Eat Travel By: Yanie Baharom October 4, 2018 @ 6:38pm

Indahnya Panorama Danau Labuan Cermin, Buat Hati Enggan Pulang

Sana-sini orang bercerita tentang keindahan Sky Mirror, Kuala Selangor atau sinonim dengan panggilan Pulau Cermin.

Melalui foto-foto yang terdapat dalam carian Google, anda pasti tergoda dengan panoramanya yang mengagumkan.

Selain di Kuala Selangor, terdapat sebuah pulau dengan karakter yang seakan sama. Dinamakan sebagai Danau Labuan Cermin di Kalimantan Timur, Indonesia pernah menjadi tular di laman sosial, Facebook suatu ketika dahulu.

Labuan Cermin merupakan sebuah danau dua “lapisan” rasa iaitu di atasnya merupakan air tawar manakala di bawahnya air masin. Uniknya, kedua-dua lapisan air itu tidak bercampur.

Melihat daripada mata kasar, ia dipisahkan oleh lapisan yang seolah-olah menyerupai awan. Sehingga kini, tiada kajian yang dilakukan bagi mengetahui sebab ia sedemikian rupa dan fenomena itu masih menjadi misteri.

Tambah unik, kawasan itu didiami oleh dua spesies hidupan iaitu air tawar dan air masin. Misalnya, ikan air tawar akan hidup di atas manakala ikan laut berada di sebelah bawah.

Foto: Liputan6

Danau Labuan Cermin memiliki air yang sangat jernih, bahkan dasar dari danau yang berupa pasir laut dapat dilihat dengan jelas.

Mengapa ia dinamakan Labuan Cermin? Ini kerana Labuan Cermin memiliki lapisan yang membuatkan cahaya matahari memantul.  

Dua jenis air inilah yang membuat danau memiliki sebuah lapisan pemisah sehingga air dapat memantul. Saat berada di Labuan Cermin, pengunjung dapat melakukan aktiviti seperti berenang, snorkeling dan juga menyelam.

Foto: Kampoengue

Sesetengah orang menggelarkan Danau Labuan Cermin sebagai Danau Dua Rasa. Meski kejernihannya membuatkan kita terasa seperti airnya cetek, tapi harus waspada kerana kedalaman air mencapai 5 meter.

Pemandangan di sekitar Danau Labuan Cermin sangat menenangkan. Dikelilingi pepohonan rimbun yang membuat suasana sangat teduh, lokasi ini cukup ideal bagi mereka yang ingin mencari ketenangan.

Faktor lapisan air tawar dan masin itu menyebabkan ikan-ikan terpisah. Ikan air tawar akan kelihatan di bahagian dasar manakala ikan air masin pula banyak di permukaan air.

Foto: Phinemo

Sebelum menuju ke Labuan Cermin, jangan lupa membawa alat snorkeling sendiri atau bagi yang lupa membawanya tidak usah bimbang kerana terdapat banyak kedai yang membuat penyewaan peralatan ini termasuk pelampung.

Bagi mereka yang enggan melakukan aktiviti snorkeling dan hanya bersenang-senang di atas bot, eloklah menyewa bot jenis transparent di mana lantainya diubah suai menggunakan kaca supaya penumpang dapat melihat terus permukaan air.

Foto: yoloutdoor

Sumber: Indonesia Kaya

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Eat Travel Sat, 8 Sep 2018
Eat Travel Mon, 11 Nov 2019

Kebaikan membungkus makanan dengan daun pisang

Makanan kekal enak dan segar, alam sekitar pun terpelihara

Eat Travel Wed, 14 Mar 2018

Roti Canai ‘Terbang’, Antara Menu Wajib Bila Holiday Ke Melaka!

Negeri Melaka merupakan antara negeri yang kaya dengan sejarahnya tersendiri.

Eat Travel Tue, 12 Jun 2018

Pasta Yang Anda Mesti Tahu Masak Adalah Spaghetti Bolognese, Ini Dia Resipinya

Anda patut tahu masak sekurang-kurangnya satu jenis pasta.

Eat Travel Sun, 3 Mar 2019
Eat Travel Fri, 18 May 2018
Eat Travel Thu, 9 Jan 2020
Eat Travel Thu, 29 Nov 2018

Tidak Perlu Ke Greece, Kini Anda Boleh Nikmati Pengalaman Santorini Di Thailand

Seni bina bangunan termasuk penggunaan warna putih dan biru, membuatkan pengunjung terasa bagaikan di Santorini, Greece.

Eat Travel Mon, 3 Sep 2018

Gebu & Murah, Donat Warna-Warni Ini Memang Wajib Anda Cuba

Istimewanya donat yang dijual adalah 100% homemade!

Eat Travel Wed, 13 Mar 2019

| Live TV