Eat Travel By: Yanie Baharom May 22, 2019 @ 11:00am

Nak tahu rahsia kekalkan kesegaran potongan buah? Ini petuanya!

Buah-buahan memiliki kandungan gizi, vitamin dan mineral yang sangat baik untuk tubuh. Khasiat buah-buahan diletakkan pada aras dua Piramid Makanan bersama sayur-sayuran.

Pengambilan buah-buahan mengikut jumlah hidangan mencukupi dapat memastikan tubuh badan dan otak kita menerima semua nutrien mencukupi bagi membolehkan ia berfungsi dengan baik.

Rasa manis serta kandungan serat yang tinggi menjadikan buah-buahan sebagai antara pencuci mulut serta snek yang cukup popular dihidangkan sama ada majlis keraian, santai mahupun dalam diet seharian.

Bagi penggemar buah-buahan pastinya sering berdepan dengan masalah buah mudah lebam apabila dipotong. Buah bersifat kaya dengan zat besi termasuk epal dan pir umpamanya cenderung bertukar warna keperang-perangan tidak sampai 10 minit selepas dipotong.

Ini kerana isi buah yang terdedah menghasilkan tindak balas antara oksigen dengan zat besi yang terdapat dalam buah. Ia akhirnya menghasilkan oksida feruna yang bertindak menyelaputi bahagian luar, sekali gus menyebabkan warna buah berubah dan membuatkan ia kelihatan tidak segar.

Disini kami kongsikan bagaimana untuk mengekalkan kesegaran buah selepas dipotong.

1. Air garam

Foto: realfoodinspirations

Dengan merendam hirisan buah ke dalam larutan air garam. Rendam hirisan buah ke dalamnya. Biarkan selama lima hingga tujuh minit sebelum ditos kan. Untuk mengelakkan buah terasa masin, seeloknya masukkan hanya secubit garam ke dalam larutan. Pastikan yang digunakan adalah garam halus.

2. Larutan madu

Foto: Medical News Today

Larutan madu yang direndam dengan buah, salah satu lagi cara mengekalkan kesegaran buah. Caranya mudah saja, masukkan dua sudu madu ke dalam air biasa dan masukkan buah ke dalamnya. Tos dan siapkan untuk di makan.

Tentu cara ini paling sesuai dengan selera masyarakat Malaysia kerana menambahkan lagi rasa manis pada hidangan buah tadi.

3. Gunakan pisau tajam

Foto: foodnetwork.ca

Dalam satu kajian yang dilakukan oleh pakar pemakanan di Amerika Syarikat, buah epal yang dipotong menggunakan pisau yang baru diasah mampu mengurangkan kadar keperang-perangan buah berbanding pisau yang tumpul.

Pisau yang tumpul menghasilkan geseran yang tidak sempurna dan membuatkan lebih banyak bahagian isi buah terdedah kepada udara. Untuk kesan lebih optimum, sapukan hirisan buah limau nipis, oren ataupun lemon pada pisau sebelum memotong buah.

 

 

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Eat Travel Fri, 30 Nov 2018

Inilah Sebab Anda Perlu Beli Insurans Pelancongan & Panduan Ketika Membelinya

Jangan sangka ia tak berguna langsung; nanti menyesal.

Eat Travel Fri, 3 Aug 2018
Eat Travel Tue, 5 Jun 2018

7 Sebab Pulau Bali Adalah Destinasi Honeymoon Yang Perfect Untuk Anda

Bukan saja cantik pemandangannya, ia juga menawarkan pelbagai aktiviti menarik untuk pasangan.

Eat Travel Wed, 17 Jun 2020
Eat Travel Thu, 26 Mar 2020

Gedung buku, destinasi ilmu yang menarik untuk diteroka

Bawa ahli keluarga ‘bercuti’ dalam lautan ilmu

Eat Travel Tue, 16 Oct 2018
Eat Travel Tue, 24 Apr 2018

Bila Travel Ke Osaka Atau Kyoto, Singgah Solat Di 4 Bilik Khas Ini, Percuma!

Ketika melancong, walaupun sibuk bershopping atau berjalan-jalan, mesti anda tak nak ketinggalan solat.

Eat Travel Fri, 12 Apr 2019
Eat Travel Sat, 28 Apr 2018

Jom Cabar Diri Anda Dengan Makan Burger Ramen Yang Pedas Ini. Ada Berani?

Macam sedap saja burger ramen ni. Mesti pedas!

Eat Travel Fri, 14 Dec 2018

Resipi Puding Raja Warisan Asli Negeri Pahang Yang Wajib Anda Cuba

Puding raja dikatakan amat digemari oleh golongan istana dan sering dijadikan hidangan istimewa untuk santapan diraja.

| Live TV