Eat Travel By: Yanie Baharom May 29, 2019 @ 11:00am

Dah bosan makan rendang? Mungkin anda boleh cuba 5 resipi serunding popular ini!

Empat belas jam! Enam jam merebus daging dan lapan jam keesokan harinya pula untuk memasak serunding. Itu belum dikira urusan penyediaan pelbagai rempah-ratus dan melerai atau menyiat daging yang sudah direbus supaya menjadi carikan halus.

Melihat bagaimana proses serunding dibuat, maka tidak hairanlah mengapa hidangan ini sangat lazat dengan aromanya yang mewah.
Menjadi pilihan tatkala Syawal, serunding boleh dimakan bersama ketupat dan lemang. Malah, kalau sudah jemu menimatinya bersama hidangan diatas, makan bersama nasi panas dan kicap atau sambal juga memang terbaik!

Istimewa buat anda, Hijab & Heels ingin berkongsikan lima resepi serunding enak buat membangkitkan selera seisi
keluarga dan tetamu yang bertandang.

1. Serunding daging

Foto: serundingoriginalkglau

Bahan-bahan

• 1 kg daging batang pinang
• Minyak masak untuk menumis
• 5 senduk cili boh
• 1 kg santan
• Gula merah dan garam secukupnya
• Sepeket kerisik
• Secawan air asam jawa

Bahan A

• ½ kg bawang besar
• 10 ulas bawang putih
• 5 batang serai
• 2 cm kunyit hidup
• 2 cm lengkuas
• Bahan B
• 2 genggam jintan manis
• 2 genggam ketumbar

Cara memasak:

1. Rebus daging sehingga empuk dan disiat halus.
2. Kisar semua bahan A.
3. Goreng bahan B tanpa minyak dan kemudian dikisar kasar.
4. Tumis bahan A bersama cili boh sehingga naik minyak.
5. Kemudian masukkan bahan B dan santan. Kacau sebati.
6. Masukkan daging yang telah disiat.
7. Masukkan gula, garam dan kerisik.
8. Masukkan air asam jawa.
9. Masak dengan api perlahan sehingga garing dan angkat.

Info cef: Ketuk daging yang telah direbus tadi hingga lembut bagi memudahkan proses menyiat daging.

2. Serunding ayam

Foto: Facebook

Bahan-bahan

• 1 kg ayam
• Minyak masak untuk menumis
• 5 senduk cili boh
• 1 kg santan
• Gula merah dan garam secukupnya
• Sepeket kerisik
• Secawan air asam jawa.

Bahan A

• ½ kg bawang merah
• 10 ulas bawang putih
• 2 batang serai
• 2 cm lengkuas

Bahan B

• 3 genggam jintan manis
• 3 genggam ketumbar

Cara memasak:

1. Rebus isi ayam sehingga empuk dan disiat halus.
2. Kisar semua bahan A.
3. Goreng bahan B tanpa minyak dan kemudian dikisar kasar.
4. Tumis bahan A bersama cili boh sehingga naik minyak.
5. Kemudian masukkan bahan B dan kacau.
6. Masukkan santan dan kacau sebati.
7. Masukkan isi ayam yang telah disiat.
8. Masukkan gula, garam dan kerisik.
9. Masukkan air asam jawa.
10. Masak sehingga garing dan angkat.

Info chef: Anda boleh menggunakan api yang perlahan ketika mereneh rendang. Semakin rendang di masak lama, semakin enak rasanya.

3. Serunding ikan

Foto: mediasosialkini

Bahan-bahan

• 2 kg ikan
• Minyak masak untuk menumis
• 5 senduk cili boh
• 1 kg santan

Bahan A

• 1/2 kg ulas bawang besar
• 10 ulas bawang putih
• 5 batang serai
• 2 cm kunyit hidup
• 2 cm halia
• 2 cm lengkuas
• Bahan B
• 3 genggam jintan manis
• 3 genggam ketumbar

Cara memasak:

1. Rebus ikan dan asingkan bahagian isi dan tulang.
2. Kisar semua bahan A.
3. Goreng bahan B tanpa minyak dan kemudian dikisar kasar.
4. Tumis bahan A bersama cili boh sehingga naik minyak.
5. Kemudian masukkan bahan B dan kacau.
6. Masukkan santan dan kacau sebati.
7. Masukkan isi ikan yang telah diasingkan tulang.
8. Masukkan gula, garam dan kerisik.
9. Masukkan air asam jawa.
10. Masak dengan api perlahan sehingga garing dan angkat.

