Eat Travel By: tex_admin April 26, 2018 @ 4:00pm

7 Tarikan Yang Wajib Anda Kunjungi Apabila Holiday Ke Hong Kong

Anda pernah tak pergi melancong ke Hong Kong? Kalau belum pernah lagi, mungkin anda boleh jadikan Hong Kong sebagai senarai lokasi percutian anda kerana terdapat lokasi yang menarik dekat sana.

Kalau anda perasan, kota Hong Kong semakin popular dalam filem Hollywood sejak kebelakangan ini. Filem yang memperlihatkan negara ini termasuklah Transformers: Age Of Extinction, Ghost In The Shell, Doctor Strange, Pacific Rim dan banyak lagi. Berikutan itu, Hong Kong dijadikan sebagai destinasi baharu bagi sesiapa sahaja yang suka travel. Anda pula bagaimana?

Apa kata anda ketahui tempat-tempat menarik yang ada di Hong Kong ini. Mungkin lepas ini anda akan lebih teruja nak pergi libur ke sana pula?

1. Duk Ling

Foto: Instagram Jpoon7

Bila anda sudah sampai ke Hong Kong anda harus mencuba kapal yang awesome ini. Kalau anda nak tahu Duk Ling membawa maksud clever duck yang merupakan kapal tradisional yang sangat ikonik di Hong Kong. Kapal ini beroperasi di Victoria Harbour, dan apabila anda menaiki kapal ini, anda berpeluang untuk melihat keindahan dan kepesatan bandar Hong Kong dari atas kapal ini.

2. Madame Tussauds Hong Kong

Foto: Instagram Madame Tussauds Hong Kong

Jika anda mahu ‘bertemu’ artis ternama dari seluruh dunia, inilah tempatnya. Baik di Hong Kong atau di negara-negara lain seluruh dunia, muzium patung lilin Madame Tussauds ini pasti akan sentiasa dibanjiri dengan pelancong. Menariknya, semua patung-patung yang ada di muzium ini memang nampak real. Penulis yakin, anda pasti akan berpuas hati apabila melawat ke muzium ini. Jangan lupa ambil gambar banyak-banyak ok!

3. Ngong Ping 360

Foto: Instagram np360hk

Bagi anda yang suka akan cabaran dan tak takut akan ketinggian, anda boleh cuba menaiki kereta kabel Ngong Ping 360 ini. Kereta kabel ini menghubungkan Lantau Island Di Hong Kong dan anda akan dibawa merentasi gunung dan lautan apabila menaiki kereta kabel ini. Menarik kan? Masa perjalanan pula adalah sekitar 25 minit. Lama juga anda akan ‘tergantung’ di atas sana untuk menikmati keindahan pulau Lantau ini. Pasti anda akan teruja.

4. Sky100 Hong Kong Observation Deck

Foto: Instagram Sky100hk

Jika anda ke lokasi ini, anda akan dapat menikmati pemandangan dari tingkat ke 100 International Commerce Center, West Kowloon Hong Kong. Yang pasti, anda akan dapat pemandangan terbaik Hong Kong apabila berada di sini. Sangat berbaloi kalau anda luangkan masa bersama orang tersayang!

5. Play HKPOP

Foto: Instagram Plyhkpop

Kalau anda peminat muzik pop Asia, ini tempat paling best untuk anda! Di sinilah lokasi untuk anda menyelami dan ‘merasai’ muzik pop Hong Kong serta Korea. Paling seronok sekali, di sini juga anda boleh melihat persembahan artis ternama secara hologram. Artis seperti G-Dragon, Bing Bang dan PSY akan menghiburkan anda sepanjang ada berada di sini.

6. Chocolate Museum of Hong Kong

Foto: Vocket

Bagi anda yang gemar makan coklat, wajib pergi ke muzium ini. Ini kerana, pelbagai arca dan barangan yang ada di muzium ini adalah diperbuat daripada coklat. Salah satu arca menarik di sini adalah Eiffel Tower setinggi 2.4 meter yang diperbuat sepenuhnya daripada coklat. Hebatnya! Selain itu, anda juga boleh DIY coklat anda sendiri sebagai cenderahati sebelum pulang. Best kan?

7. Hong Kong Tram Ways

Perjalanan lebih mudah dengan Hong Kong Tramways. Tidak banyak negara yang mempunyai kenderaan tram ini dan Hong Kong salah satu negara yang masih mengekalkan penggunaan tram ini. Apa salahnya anda merasa menaikinya kan? Sistem pengangkutan ini telah beroperasi sejak tahun 1906 lagi dan pastinya akan memudahkan anda untuk bergerak di dalam kota Hong Kong. Bila balik Malaysia, bolehlah anda kongsi pengalaman dengan keluarga dan rakan-rakan pengalaman naik tram ini.

Jadi, tunggu apa lagi, rancanglah percutian anda ke Hong Kong dengan orang-orang tersayang! Pasti anda akan dapat menikmati pengalaman yang awesome. Selamat bercuti!

Sumber: Vocket

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Eat Travel Fri, 4 Jan 2019
Eat Travel Tue, 6 Nov 2018

8 Jenis Makanan Kaum India Sempena Perayaan Deepavali

Anda wajib rasa semua kuih kaum India, memang sedap!

Eat Travel Mon, 20 Apr 2020
Eat Travel Sat, 28 Mar 2020

Manfaatkan kebaikan telur dengan resipi pantas ini

Beri nilai tambah dengan sayur atau salad

Eat Travel Fri, 27 Jul 2018
Eat Travel Fri, 12 Apr 2019
Eat Travel Fri, 17 Apr 2020

Mahu ikan goreng rangup dan sedap? Ini rahsianya

Bukan sekadar garam kunyit biasa!

Eat Travel Mon, 13 Apr 2020

| Live TV