Eat Travel By: Bibi Ramli January 1, 2019 @ 9:47pm

Garis Panduan Ketika Melancong & Menaiki Kapal Terbang Dengan Bayi

Jika anda dah biasa melancong sebelum anda ada anak, pengalamannya jauh ketara apabila anda perlu membawa si kecil anda sekali menaiki kapal terbang dan melawat negara asing.

Jika anda belum pernah lagi merasai pengalaman ini dan anda langsung tak boleh bayangkan apa yang anda perlu lakukan, jangan risau!

Ikuti saja panduan yang dikongsikan di bawah untuk pastikan trip anda selamat dan selesa buat anda sendiri serta si kecil.

1. Sebelum bertolak

Rujuk nasihat doktor

Jika anda akan melancong ke negara antarabangsa, anda memang perlu periksa dengan doktor anak anda sekurang-kurangnya dua minggu sebelum berlepas untuk ketahui jika si kecil ini perlukan sebarang ubat imunisasi tambahan.

Menurut Dr David Fagan, pembantu pengerusi bahagian pediatrik di Cohen Children’s Medical Centre di New York, si kecil mungkin perlu menerima vaksin atau mengambil ubat tertentu.

2. Di atas kapal terbang

Sediakan tempat duduk untuk bayi yang memandang ke arah belakang

Foto: Money Crashers

Ya, ini memang menyusahkan tapi demi keselamatan anak anda, kena juga buat! Periksa dengan syarikat penerbangan anda jika anda perlu beli tiket ekstra dan jika ada tempat duduk yang sesuai untuk si kecil.

Jangan lupa juga untuk mengangkat bayi anda keluar daripada seat tersebut setiap dua jam. “Ini membenarkannya untuk meregangkan badan,” kata David. Lagipun anda perlu tukar lampinnya pun.

Bawa stroller berlipat

Kini ada kereta sorong bayi yang boleh dilipat dan diangkut di bahu macam tote bag! Stroller juga dikira sebagai carry-on luggage jadi anda boleh letak saja di kabin.

Minta sebuah bassinet

Foto: Business Insider

Sebelum trip anda, hubungi syarikat penerbangan anda dan periksa jika mereka ada menawarkan bassinet. Selalunya ia memang percuma untuk penerbangan antarabangsa tapi ia bergantung kepada sama ada benda itu ada atau tidak.

Pastikan anak anda terhibur

Kristiana Choquet, seorang penasihat pelancongan mewah, mencadangkan anda membawa snek dan mainan yang tak memberatkan beg. Isikan tablet anda dengan permainan atau filem untuk kanak-kanak.

Pastikan anak anda okay dengan perubahan tekanan udara

“Ramai kanak-kanak tak terkesan dengan perubahan tekanan udara ketika pesawat berlepas dan mendarat,” kata David. Tapi memandangkan bayi tak boleh menelan dan menguap dengan sukarela, alternatifnya adalah menghisap.

Anda boleh menyusunya atau memberikannya puting terutamanya apabila pesawat mula menurun; inilah waktu apabila perubahan tekanan terbesar berlaku. Minta krew kabin untuk memberitahu bila pesawat akan mula menurun.

3. Di hotel

Periksa keselamatan

Foto: The Selfish Years

Tahap keselamatan adalah berbeza di setiap negara, jadi pastikan anda membuat pemeriksaan teliti di tempat penginapan anda, kata David.

Periksa semua railing, soket elektrik dan juga cat dinding jika ada yang longgar. Ibu bapa kepada anak kecil yang sudah boleh berjalan perlu lebih berhati-hati.

Minta keperluan bayi

Kenapa perlu penat-penat bawa dari rumah jika hotel anda ada menyediakannya? Sesetengah hotel menawarkan barang-barang keperluan penjagaan bayi seperti lampin dan juga stroller.

“Saya tak pernah bawa stroller ketika melancong,” kata Kristiana, yang menasihatkan anda supaya hubungi dulu pihak hotel untuk check.

Anda tak mampu menginap di hotel? Lampin, tisu basah, susu formula dan botol susu mudah didapati di mana-mana.

Lindungi kulit anak daripada nyamuk

Di destinasi beriklim tropika, seluar dan kemeja berlengan panjang adalah pilihan paling bagus. Kalau tak, pakaikan saja losyen tapi apa-apa pun, jangan gunakan ubat spray ke atas bayi kerana takut dia tersedut gas merbahaya. Pakaikan kelambu pun okay.

Sumber: Travel+Leisure

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Eat Travel Mon, 19 Nov 2018
Eat Travel Wed, 24 Oct 2018

Succi Sushi, Lokasi Makan Sushi Yang Bukan Saja Sedap Tetapi Dijamin Halal!

Dengan melihat foto saja sudah membuatkan kita terliur!

Eat Travel Mon, 23 Sep 2019

Bilik suite bertemakan biskut ini pasti menaikkan selera anda untuk bercuti!

Biskut coklat simbol komitmen resort DoubleTree Phuket Bhantai

Eat Travel Wed, 5 Dec 2018

Jom Nikmati Hidangan Kopitiam Yang Lazat Di Dalam Banggunan Berusia 105 Tahun Ini!

Kafe Old Market Place merupakan salah satu kafe tertua di Kuala Lumpur!

Eat Travel Sun, 16 Sep 2018
Eat Travel Thu, 4 Oct 2018

13 Makanan Terbaik Yang Anda Patut Makan Selepas Bersenam

Jangan biarkan semua usaha anda ke laut.

Eat Travel Thu, 16 Aug 2018

Kari Laksa Malaysia Tersenarai Dalam Top 5 Makanan Terbaik Dunia, Cayalah!

Terdapat 10 makanan Malaysia lain yang turut tersenarai!

Eat Travel Sat, 7 Jul 2018

Teh Tarik Lebih Ummpphh Kalau Letak Bahan Ini

Nak lebih ‘kick’ letakkan sedikit madu.

Eat Travel Thu, 27 Sep 2018

Resepi Sup ‘Antibiotik’ Untuk Ganti Ubat Demam & Selesema

Pasti anak anda berselera walaupun tak sihat!

Eat Travel Thu, 9 Jan 2020

Sambal, antara khasiat dan selera!

Sambal pancing nikmat makan!

| Live TV