Bagi para suri rumah yang masih tak tahu nak masak apa untuk hidangan makan tengah hari, bolehlah mencuba resepi ayam masak lemak cili api ini. Memang jilat jari punyalah rasa keenakkannya!
Bagi anda yang kat office pula, bila balik nanti boleh cuba masak resepi ini ya! Jom kita ketahui cara-cara nak buat ayam masak lemak cili api ini.
Bahan-bahan yang diperlukan:
1 ekor ayam
1 biji bawang besar (kisar)
4 ulas bawang putih (kisar)
1 inci halia (kisar)
1 inci kunyit hidup (kisar)
10-15 tangkai cili padi
2 batang serai (diketuk)
Garam secukupnya
2 cawan air
3/4 cawan santan
1 biji kentang dipotong dadu
Sedikit air limau kasturi
Cara-caranya:
1. Tumis bawang, halia, bawang putih, kunyit, serai, dan cili padi sehingga naik bau.
2. Kemudian, masukkan ayam. Kacau rata.
3. Masukkan pula 2 cawan air dan biarkan sehingga mendidih.
4. Masukkan santan dan kentang. Kacau sehingga rata.
5. Masukkan garam dan air limau kasturi. Kacau dan biarkan ia mendidih.
6. Kacau selalu sehingga ayam masak.
7. Apabila dan masak sedia untuk dihidangkan.
Selamat mencuba!
Sumber: Buat Orang Lapo