Eat Travel By: tex_admin December 5, 2018 @ 5:00pm

5 Sebab Kenapa Student Kena Kerap Pergi Melancong

Siapa kata menjadi seorang pelajar hanya perlu fokus kepada pelajaran sahaja? Sebenarnya, anda boleh melancong ke mana saja yang anda mahu asalkan ia tidak mengganggu proses pembelajaran sama ada di sektor awam mahupun swasta.

Tak perlu pergi jauh-jauh untuk melancong; dalam negara kita pun ada banyak tempat-tempat menarik yang boleh anda kunjungi.

Orang kata di zaman belajarlah anda kena ambil kesempatan untuk mencari pelbagai pengalaman, dan salah satunya adalah melalui aktiviti melancong. Bukan itu saja, dengan melancong anda boleh dapat belajar banyak perkara.

Jadi, bagi anda yang masih bergelar student, ini 5 sebab kenapa anda kena selalu melancong!

Foto: Worldation

1. Melancong membantu pengajian anda

Melancong bukan sahaja mampu memberi anda pengalaman hidup yang berharga malah ia boleh memberi insight yang baik, terutama sekali jika tempat yang anda lawati itu berkaitan dengan pengajian anda.

Belajar dengan mata dan sentuhan adalah lebih berkualiti daripada belajar dengan membaca sahaja!

2. Anda dapat bertemu dan berkenalan dengan orang baru

Memasuki universiti atau kolej sudah tentu cukup mencabar terutama sekali jika anda bukanlah seseorang yang suka bersosial. Tetapi dengan melancong, sosial atau tidak anda tidak ada pilihan untuk survive!

Spread your wings dan jangan biarkan sifat malu menghalang anda daripada menjadi lebih berkeyakinan dan mesra. Tetapi jangan sampai terlupa batas-batas agama dan adab ketimuran. Melancong dan carilah kenalan yang mungkin boleh jadi sahabat anda kelak.

3. Melancong akan melebarkan sempadan anda

Semasa melancong anda mungkin akan mengalami peristiwa seperti tersesat, tertinggal bas, terlepas hentian, salah masuk tempat, tersalah pilih tempat makan dan banyak lagi pengalaman yang berharga.

Ketahuilah yang semua pengalaman ini akan mengajar anda banyak benda mengenai hidup lebih dari apa yang anda boleh dapat semasa di universiti ataupun kolej. Pengalaman ini juga akan membuatkan anda lebih berdikari!

4. Kaya atau tidak, itu bukan penghalang 

Jika anda mendapat pinjaman PTPTN atau tajaan biasiswa, janganlah boros dan habiskan duit untuk pergi melancong. Sebaiknya, anda perlu belajar untuk menabung dengan mendapatkan wang daripada kerja-kerja part-time berdekatan tempat belajar anda.

Tak salah pun untuk anda bekerja sambilan asalkan ia berbaloi dan tidak mengganggu jadual kelas anda. Anda boleh buktikan bahawa, wang tabungan mampu ‘membawa’ anda melancong ke mana saja yang anda suka!

Foto: Worldation

5. Melancong akan mengikat tali persahabatan dengan lebih erat

Travel buddies! Itulah gelaran yang selalu dikaitkan dengan mereka yang melancong bersama rakan-rakan. Sebenarnya, sangat seronok dapat melancong bersama rakan-rakan yang rapat kerana ia akan dapat mengeratkan persahabatan disamping mencipta memori indah yang tidak akan dilupakan. 

Kesimpulannya, manfaatkanlah zaman muda anda dengan pergi melancong. Nanti bila anda dah melangkah ke alam perkahwinan, anda pasti akan rindu saat-saat libur bersama rakan-rakan.

Apa pun, sekerap manapun anda pergi melancong jangan pernah abaikan pelajaran anda. Seimbangkan kedua-duanya dan ianya akan membuatkan hidup anda lebih bahagia dan ceria!

Sumber: Libur

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Eat Travel Tue, 2 Jun 2020
Eat Travel Tue, 7 Aug 2018

11 Perkara Yang Anda Perlu Buat Sebelum Anda Pergi Bercuti

Kena buat supaya perjalanan anda lancar dan tidak bermasalah.

Eat Travel Thu, 3 Jan 2019

Rasai Pengalaman Hot Air Balloon Ala Cappadocia Di Pulau Pinang!

Jangan lupa serbu Padang Polo, Pulau Pinang pada 9 dan 10 Februari ini!

Eat Travel Sat, 8 Sep 2018
Eat Travel Sun, 23 Sep 2018

Inilah Resipi Terbaik Biskut Cip Coklat Yang Khas Untuk Orang Vegan

Vegan, maknanya tiada ramuan tenusu tapi masih sedap dimakan!

Eat Travel Wed, 25 Jul 2018

Tauhu Begedil Daging Heaven, Paduan Serina Dan Chef Riz Laris!

Inti begedil daging yang mewah disumbat pada tauhu menjadikan ia satu hidangan yang cukup menyelerakan.

Eat Travel Thu, 1 Nov 2018

Mula Dibuka Disember Ini, Papan Luncur Terpanjang Di Dunia Kini Di Pulau Pinang!

Pengunjung yang mahu menaiki luncur ini perlu menaiki tangga pada aras ketinggian 420 meter ke puncak bukit tempat luncur bermula.

Eat Travel Wed, 11 Mar 2020

| Live TV