Memandangkan Malaysia sekarang ini sedang mengalami cuaca panas, snek sejuk beku pasti menggamit selera anda.
Pastinya pilihan pertama yang muncul dalam minda ialah aiskrim kerana rasanya yang sejuk dapat memberi ketenangan. Tetapi daripada memilih snek yang mengandungi gula, apa kata anda pilih variasi yang lebih menyihatkan, iaitu dadih buah-buahan segar yang telah disejukbekukan.
Gabungan kedua-dua ramuan dadih dan buah sejuk memberikan tekstur lembut yang lebih kurang sama dengan tekstur aiskrim.
Rasanya pula cukup sedap, jadi kanak-kanak pasti suka! Lagipun, buah-buahan itu diimbangi kandungan protein dan anda tidak perlu bimbang jika mereka terlebih makan gula.
Tambahan pula, anda boleh menyediakan hidangan snek ini bersama-sama dengan anak anda kerana langkahnya sangat mudah.
Anda hanya memerlukan dua bahan sahaja, iaitu buah dan dadih. Masukkan kedua-dua bahan berkenaan ke dalam mesin pengisar!
Anda boleh menggunakan sebarang jenis buah beri, mangga, pisang atau nanas yang disejukbekukan. Sebaik-baiknya pilih apa yang anda dan keluarga gemari.
Anda boleh menggunakan dadih asas sebarang jenama dan jika ingin menambah pemanis, masukkan sedikit madu atau esen vanila.
Bahan:
- 1 cawan kepingan buah yang disejuk beku
- ½ cawan dadih
Cara penyediaan:
1. Kisar buah dan dadih dengan mesin pengisar berkuasa tinggi.
2. Kisar hingga lembut dan halus. Hentikan kisaran dan kacau untuk memastikan semua kepingan hancur sempurna .
3. Hidang.
Panduan:
Bagi tujuan penyimpanan, masukkan dadih ini di dalam bekas kedap udara dan bekukan hingga tiba masa untuk menghidangkannya.
Biarkan cair sedikit pada suhu bilik selama 10 ke 20 minit sebelum dihidangkan.
Sumber: Yummy Toddler Food