search 2018

Acara kemuncak pertunjukan itu adalah koleksi ‘The Women of Illusion’ oleh Tran Thi Tu, yang menampilkan 16 rekaan daripada jenamanya, Tu Bong.

Acara Mon, 10 Feb 2020
Acara Mon, 29 Oct 2018

Milik Siapakah Trofi Drama & Filem Terbaik Anugerah Skrin 2018?

Anugerah Skrin 2018 bakal berlangsung pada 2 November ini jam 9.00 malam.

Acara Thu, 21 Feb 2019

E1, Jual fesyen dalam lagu

Semalam Sahaja bawa penggemar muzik kembali ke zaman retro!

Acara Sun, 12 Aug 2018

10 Lokasi Route Basikal Popular & Selamat Yang Wajib Anda Explore. Jom Kayuh!

Tiada lagi kekangan untuk anda melakukan aktiviti berbasikal bersama keluarga dan rakan-rakan.

| Live TV