Cahaya Mata By: tex_admin August 30, 2019 @ 5:08am

Gambar Sekitar Majlis Menempah Bidan Puteri Sulung Yang Dipertuan Agong, Tengku Iman Afzan

Tengku Iman Afzan, puteri sulung Yang di-Pertuan Agong, Al-Sultan Abdullah Ri’ayatuddin Al-Mustafa Billah Shah dan aktres Julia Rais hari ini menyempurnakan upacara menempah bidan. Acara ini merupakan tradisi utama yang dilakukan kerabat diraja negeri Pahang apabila kandungan bayi mencecah usia 7 bulan.

“Upacara ini menjadi tradisi untuk  kandungan yang pertama, keluarga kami sangat mementingkan tradisi. Ianya harus diperingati supaya kita tidak melupakan sesuatu yang istimewa dalam budaya kita.” ujar Tengku Iman Afzan.

Majlis turut dihadiri oleh tetamu diraja Ahli Jumaah Pemangku Raja Pahang Tengku Puteri Seri Kemala Pahang Tengku Hajah Datuk Aishah Sultan Ahmad Shah dan seluruh kerabat diraja Pahang. 

Majlis penuh adat istiadat itu dimulai dengan persembahan marhaban Al-Zahraa Angkatan Tentera Malaysia diikuti dengan bacaan Yaasin, tahlil dan berzanji. 

Tengku Puteri Iman Afzan turut menyempurnakan upacara melenggang perut. Pasangan diraja Tengku Puteri Iman Afzan dan Tengku Abu Bakar Ahmad Tengku Arif Bendahara Tengku Abdullah melangsungkan perkahwinan pada tahun lepas dan kini menanti cahaya mata pertama mereka.

Tahniah buat pasangan diraja!

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Tiada artikel dalam

;

| Live TV