Eat Travel By: Bibi Ramli March 7, 2019 @ 11:00am

Dua bahan sahaja untuk dadih buah sejuk beku yang enak, senang sangat!

Memandangkan Malaysia sekarang ini sedang mengalami cuaca panas, snek sejuk beku pasti menggamit selera anda.

Pastinya pilihan pertama yang muncul dalam minda ialah aiskrim kerana rasanya yang sejuk dapat memberi ketenangan. Tetapi daripada memilih snek yang mengandungi gula, apa kata anda pilih variasi yang lebih menyihatkan, iaitu dadih buah-buahan segar yang telah disejukbekukan.

Gabungan kedua-dua ramuan dadih dan buah sejuk memberikan tekstur lembut yang lebih kurang sama dengan tekstur aiskrim.

Rasanya pula cukup sedap, jadi kanak-kanak pasti suka! Lagipun, buah-buahan itu diimbangi kandungan protein dan anda tidak perlu bimbang jika mereka terlebih makan gula.

Tambahan pula, anda boleh menyediakan hidangan snek ini bersama-sama dengan anak anda kerana langkahnya sangat mudah.

Foto: Yummy Toddler Food

Anda hanya memerlukan dua bahan sahaja, iaitu buah dan dadih. Masukkan kedua-dua bahan berkenaan ke dalam mesin pengisar!

Anda boleh menggunakan sebarang jenis buah beri, mangga, pisang atau nanas yang disejukbekukan. Sebaik-baiknya pilih apa yang anda dan keluarga gemari.

Anda boleh menggunakan dadih asas sebarang jenama dan jika  ingin menambah pemanis, masukkan sedikit madu atau esen vanila.

Bahan:

  • 1 cawan kepingan buah yang disejuk beku
  • ½ cawan dadih

Cara penyediaan:

1. Kisar buah dan dadih dengan mesin pengisar berkuasa tinggi.

2. Kisar hingga lembut dan halus. Hentikan kisaran dan kacau untuk memastikan semua kepingan hancur sempurna .

3. Hidang.

Panduan:

Bagi tujuan penyimpanan, masukkan dadih ini di dalam bekas kedap udara dan bekukan hingga tiba masa untuk menghidangkannya.

Biarkan cair sedikit pada suhu bilik selama 10 ke 20 minit sebelum dihidangkan.

Sumber: Yummy Toddler Food

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Eat Travel Wed, 26 Jun 2019

Anda rasa kurang cerdas? Amalkan enam jenis makanan ini!

Semua jenis makanan ini sangat enak sebagai hidangan.

Eat Travel Fri, 2 Aug 2019

Pramugari ini dedah 2 tabiat penumpang yang disambut baik oleh kru kabin

Jika anda amalkannya, gerenti kru kabin akan layan anda dengan lebih baik.

Eat Travel Wed, 8 Jan 2020

Ingin rasa masakan Hong Kong yang asli dan halal? Jom ke restoran ini!

Sajiannya sesuai sangat dengan cita rasa orang Melayu!

Eat Travel Sun, 1 Mar 2020
Eat Travel Sat, 20 Oct 2018

Guna 4 Bahan Sahaja Untuk Buat Ais Krim Milo Yang Lembut Dan Sedap Ini

Kalau nak lagi sedap taburkan milo di atasnya!

Eat Travel Sat, 23 May 2020
Eat Travel Wed, 31 Oct 2018

Aiskrim Dalam Claypot? Wow Uniknya!

Lupakan keropok lekor, jom serbu Bunnyster Cafe!

Eat Travel Mon, 2 Dec 2019

21 makanan yang tidak elok disimpan dalam peti sejuk. Nombor 11 macam pelik je?

Suhu peti sejuk akan menjejaskan rasa semua makanan yang disenaraikan!

Eat Travel Fri, 26 Oct 2018

5 Tip Untuk Pengalaman Melancong Secara Solo Yang Lancar & Selamat

Tak perlu risau, ikuti saja panduan dan tip-tip ini.

| Live TV