Eat Travel By: Yanie Baharom May 22, 2019 @ 11:00am

Nak tahu rahsia kekalkan kesegaran potongan buah? Ini petuanya!

Buah-buahan memiliki kandungan gizi, vitamin dan mineral yang sangat baik untuk tubuh. Khasiat buah-buahan diletakkan pada aras dua Piramid Makanan bersama sayur-sayuran.

Pengambilan buah-buahan mengikut jumlah hidangan mencukupi dapat memastikan tubuh badan dan otak kita menerima semua nutrien mencukupi bagi membolehkan ia berfungsi dengan baik.

Rasa manis serta kandungan serat yang tinggi menjadikan buah-buahan sebagai antara pencuci mulut serta snek yang cukup popular dihidangkan sama ada majlis keraian, santai mahupun dalam diet seharian.

Bagi penggemar buah-buahan pastinya sering berdepan dengan masalah buah mudah lebam apabila dipotong. Buah bersifat kaya dengan zat besi termasuk epal dan pir umpamanya cenderung bertukar warna keperang-perangan tidak sampai 10 minit selepas dipotong.

Ini kerana isi buah yang terdedah menghasilkan tindak balas antara oksigen dengan zat besi yang terdapat dalam buah. Ia akhirnya menghasilkan oksida feruna yang bertindak menyelaputi bahagian luar, sekali gus menyebabkan warna buah berubah dan membuatkan ia kelihatan tidak segar.

Disini kami kongsikan bagaimana untuk mengekalkan kesegaran buah selepas dipotong.

1. Air garam

Foto: realfoodinspirations

Dengan merendam hirisan buah ke dalam larutan air garam. Rendam hirisan buah ke dalamnya. Biarkan selama lima hingga tujuh minit sebelum ditos kan. Untuk mengelakkan buah terasa masin, seeloknya masukkan hanya secubit garam ke dalam larutan. Pastikan yang digunakan adalah garam halus.

2. Larutan madu

Foto: Medical News Today

Larutan madu yang direndam dengan buah, salah satu lagi cara mengekalkan kesegaran buah. Caranya mudah saja, masukkan dua sudu madu ke dalam air biasa dan masukkan buah ke dalamnya. Tos dan siapkan untuk di makan.

Tentu cara ini paling sesuai dengan selera masyarakat Malaysia kerana menambahkan lagi rasa manis pada hidangan buah tadi.

3. Gunakan pisau tajam

Foto: foodnetwork.ca

Dalam satu kajian yang dilakukan oleh pakar pemakanan di Amerika Syarikat, buah epal yang dipotong menggunakan pisau yang baru diasah mampu mengurangkan kadar keperang-perangan buah berbanding pisau yang tumpul.

Pisau yang tumpul menghasilkan geseran yang tidak sempurna dan membuatkan lebih banyak bahagian isi buah terdedah kepada udara. Untuk kesan lebih optimum, sapukan hirisan buah limau nipis, oren ataupun lemon pada pisau sebelum memotong buah.

 

 

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Eat Travel Sun, 24 Feb 2019
Eat Travel Tue, 17 Mar 2020

Pengantin pun ada sambal sendiri?

Nama dah unik, tentu rasa pun sedap!

Eat Travel Mon, 3 Dec 2018

Taman Tema Star Wars: Galaxy’s Edge Bakal Dibuka Tahun Depan, Tak Sabarnya!

Disney baru-baru ini mengeluarkan video drone bagi menunjukkan perkembangan pembinaan taman tema itu.

Eat Travel Wed, 29 May 2019
Eat Travel Wed, 25 Apr 2018

Anda Boleh Buat Kek Coklat Dengan Menggunakan 2 Bahan Saja! Percaya Tak?

Selalunya kalau nak bakar kek coklat, mesti kena pakai tepung, kan?

Eat Travel Thu, 29 Nov 2018
Eat Travel Wed, 7 Nov 2018

Muzium Ais Krim Di San Francisco Ini Memang Unik & Colourful!

Foto anda mesti ‘manis-manis’ semuanya!

Eat Travel Sun, 24 May 2020

Segarkan tekak tetamu, laici lemon madu minuman wajib pada Hari Raya

Selain menyejukkan tekak, air laici lemon madu banyak khasiatnya

Eat Travel Thu, 5 Jul 2018

Restoran Air Terjun Labassin Destinasi Wajib Dikunjungi Kalau Sudah Jejakkan Kaki Di Filipina

Sambil makan sambil ditemani gemercik air, restoran air terjun Labassin menjanjikan suasana makan tengahari yang cukup tenang buat pengunjung.

Eat Travel Sun, 25 Nov 2018

Resipi Cream Puff Paling Senang Nak Buat. Yang Penting Sedap!

Anda pasti makan berbiji-biji cream puff ini. Sedap gila!

| Live TV