Info chef: Serunding ikan sesuai juga dimakan bersama roti dan dijadikan inti kuih muih.

4. Serunding ikan bilis

Foto: Rasa

Bahan-bahan

• 250 gm ikan bilis putih
• Minyak masak untuk menumis
• 5 senduk cili boh
• Gula merah dan garam secukupnya
• Sebiji kelapa parut
• Sepeket kerisik
• Secawan air asam jawa

Bahan A

• ½ kg bawang merah
• 10 ulas bawang putih
• 5 batang serai
• 2 cm kunyit hidup
• 2 cm halia
• 2 cm lengkuas

Bahan B

• 3 genggam jintan manis
• 3 genggam ketumbar

Cara membuat:

1. Rendam ikan bilis putih dan kisar.
2. Kisar bahan A.
3. Goreng bahan B tanpa minyak dan kemudian dikisar kasar.
4. Tumis bahan A bersama cili boh sehingga naik minyak.
5. Kemudian masukkan bahan B dan kacau sebati.
6. Masukkan ikan bilis yang telah dikisar kasar.
7. Masukkan gula merah, garam, kelapa parut dan kerisik.
8. Masukkan air asam jawa.
9. Masak dengan api perlahan sehingga garing dan angkat.

Info Chef: Pilih ikan bilis yang berkualiti untuk menghasilkan serunding yang sedap.

5. Serunding udang geragau

Foto: YouTube

Bahan-bahan

• 250 gm udang geragau
• Minyak masak untuk menumis
• 5 senduk cili boh
• Gula merah dan garam secukupnya
• Sebiji kelapa parut
• Sepeket kerisik
• Secawan air asam jawa

Bahan A

• ½ kg bawang besar
• 10 ulas bawang putih
• 5 batang serai
• 2 cm kunyit hidup
• 2 cm halia
• 2 cm lengkuas

Bahan B

• 3 genggam jintan manis
• 3 genggam ketumbar

Cara memasak:

1. Rendam udang geragau dan kisar kasar.
2. Kisar bahan A.
3. Goreng bahan B tanpa minyak dan kemudian dikisar kasar.
4. Tumis bahan A bersama cili boh sehingga naik minyak.
5. Kemudian masukkan bahan B dan kacau sebati.
6. Masukkan udang geragau yang telah dikisar kasar.
7. Masukkan gula merah, garam, kelapa parut dan kerisik.
8. Masukkan air asam jawa.
9. Masak dengan api perlahan sehingga garing dan angkat.

Info Chef: Pastikan serunding betul-betul kering supaya anda dapat menyimpannya untuk tempoh yang lama

Sumber: Rasa

 

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Eat Travel Fri, 5 Oct 2018

Singapura Perkenalkan Kad Ketibaan Elektronik Bagi Pelancong Asing

Lepas ini tak perlulah beratur lama-lama lagi dah!

Eat Travel Tue, 26 May 2020
Eat Travel Sun, 5 Apr 2020

Rendang cendawan ekspres, mudah dan sedap!

Menu ini jimatkan masa di dapur

Eat Travel Thu, 25 Oct 2018

Jom Picnic Bersama Keluar Di Taman Metropolitan Kepong, Boleh Main Layang-Layang!

Permainan layang-layang, mengajar anda tentang angin dan stabiliti.

Eat Travel Mon, 16 Mar 2020
Eat Travel Wed, 22 May 2019

Nak tahu rahsia kekalkan kesegaran potongan buah? Ini petuanya!

Kalau buah nampak lebam, mesti kita tak nak makan betul tak?

Acara Tue, 26 Nov 2019

Millac dan Millac Gold, krim bernutrisi tinggi

Sesuai untuk pelbagai jenis hidangan

Eat Travel Wed, 5 Dec 2018

5 Sebab Kenapa Student Kena Kerap Pergi Melancong

Dengan melancong, anda akan dapat menimba banyak pengalaman!

Eat Travel Fri, 6 Jul 2018

Jangan Takut Nak Cuba Buat Kek Red Velvet! Jom Try Resipi Ini

Tak mustahil jika anda betul-betul mengikut resipinya.

Eat Travel Tue, 21 Apr 2020

Resipi badak berendam unik Catrionna Brian Ross

Pupuk minat anak hargai kuih tradisional

| Live TV