Eat Travel By: Ad Ops February 10, 2019 @ 11:00am

Kek coklat ini tidak menggunakan sebarang ramuan tenusu atau telur, tetapi rasanya penuh nikmat!

Adakah anda seorang ‘mangsa’ intolerans laktosa (lactose intolerance) iaitu tidak boleh menghadam gula daripada susu?
Ataupun adakah anda mengalami alahan terhadap produk tenusu?

Jika ya, anda mungkin terpaksa menahan diri daripada makan beberapa jenis hidangan tertentu seperti kek coklat yang selalunya memerlukan ramuan susu di dalam resipinya.

Namun begitu, nasib anda baik kerana di bawah ini ialah resipi yang tidak melibatkan bukan sahaja susu, malah telur!

Kek ini bukan sahaja sesuai untuk mereka yang mempunyai alahan, tetapi juga mereka yang mengamalkan gaya pemakanan vegan.

Anda yang ingin mengurangkan pengambilan bahan tenusu juga boleh cuba menghasilkan kek ini!

Bahan

1. Frosting

  • 880 ml santan kelapa penuh lemak
  • 510 gram kepingan coklat tanpa tenusu, dipotong kecil
  • ¼ cawan minyak kelapa, dicairkan
  • 240 gram gula serbuk

2. Kek

  • 3 cawan tepung gandum (whole wheat flour) (375 gram)
  • 1 ½ cawan serbuk koko gelap (dark cocoa powder) (180 gram)
  • 1 cawan gula
  • 1 sudu besar soda bikarbonat
  • 1 ½ sudu kecil serbuk penaik
  • Secubit garam
  • 3 cawan susu badam (710 ml)
  • 1 cawan minyak kelapa, dicairkan
  • 1 ½ cawan sos epal
  • 1 ½ cawan sirap maple
  • 1 sudu besar cuka epal
  • 1 sudu besar ekstrak vanila
  • Buah beri, untuk hiasan

Cara penyediaan

  1. Untuk frosting, panaskan santan kelapa selama lebih kurang 2 minit di dalam sebuah mangkuk yang selamat untuk digunakan di dalam ketuhar gelombang mikro, ataupun periuk kecil di atas api. Tetapi jangan biarkan hingga ia mendidih.
  2. Masukkan kepingan coklat ke dalam mangkuk besar dan tuangkan santan panas di atasnya. Gaul hingga coklat cair dan kedua-dua ramuan itu bergabung.
  3. Apabila coklat sudah cair, tambahkan minyak kelapa dan serbuk gula. Pukul dengan pemukul telur atau mesin pengadun hingga sebati dan lembut.
  4. Tutup mangkuk dengan plastik dan letakkan di dalam peti sejuk semalaman.
  5. Panaskan ketuhar ke suhu 180°C. Sapukan mentega pada permukaan dalam bagi tiga loyang kek bulat bersaiz 8 inci. Letak tepi.
  6. Di dalam sebuah mangkuk besar (A), masukkan tepung gandum, serbuk koko gelap, gula, soda bikarbonat, serbuk penaik dan garam. Kacau dengan pemukul telur hingga sebati.
  7. Di dalam sebuah lagi mangkuk besar (B), gaul sekali susu badam, minyak kelapa, sos epal, sirap maple, cuka epal dan ekstrak vanila dengan pemukul telur.
  8. Masukkan campuran dari mangkuk A ke dalam mangkuk B, sedikit demi sedikit. Gaul dengan spatula hingga sekata.
  9. Bahagikan adunan ini sama rata kepada tiga bahagian dan masukkan ke dalam loyang kek tadi. Bakar selama 35 hingga 45 minit atau hingga lidi nampak bersih setelah dicucuk ke dalam kek. Biarkan sejuk sepenuhnya.
  10. Keluarkan frosting daripada dalam peti sejuk dan gaulkan hingga sekata.
  11. Pilih kek yang mana yang akan menjadi bahagian bawah, dan sapukan lebih kurang 1 cawan frosting ke atasnya dengan rata.
  12. Letakkan satu keping kek di atasnya dan sapukan frosting di atasnya pula.
  13. Letakkan lapisan kek yang terakhir dan sapukan frosting di atas dan di sekeliling keseluruhan kek itu banyak-banyak. Tak perlu jimat frosting!
  14. Hiasinya dengan buah beri pilihan anda sebelum hidang.

Hasilnya pasti sedap!

Sumber: Tasty

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Eat Travel Thu, 10 Jan 2019

Resipi tart telur ala Hong Kong

Makan satu saja memang takkan cukup!

Eat Travel Tue, 4 Sep 2018

Cef Ini Menghias Keknya Bertemakan Pokok Kaktus. Nampak Macam Real!

Hanya guna buttercream untuk hasilkan pelbagai jenis dan saiz pokok kaktus.

Eat Travel Tue, 26 Jun 2018

6 Lokasi Untuk Aktiviti Hiking Di Malaysia Yang Berikan Pemandangan Wow Kepada Pendaki

Dah penat-penat mendaki, lagi syok kalau dapat cuci mata dan hirup udara segar.

Eat Travel Tue, 24 Jul 2018

Kejernihan Air Sungai Bangang Mendamaikan Jiwa

Keindahan alam semula jadinya juga pasti akan memukau mata memandang.

Eat Travel Thu, 3 Jan 2019

Rasai Pengalaman Hot Air Balloon Ala Cappadocia Di Pulau Pinang!

Jangan lupa serbu Padang Polo, Pulau Pinang pada 9 dan 10 Februari ini!

Eat Travel Sat, 25 Apr 2020
Eat Travel Tue, 2 Oct 2018

‘Pasembur Menari’ Ini Sedap Sangat! Rugi Kalau Tak Cuba

Paling istimewa adalah kuah pasembur ini! Memang sedap!

Eat Travel Mon, 29 Oct 2018

4 Resipi Cheesecake Yang Tak Memerlukan Oven Untuk Buat

Apa-apa pun, rasa kek-kek ini tetap sedap!

Eat Travel Tue, 25 Sep 2018
Eat Travel Tue, 23 Oct 2018

Negara-Negara Mana Yang Paling Selamat & Tak Selamat Untuk Dilawati Di Dunia? Ini Jawapannya

Sebelum melancong, anda perlu menitikberatkan tahap keselamatan anda nanti.

| Live TV