Siapa suka makan kerang? Biasanya, kita akan rebus saja kerang lepas itu cicah bersama sambal kicap. Itu pun dah rasa terangkat kerana kesedapannya!
Kali ini, lain pula resepi yang Hijab & Heels nak kongsikan kepada anda iaitu cara nak buat Kerabu Kerang Ala Thai!
Fuuuh! Rasanya cukup sedap, lagi-lagi bagi anda yang suka pedas. Pasti tak boleh stop makan.
Nak tahu cara nak membuatnya? Jom kita tengok video ini. Memang mudah!
Bahan-bahan yang diperlukan:
1 kg kerang
5 ulas bawang putih
10 tangkai cili padi (ikut tahap kepedasan yang anda mahukan)
Tomato ceri dibelah dua
Daun ketumbar dipotong halus
Gula secukup rasa
Garam secukup rasa
Air asam jawa
Air limau kasturi
1 sudu kecil sos ikan
Cara-cara:
1. Rebus kerang seketika. Kemudian, rendamkan kerang di dalam air yang mempunyai ais kiub supaya kerang cantik apabila dikupas.
2. Buang sebelah kulit kerang dan sebelahnya lagi biarkan ia melekat bersama isinya. Ketepikan.
3. Tumbuk kasar cili padi dan bawang putih. Campurkan sekali garam dan gula secukupnya.
4. Tuangkan pula air asam jawa, air limau kasturi dan sos ikan. Gaul sehingga sebati.
5. Masukkan bahan tumbuk tadi ke dalam bekas yang mengandungi kerang. Gaul sehingga bahan sebati dengan kerang.
6. Masukkan tomato ceri dan daun ketumbar. Gaul sehingga rata. Siap!
Selamat mencuba!
Sumber: Mila Campak Campak