Eat Travel By: tex_admin October 3, 2018 @ 7:00pm

5 Lokasi Pulau Cantik Di Johor Yang Wajib Anda Pergi

Anda mencari lokasi percutian di pulau? Apa kata anda nikmati keindahan pulau-pulau yang terletak di negeri Johor. Orang kata pulau kat sana cantik-cantik belaka!

Nah! Penulis senaraikan 5 lokasi pulau paling cantik di Johor untuk percutian anda. Kalau nak berbulan madu juga sesuai!

1. Pulau Rawa

Foto: Rawaislandresort

Pulau Rawa antara pulau di Johor yang memiliki keindahan yang luar biasa. Pantai berpasir yang bersih dan dasar laut yang mempersonakan, pasti menjadi pilihan bagi si pencinta pulau. 

Foto: Rawaislandresort

Kalau anda berkunjung ke pulau ini, anda dapat menikmati panorama indah hidupan marin yang terdapat di dasar laut. Bukan itu saja, pantai yang jernih kebiruan serta batu karang yang cantik pasti menceriakan hari anda.

2. Pulau Harimau

Foto: Tourism.johor.my

Macam seram je pulau ini kan? Kalau anda nak tahu, pulau ini diberikan nama Pulau Harimau kerana bentuknya yang kelihatan seperti harimau jika dilihat dari sudut pandangan atas.

Pulau ini hanya boleh diakses dari Jeti Mersing ini adalah ‘syurga’ bagi para penyelam kerana airnya yang jernih bak kristal. Ini kerana, kejernihan air di pulau ini anda akan dapat melihat panorama dalam laut dengan hanya berdiri di tepian pantai saja!

Tourism.johor.my

Anda juga berpeluang melihat ikan-ikan comel berenang-renang di celah batu karang. Tapi, untuk pengetahuan anda tidak ada sebarang penginapan di pulau ini kerana ianya merupakan salah satu pulau persendirian. Penginapan terdekat dengan pulau ini adalah Pulau Rawa.

3. Pulau Aur

Foto: Tourism Johor

Pulau Aur juga tidak kurang hebatnya daripada pulau-pulau yang lainnya. Pulau ini juga memiliki keindahannya yang tersendiri. Kaya dengan pelbagai spesis hidupan laut dan batu karang yang berwarna-warni, Pulau Aur antara lokasi terbaik bagi anda yang suka bersnorkeling.

Foto: Tourism Johor

Foto: Tourism Johor

Pulau ini juga menjadi tempat persinggahan nelayan oleh kerana kekayaan hasil lautnya. Bagi anda yang merancang untuk skuba di dalam lautan indah sekitar Pulau Aur ini, anda dicadangkan untuk datang antara bulan April hingga Oktober kerana kejernihan air pada waktu tersebut cukup baik.

4. Pulau Dayang

Foto: Tourism Johor

Jangan tak tahu, Pulau Dayang ada juga di Johor ya! Pulau ini juga memiliki kawasan pantai yang cantik dan agak tenang. Ini kerana, pulau ini kurang dikunjungi para pelancong kerana kedudukannya yang agak jauh dari jeti dan mengambil masa sekitar 5 jam untuk sampai ke pulau ini.

Foto: Tourism Johor

Pulau yang penuh privasi ini juga cukup sesuai bagi anda yang baru ingin berjinak dalam dunia menyelam, kerana di pulau ini ada berkesempatan untuk mendapatkan kursus menyelam daripada mereka yang berpengalaman.

Dah pandai menyelam barulah ‘syok’ nak melawat banyak lagi pulau yang lain. Betul tak? Pada waktu malam pula, anda boleh berbaring di pasir pantai sambil menikmati pemandangan bintang berkelipan yang cukup jelas.

5. Pulau Tinggi

Foto: Booking.com

Untuk pengetahuan anda, pulau ini menempatkan gunung yang tertinggi jika dibandingkan dengan gunung yang terdapat di pulau-pulau di sekitarnya. 

Foto: Booking.com

Paling menarik, gunung tinggi tersebut kelihatan seperti topi bila sekali dipandang, sehingga ia pernah diberi gelaran sebagai Pulau Topi Jeneral oleh pelajar China ratusan tahun yang lalu. Gunung tersebut adalah Gunung Semadu yang berketinggian sekitar 2000 kaki dari paras laut.

Jadi, anda nak ke pulau yang mana satu? Selamat berholiday ya!

Sumber: MaiSinggah

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Eat Travel Fri, 10 Aug 2018

Sambil Lepak Dan Makan, Enjoy Pemandangan Yang Gorgeous Di Kafe Atas Bumbung Ini

Kalau anda ingin lari dari kehidupan sibuk, datanglah ke sini.

Eat Travel Mon, 31 Dec 2018

Diiktiraf Sebagai 100 Destinasi Terbaik Pelancongan Eko Dunia, Taiping Wajar Dicontohi!

Taman Tasik Taiping menjanjikan suasana damai buat pengunjung

Acara Tue, 19 Nov 2019

Dekorasi kreatif serikan sajian perayaan Hari Natal Hilton PJ

Aneka hidangan tradisi menanti pengunjung

Eat Travel Sun, 17 Mar 2019
Eat Travel Fri, 28 Feb 2020

Resipi bancuhan air Milo seperti trak Milo, sedapnya!

Buat sendiri sahaja di rumah, lebih jimat dan puas

Eat Travel Fri, 24 Aug 2018
Eat Travel Thu, 28 May 2020
Eat Travel Mon, 13 Apr 2020
Eat Travel Fri, 25 Jan 2019

Hidangan ayam lemon yang lemak berkrim ini pasti menambat selera anda

Jika teringin nak cuba masak, ikuti resipinya di sini!

| Live TV