Advertisement
FEATURED By: Attiqah Mohd 06 April 2020 (21:49)

‘Dalam 12 Jam Itu Ada 1 Waktu Yang Doanya Pasti Dimakbulkan’- Ini Waktu Mustajab Berdoa Hari Jumaat

Hari Jumaat merupakan hari yang istimewa buat seluruh umat islam. Turut dikenali dengan nama ‘Sayyidul Ayyam’ iaitu penghulu segala hari, Hari Jumaat merupakan hari yang mulia di sisi Allah S.W.T dan dikatakan kemuliannya melebihi Hari Raya Aidilfitri dan Aidiladha. 

Peristiwa bersejarah dalam Islam pada Hari Jumaat

Terdapat beberapa peristiwa penting dan bersejarah buat umat Islam antaranya adalah hari bersejarah di mana Allah S.W.T menciptakan khalifah pertama di muka bumi iaitu Nabi Adam AS. Malah, hari Jumaat turut menjadi detik penting di mana Allah S.W.T memerintahkan Nabi Adam untuk keluar dari syurga kerana mengingkari laranganNya memakan buah khuldi. Hari Jumaat turut menjadi hari di mana akan berlakunya pengakhiran segala kehidupan iaitu hari kiamat. 

Kredit foto: Pinterest

Waktu mustajab untuk berdoa pada Hari Jumaat

Doa merupakan senjata utama buat umat Islam dan menjadi kekuatan utama dan penghubung antara hamba dan pencipta-Nya. Doa yang dibisik di bumi dapat didengari di langit, begitulah kekuasaan doa. 

Daripada Abu Hurairah RA, bahawa Nabi SAW bersabda:

فِي يَوْمِ الجُمُعَةِ سَاعَةٌ، لاَ يُوَافِقُهَا مُسْلِمٌ، وَهُوَ قَائِمٌ يُصَلِّي يَسْأَلُ اللَّهَ خَيْرًا إِلَّا أَعْطَاهُ

Maksudnya: “Pada hari Jumaat ini ada satu masa yang sekiranya ditepati oleh seorang muslim dalam keadaan dia bersolat meminta sesuatu daripada Allah SWT, pasti Allah SWT akan memperkenankan permintaanya itu”. [Riwayat al-Bukhari (6400)]

Justeru, setiap muslim digalakkan memperbanyakkan doa pada hari Jumaat, ada pun Ulama berbeza pendapat mengenai waktu mustajab berkenaan. Waktu pertamanya adalah ketika khatib duduk di atas mimbar sehingga selesai solat. Pendapat ini disokong dengan sebuah hadith yang diriwayatkan oleh Abu Musa al-Asy’ari. Waktu keduanya adalah selepas asar sehingga terbenamnya matahari. Ketiganya adalah waktu ketika solat didirkan sehingga selesai dan keempatnya adalah waktu apabila imam keluar sehingga selesai solat. 

Kredit foto: Pinterest

Namun, yang paling kuat adalah pendapat mengatakan waktu sesudah solat Asar hingga Maghrib sebagaimana ditegaskan Rasulullah:

  • Daripada Jabir bin Abdillah RA, bahawa Nabi SAW bersabda:

يَوْمُ الْجُمُعَةِ اثْنَتَا عَشْرَةَ سَاعَةً، لَا يُوجَدُ فِيهَا عَبْدٌ مُسْلِمٌ يَسْأَلُ اللَّهَ شَيْئًا إِلَّا آتَاهُ إِيَّاهُ، فَالْتَمِسُوهَا آخِرَ سَاعَةٍ بَعْدَ الْعَصْرِ

Maksudnya: “Hari Jumaat mempunyai 12 jam, padanya terdapat satu waktu yang mana tidak ada seorang hamba yang meminta sesuatu kepada Allah SWT melainkan Allah SWT akan memberikan apa yang dimintanya itu kepadanya. Maka carilah waktu tersebut pada akhir waktu selepas asar ”. [Riwayat al-Nasa’ie, (1389)] [Hadith ini dinilai sahih oleh al-Hafiz Ibn Hajar al-Asqalani di dalam Nataij al-Afkar, 2/436]

Kredit Foto: pinterest

Banyakkanlah berdoa, muhasabah diri dan melakukan amalan dan  sunnah Rasulullah S.A.W. Semoga kita semua mendapat syafaat darinya kelak. 

Sumber: Laman Web Rasmi Mufti Negara

 

| ARTIKEL Xtra

Celeb Buzz Wed, 28 Feb 2018

BTS Nominated for ‘Favourite Global Music Star’ and Gains More Recognition!

2017 was an amazing year for BTS but it seems like 2018 will be even better than ever! These boys are truly talented and they deserve the recognition.

Celeb Buzz Fri, 14 Dec 2018
OMG Mon, 14 Jan 2019

Hanya Kerana Tweet Ucapan Tahun Baru Guna Iphone, Dua Pekerja Huawei Di Gantung

Tweet Ucapan Tahun Baru Guna Iphone, Dua Pekerja Huawei Diturunkan Pangkat Dan Potong Gaji

Celeb Buzz Thu, 5 Apr 2018
LIFESTYLE Mon, 12 Nov 2018

Make this Resort in Bintan Your Christmas Holiday Destination

It’s the perfect getaway from the hustle and bustle of city life and yet, it isn’t too far away.

Celeb Buzz Wed, 21 Mar 2018

Super Junior’s Leeteuk Gets Maserati As Present!

Super Junior’s Leeteuk has a new luxury ride!

Celeb Buzz Thu, 5 Apr 2018

Super Junior’s Donghae and Eunhyuk is Going Around Russia Asking for Food

They’re knocking from door to door at a neighbourhood in Russia.

FEATURED Thu, 6 Sep 2018

Kaum Lelaki, Awas Dengan Jenis Serangan Ini!

Lelaki pun ada penyakit yang digelar pembunuh dalam senyap. Nak tahu jom baca perkongsian ini

Celeb Buzz Mon, 9 Jul 2018

Hos Kacak Diserang Individu Misteri?

Menerusi posting berkenaan, penulisannya menggambarkan dirinya sedang bersedih apabila dilabel sebagai hos ‘sendu’. Aik, kenapa tu?

| Live TV

Advertisement

| TRENDING

| DRAMA

| FILEM

| APLIKASI COOL