Eat Travel By: Ad Ops January 1, 2019 @ 9:47pm

Garis Panduan Ketika Melancong & Menaiki Kapal Terbang Dengan Bayi

Jika anda dah biasa melancong sebelum anda ada anak, pengalamannya jauh ketara apabila anda perlu membawa si kecil anda sekali menaiki kapal terbang dan melawat negara asing.

Jika anda belum pernah lagi merasai pengalaman ini dan anda langsung tak boleh bayangkan apa yang anda perlu lakukan, jangan risau!

Ikuti saja panduan yang dikongsikan di bawah untuk pastikan trip anda selamat dan selesa buat anda sendiri serta si kecil.

1. Sebelum bertolak

Rujuk nasihat doktor

Jika anda akan melancong ke negara antarabangsa, anda memang perlu periksa dengan doktor anak anda sekurang-kurangnya dua minggu sebelum berlepas untuk ketahui jika si kecil ini perlukan sebarang ubat imunisasi tambahan.

Menurut Dr David Fagan, pembantu pengerusi bahagian pediatrik di Cohen Children’s Medical Centre di New York, si kecil mungkin perlu menerima vaksin atau mengambil ubat tertentu.

2. Di atas kapal terbang

Sediakan tempat duduk untuk bayi yang memandang ke arah belakang

Foto: Money Crashers

Ya, ini memang menyusahkan tapi demi keselamatan anak anda, kena juga buat! Periksa dengan syarikat penerbangan anda jika anda perlu beli tiket ekstra dan jika ada tempat duduk yang sesuai untuk si kecil.

Jangan lupa juga untuk mengangkat bayi anda keluar daripada seat tersebut setiap dua jam. “Ini membenarkannya untuk meregangkan badan,” kata David. Lagipun anda perlu tukar lampinnya pun.

Bawa stroller berlipat

Kini ada kereta sorong bayi yang boleh dilipat dan diangkut di bahu macam tote bag! Stroller juga dikira sebagai carry-on luggage jadi anda boleh letak saja di kabin.

Minta sebuah bassinet

Foto: Business Insider

Sebelum trip anda, hubungi syarikat penerbangan anda dan periksa jika mereka ada menawarkan bassinet. Selalunya ia memang percuma untuk penerbangan antarabangsa tapi ia bergantung kepada sama ada benda itu ada atau tidak.

Pastikan anak anda terhibur

Kristiana Choquet, seorang penasihat pelancongan mewah, mencadangkan anda membawa snek dan mainan yang tak memberatkan beg. Isikan tablet anda dengan permainan atau filem untuk kanak-kanak.

Pastikan anak anda okay dengan perubahan tekanan udara

“Ramai kanak-kanak tak terkesan dengan perubahan tekanan udara ketika pesawat berlepas dan mendarat,” kata David. Tapi memandangkan bayi tak boleh menelan dan menguap dengan sukarela, alternatifnya adalah menghisap.

Anda boleh menyusunya atau memberikannya puting terutamanya apabila pesawat mula menurun; inilah waktu apabila perubahan tekanan terbesar berlaku. Minta krew kabin untuk memberitahu bila pesawat akan mula menurun.

3. Di hotel

Periksa keselamatan

Foto: The Selfish Years

Tahap keselamatan adalah berbeza di setiap negara, jadi pastikan anda membuat pemeriksaan teliti di tempat penginapan anda, kata David.

Periksa semua railing, soket elektrik dan juga cat dinding jika ada yang longgar. Ibu bapa kepada anak kecil yang sudah boleh berjalan perlu lebih berhati-hati.

Minta keperluan bayi

Kenapa perlu penat-penat bawa dari rumah jika hotel anda ada menyediakannya? Sesetengah hotel menawarkan barang-barang keperluan penjagaan bayi seperti lampin dan juga stroller.

“Saya tak pernah bawa stroller ketika melancong,” kata Kristiana, yang menasihatkan anda supaya hubungi dulu pihak hotel untuk check.

Anda tak mampu menginap di hotel? Lampin, tisu basah, susu formula dan botol susu mudah didapati di mana-mana.

Lindungi kulit anak daripada nyamuk

Di destinasi beriklim tropika, seluar dan kemeja berlengan panjang adalah pilihan paling bagus. Kalau tak, pakaikan saja losyen tapi apa-apa pun, jangan gunakan ubat spray ke atas bayi kerana takut dia tersedut gas merbahaya. Pakaikan kelambu pun okay.

Sumber: Travel+Leisure

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Eat Travel Thu, 26 Mar 2020

Kira kalori pastikan gaya hidup sihat

Inilah kira-kira yang menguntungkan

Eat Travel Sun, 14 Oct 2018

Ini Resipi Sos Bolognaise Yang Berasaskan Sayuran, Khas Untuk Pengamal Diet Vegetarian

Sos untuk pasta ini tidak mengandungi sebarang daging haiwan.

Eat Travel Wed, 21 Aug 2019

Snek bawang mekar bak teratai ini curi perhatian ramai!

Rahsia keenakannya ialah kepingan keju yang diselitkan di setiap kelopak!

Eat Travel Fri, 14 Dec 2018

Resipi Puding Raja Warisan Asli Negeri Pahang Yang Wajib Anda Cuba

Puding raja dikatakan amat digemari oleh golongan istana dan sering dijadikan hidangan istimewa untuk santapan diraja.

Eat Travel Sun, 27 May 2018

Khasiat Minum Honey Lemon Lychee Buat Badan Jadi Segar

Resipi Honey Lemon Lychee, bukan saja menyegarkan tetapi juga baik untuk kesihatan.

Eat Travel Sun, 18 Nov 2018

MAPS Ipoh, Destinasi Percutian Ideal Buat Keluarga Untuk Musim Cuti Sekolah Ini

Terdapat 6 zon yang menjanjikan keseronokan buat anak-anak!

Eat Travel Sun, 17 May 2020
Eat Travel Fri, 8 Mar 2019

Resipi Buttermilk Seafood Pasta, memang terangkat habis!

Pencinta makanan laut pasti menyukainya

Eat Travel Fri, 15 May 2020

NAFAS Cube, penginapan unik yang luar biasa dan mengujakan

Destinasi wajib dikunjungi selepas tamat PKP!

| Live TV