Eat Travel By: Ad Ops March 7, 2019 @ 11:00am

Dua bahan sahaja untuk dadih buah sejuk beku yang enak, senang sangat!

Memandangkan Malaysia sekarang ini sedang mengalami cuaca panas, snek sejuk beku pasti menggamit selera anda.

Pastinya pilihan pertama yang muncul dalam minda ialah aiskrim kerana rasanya yang sejuk dapat memberi ketenangan. Tetapi daripada memilih snek yang mengandungi gula, apa kata anda pilih variasi yang lebih menyihatkan, iaitu dadih buah-buahan segar yang telah disejukbekukan.

Gabungan kedua-dua ramuan dadih dan buah sejuk memberikan tekstur lembut yang lebih kurang sama dengan tekstur aiskrim.

Rasanya pula cukup sedap, jadi kanak-kanak pasti suka! Lagipun, buah-buahan itu diimbangi kandungan protein dan anda tidak perlu bimbang jika mereka terlebih makan gula.

Tambahan pula, anda boleh menyediakan hidangan snek ini bersama-sama dengan anak anda kerana langkahnya sangat mudah.

Foto: Yummy Toddler Food

Anda hanya memerlukan dua bahan sahaja, iaitu buah dan dadih. Masukkan kedua-dua bahan berkenaan ke dalam mesin pengisar!

Anda boleh menggunakan sebarang jenis buah beri, mangga, pisang atau nanas yang disejukbekukan. Sebaik-baiknya pilih apa yang anda dan keluarga gemari.

Anda boleh menggunakan dadih asas sebarang jenama dan jika  ingin menambah pemanis, masukkan sedikit madu atau esen vanila.

Bahan:

  • 1 cawan kepingan buah yang disejuk beku
  • ½ cawan dadih

Cara penyediaan:

1. Kisar buah dan dadih dengan mesin pengisar berkuasa tinggi.

2. Kisar hingga lembut dan halus. Hentikan kisaran dan kacau untuk memastikan semua kepingan hancur sempurna .

3. Hidang.

Panduan:

Bagi tujuan penyimpanan, masukkan dadih ini di dalam bekas kedap udara dan bekukan hingga tiba masa untuk menghidangkannya.

Biarkan cair sedikit pada suhu bilik selama 10 ke 20 minit sebelum dihidangkan.

Sumber: Yummy Toddler Food

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Eat Travel Mon, 18 May 2020
Eat Travel Sat, 28 Jul 2018

Tak Usah Gusar Jerawat Atau Masalah Gout Bila Makan Apam Balik Istana

“Saya guna bijirin kering atau ‘nestum’ dan tak pakai kacang. Sebab kacang, orang tua tak boleh makan, takut dapat sakit gout dan perempuan pula tak gemar kerana naik jerawat” – Bob

Eat Travel Tue, 15 May 2018

10 Foto Pantai-Pantai Tercantik Di Dunia, No. 4 Paling Gorgeous

Jom nikmati dan kagumi ciptaan Tuhan dengan melihat foto-foto pantai yang paling gorgeous di dunia.

Eat Travel Sat, 27 Jun 2020

Makan sushi di rumah sendiri sepanjang PKPP

Tak perlu ke Jepun untuk makan sushi segar

Eat Travel Wed, 22 Jan 2020
Eat Travel Wed, 8 Apr 2020

Buah-buahan beku mudahkan kerja di dapur?

Teknik mudah, senang pula!

Eat Travel Wed, 4 Mar 2020
Eat Travel Mon, 3 Jun 2019

3 cara mudah elak hidang biskut raya lemau

Enaknya menggigit biskut yang rangup!

Acara Fri, 22 Nov 2019
Eat Travel Sun, 31 May 2020

Malaysia juga ada pasar terapung di Pulau Suri, Tumpat Kelantan

Tidak perlu ke Siam untuk menikmati pasar dalam sungai

| Live TV