Drama By: Afiqah Azizan February 24, 2023 @ 10:30am

Fasha Sandha Kongsi Pengalaman Bawa Watak Pesakit Postpartum Psikosis

Drama Samarinda terbaharu, ‘Serpihan Sayang’ memberi fokus kepada situasi yang dihadapi oleh pesakit postpartum psikosis.

Watak Nadia yang menghidap penyakit mental ini setelah kehilangan anak dalam kandungan ketika kemalangan telah dibawa oleh pelakon berbakat tanah air, Fasha Sandha.

Kehidupan di rumah Nadia dan suaminya, Syakir (dilakonkan oleh Shah Jazle), disertai Elisya (dilakonkan oleh Elisya Sandha). Namun, kehadiran Imran (dilakonkan oleh Aeril Zafrel) yang merupakan abang kandung kepada Syakir yang telah lama terpisah, menjadi titik di mana situasi mulai berubah.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Fasha Sandha (@fashasandha)

Imran bijak mengatur langkah untuk mempengaruhi Syakir agar dia dapat tinggal bersama-sama. Sejak Imran mula menetap di rumah tersebut, pelbagai kejadian aneh berlaku. Penyakit postpartum psikosis yang dihidapi Nadia juga menjadi semakin parah.

Menceritakan tentang pengalaman sulungnya dalam drama bergenre psiko thriller, Fasha Sandha mengakui bahawa terdapat pelbagai cabaran yang dihadapinya.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Fasha Sandha (@fashasandha)

Antaranya adalah dalam menjaga konti karakternya dan bermain pelbagai emosi. Melakonkan watak yang mempunyai kecelaruan identiti (split personality) – “sekejap ok, sekejap tak ok” – turut memberi cabaran yang tersendiri.

Memainkan watak yang berat ini juga memberi impak kepada kehidupan Fasha. “Saya amat penat sewaktu memegang watak (Nadia) tu sebab saya kena betul-betul memahami karakter tersebut.”

“Terbawa-bawa juga lah bila saya balik rumah.”

Namun, Fasha gembira dengan cabaran yang memberi peluang untuknya mengasah bakatnya lagi.

Fasha turut meluahkan rasa syukur atas bantuan pengarah, Amor Rizan, rakan-rakan artis dan juga ibu Fauziah Nawi yang membantunya membawa watak ini dengan lebih baik.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Fasha Sandha (@fashasandha)

Fasha juga berkongsi pengetahuan baharu tentang penyakit postpartum psikosis ini yang dipelajarinya menerusi pembawaan watak Nadia.

Katanya, “Saya belajar daripada pengarah dan antara pengetahuan baru penyakit ini adalah dia (pesakit) tidak boleh terlalu ditekan dan dia tak boleh bersendiri.”

Tambahnya lagi, “Dia kena selalu bercakap tentang apa yg dia rasa dgn seseorang. Itu antara apa yang saya belajarlah.”

Bagi Fasha, drama ‘Serpihan Sayang’ ini wajib ditonton kerana “…pengarah kami, Cik Amor, sangat berbakat dalam genre cerita yang sebegini. Jadi cerita ini lain daripada yang lain.”

Cerita Apa? ‘Serpihan Sayang’
Hari Apa? Setiap Isnin hingga Jumaat
Jam Berapa? 10 malam
Di Mana? TV3 & Strim Langsung HD di Tonton

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Drama Tue, 21 Mar 2023

Tonton Apa Hari Ni: ‘Bukan Puteri Lindungan Bulan’

Dugaan hidup Lara amat memeritkan.

Drama Sat, 31 Dec 2022

Kerana Cinta Itu Ada Tampil Gandingan Mantap Aedy Ashraf & Nabila Razali

Hanya kerana dengki dan iri hati, Nabila Aulia berdepan dengan pelbagai ujian sehingga mahligai perkahwinannya digadaikan. Apabila kebenaran itu timbul, masihkah ada peluang bagi Nabila Aulia dan Tengku Aisy untuk kembali menemui sinar bahagia? Saksikan

Acara Wed, 7 Dec 2022

Enam Kategori Untuk Undian Anugerah Drama Sangat 2023 Kini Bermula! 

Anugerah Drama Sangat 2023 kini kembali! Jangan lepaskan peluang undi drama-drama terbaik pilihan hati korang ❤️

Drama Mon, 6 Feb 2023

Tonton Apa Hari Ni: ‘Ku Akad Kau Dengan Bismillah’

Apabila tragedi hitam kembali menghantui.

Drama Thu, 6 Jan 2022

Lebih Mudah Untuk Aiman Hakim Ridza Dapatkan Keserasian Bersama Hannah Delisha Dalam 28 Hari Mencari Cinta

Drama slot Lestary 28 Hari Mencari Cinta sudah mula ditayangkan bermula 23 Disember lalu dan ia kembali menggandingkan Aiman Hakim Ridza dan Hannah Delisha. Drama 15 episod ini mengisahkan tentang watak Faisal yang dilakonkan oleh

Drama Mon, 17 Feb 2020

| Live TV