Acara By: Shaidah Shafie December 20, 2019 @ 7:03pm

Tugas memasak lebih mudah dengan pes siap dan enak

Alang-alang menyeluk pekasam, biar sampai ke pangkal lengan dan alang-alang memasak, biar terasa dan bertambah nasi di dalam pinggan bila menikmati hidangan yang disediakan, tapi kalau sudah tidak berkesempatan memasak, ada atau tidak alternatif lain yang boleh dilakukan?

Kenyataannya, malas atau kesuntukan masa bukan alasan untuk tidak menyediakan juadah enak di dapur sendiri lantaran kini ada pelbagai bumbu siap yang boleh digunakan bagi memudahkan rutin memasak.

Menggunakan pes atau bumbu siap, dapur pastinya tidak akan berkecah dan paling utama ia menyingkatkan tugasan memasak anda selain menjimatkan masa dan tidak perlu buntu memikirkan rencah apa yang hendak dimasak untuk hidangan sekeluarga.

Datuk Fazley Yaakob (dua dari kiri) membuat demonstrasi masakan pada majlis ‘KOPETRO Cooking Made Easy’ sambil dibantu Setiausaha KOPETRO, Datuk Abdul Razak Hussain (kanan) di Suka Sucre Bistro, Cheras, baru-baru ini. Foto: NSTP/KHAIRUL AZHAR AHMAD.

Cef selebriti, Cef Datuk Fazley Yaakob berkata, memasak menggunakan pes siap memang menjimatkan masa dan memudahkan tugas memasak di dapur, lebih-lebih lagi jika pes yang digunakan tiada banyak tokok tambah bahan yang perlu dilakukan.

“Pes atau bumbu masakan menjadikan sesiapa sahaja boleh memasak dan tugas memasak anda di dapur juga menjadi lebih mudah. Tiada salahnya menggunakan pes siap sekiranya ia sedap dan menjimatkan.

“Paling senang jika pes yang digunakan itu mempunyai rasa dan warna yang hampir sama seperti masakan yang baru sahaja disediakan, kerja memasak menggunakan pes boleh siap dalam tempoh 10 minit sahaja berbanding 30 minit jika anda menyediakan bahannya sendiri,” katanya pada majlis Koperasi Kakitangan Petronas Berhad (KOPETRO) Cooking Made Easy yang berlangsung di Suka Sucre Bistro, Cheras, baru-baru ini.

Datuk Razak ditemani Datuk Fazley mengadili peserta yang mengambil bahagian dalam KOPETRO Cooking Made Easy. Foto: NSTP/KHAIRUL AZHAR AHMAD.

Pada majlis sama, beliau membuat demonstrasi memasak dan menghias dua menu enak, ayam masak kalio dan ayam masak hitam menggunakan pes LengQuas dikeluarkan KOPETRO).

KOPETRO ialah koperasi kaki tangan Petronas Berhad dan menerusi KOPETRO Food, ada pelbagai produk dingin  beku dan pes masakan di bawah jenama LengQuas. Selain produk makanan, KOPETRO juga terlibat dalam pelbagai bidang perniagaan lain seperti katering, perhotelan, pelancongan dan peruncitan. 

Yang turut hadir pada majlis berkenaan ialah Setiausaha Anggota Lembaga Koperasi KOPETRO, Datuk Abdul Razak Hussain dan Pengurus Kanan Perhubungan Korporat dan Pemasaran KOPETRO, Ahmad Hazil Abd Latif.

Datuk Abdul Razak (tengah), Datuk Fazley dan Ahmad Hazil (enam dari kanan) bersama pihak media dan pempengaruh yang mengambil bahagian dalam KOPETRO Cooking Made Easy di Suka Sucre Bistro, bau-baru ini. Foto: NSTP/KHAIRUL AZHAR AHMAD.

Selain demonstrasi memasak menggunakan pes oleh Datuk Fazley, pihak media, pemblog dan pempengaruh yang hadir juga turut dipelawa memasak dan menghias masakan disediakan menggunakan pelbagai jenis pes dengan kreativiti tersendiri.

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Acara Fri, 24 May 2019

400 vendor dan 60 selebriti di Star Vendors Mega Raya Fest 2019

Peluang beli keperluan Aidilfitri 72 jam tanpa henti

Acara Fri, 4 Oct 2019

Gaun indah persalinan istimewa raja sehari

Semuanya cantik, pasti pemakainya tambah anggun!

Acara Thu, 21 Feb 2019

E1, Jual fesyen dalam lagu

Semalam Sahaja bawa penggemar muzik kembali ke zaman retro!

Acara Fri, 14 Sep 2018

Kolaborasi Media Prima-Viu Saksikan Sinergi Antara Platform TV & Digital

Kolaborasi ini sekaligus menepis dakwaan industri digital mahu mencabar industri TV.

Acara Fri, 27 Jul 2018

Mempunyai Ciri Simple, Urban & Expressive, Zahirah Macwilson Dipilih Menjadi Duta Meeracle Yang Baharu

Memamg layak Zahirah Macwilson jadi duta Meeracle sebab dia memang cantik!

Acara Mon, 10 Feb 2020
Acara Thu, 27 Feb 2020
Acara Thu, 19 Sep 2019
Acara Tue, 21 Jan 2020

| Live TV