Eat Travel By: Ad Ops April 25, 2019 @ 11:00am

6 snek popular tetapi sebenarnya tidak bagus untuk kesihatan kanak-kanak

Tidak kira tua atau muda, semua orang pasti suka menikmati snek. Selain rasanya yang enak, snek juga mudah didapati menyebabkan ramai yang gemar menikmatinya pada waktu senggang.

Bagaimanapun, kandungannya yang tinggi garam atau gula menyebabkan pengambilannya tidak begitu digalakkan bukan saja dalam kalangan orang dewasa, tetapi juga kanak-kanak kerana metabolisme mereka lebih rendah berbanding golongan dewasa.

Hal ini bermakna jika seorang dewasa dan seorang kanak-kanak melakukan aktiviti bersama-sama, tenaga kanak-kanak berkenaan akan dibakar dengan lebih cepat.

Begitupun, sebagai ibu atau bapa, berhati-hati dengan pengambilan makanan anak anda, lebih-lebih lagi kadar obesiti dalam kalangan kanak-kanak semakin meningkat sejak kebelakangan ini.

Snek untuk si kecil sepatutnya kaya dengan protein dan lemak sihat, bukannya gula, tetapi kebanyakan snek yang popular di pasaran dan yang lazim diberikan kepada kanak-kanak tidak baik untuk kesihatan mereka.

Berikut antara snek yang perlu anda waspada:

1. Dadih

Makanan ini memang kaya dengan probiotik yang bagus untuk perut kanak-kanak, tetapi tidak dinafikan kebanyakan produk dadih (yogurt) di pasaran mengandungi jumlah gula yang tinggi.

Dadih berperisa atau yang dihiasi gula-gula pada bahagian atas boleh dianggap sebagai ais krim ringan!

Sebagai pilihan, berikan anak anda dadih Greek yang mengandungi lebih banyak protein. Bagi menambah rasa manis, tambah madu asli atau buah segar.

2. Snek tenaga

Foto: Parents Magazine

Walaupun dipasarkan sebagai snek mampat yang sihat, kebanyakan produk yang dijual di pasaran dipenuhi dengan kandungan gula.

Sebelum memilih snek tenaga ini, baca dahulu labelnya kerana snek itu mungkin mengandungi karbohidrat yang tinggi. 

Tetapi tidak bermakna snek ini kurang bagus untuk kesihatan kerana anda cuma perlu memeriksa jumlah kandungan gulanya dan alkohol gula seperti xylitol atau maltitol.

3. Bijirin

Bijirin sarapan yang dibuat khas untuk kanak-kanak sebenarnya ialah karbohidrat yang diproses dan tidak mengandungi banyak protein.

Bijirin penuh dan susu tanpa lemak adalah pilihan yang lebih sihat untuk sarapan atau snek. Ia patut dihidang dengan protein seperti telur atau dadih Greek.

4. Snek buah-buahan

Foto: Today Show

Kononnya mengandungi buah-buahan sebenar, tetapi hakikatnya snek buah-buahan (fruit snacks) sama seperti gula-gula! Setiap pek mengandungi 80 hingga 90 kalori, tetapi langsung tidak mengenyangkan.

Snek ini juga mengandungi gula, tetapi tidak seperti snek tenaga, ia tidak mengandungi sebarang protein atau serat untuk menawarkan nutrisi.

Sebaik-baiknya, berikan sahaja anak anda buah-buahan, bukan saja khasiat dapat dinikmati terus, bahkan lebih mengenyangkan.

5. Jus

Walaupun namanya jus buah, sesetengah produk ini boleh mengandungi jumlah kalori dan gula yang sama dengan minuman ringan.

Sememangnya ia amat bermanfaat kerana mengandungi vitamin dan antioksida, tetapi jika anda perah sesuatu buah itu untuk mendapatkan jusnya, anda akan kehilangan seratnya.

Lebih baik anda makan sahaja buah sebenar.

6. Mentega kacang

Foto: Food Revolution Network

Ya, makanan ini juga tersenarai sebagai snek yang kurang berkhasiat. Jika anda peminat mentega kacang, anda patut beli yang organik, iaitu produk mentega kacang yang dilabel sebagai ‘semula jadi’ kaya dengan protein, serat dan lemak yang tidak tepu.

Pilihan yang bagus untuk kanak-kanak ialah mentega badam yang mengandungi lemak sihat, kurang gula dan minyak terhidrogenasi daripada mentega kacang. Mereka mungkin akan menggemari rasanya!

Buat pilihan bijak!

Sumber: Active Kids

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Eat Travel Thu, 25 Jul 2019
Eat Travel Thu, 16 Aug 2018

14 Lokasi Makan-Makan Terbaik Di Taiping, Perak

Memang berbaloi untuk anda kunjungi.

Eat Travel Tue, 31 Jul 2018

Tangan Batu Gergasi ‘Golden Bridge’ Tarikan Baharu Di Vietnam

Jambatan ini ‘dipegang’ oleh sepasang tangan emas dan berdiri 1400 meter di atas paras laut di atas bukit Ba Na.

Eat Travel Tue, 18 Dec 2018
Eat Travel Tue, 26 Mar 2019
Eat Travel Tue, 17 Mar 2020

Pengantin pun ada sambal sendiri?

Nama dah unik, tentu rasa pun sedap!

Eat Travel Mon, 2 Jul 2018

Buat 4 Jenis Kek Di Dalam Mug Dengan Menggunakan Microwave, 3 Minit Dah Siap!

Sesuai untuk orang-orang yang malas buat kek tapi teringin.

Eat Travel Tue, 24 Mar 2020

Resipi sushi tamago, mudah dan enak

Buat sendiri di rumah

Eat Travel Tue, 31 Jul 2018

Wow! Kini Ada Burger Kangkung Sambal Belacan. Memang Terangkat Habis!

Bagi anda yang ‘hantu pedas’ memang wajib cuba burger ini. Terangkat habis!

Eat Travel Tue, 12 Mar 2019

Jangan percaya pada label! Ketahui 5 taktik penipuan syarikat makanan

Pengguna wajib membaca label, ini sebabnya.

| Live TV