Eat Travel By: Ad Ops November 9, 2019 @ 4:46pm

Nikmati juadah pulut mangga manis dalam bentuk bebola

Siapa tidak kenal hidangan pemanis mulut, pulut mangga yang popular di Asia terutamanya Thailand.

Rasa manisnya daripada mangga, digabungkan pula dengan rasa lemak masin daripada pulut dan santan, pastinya akan buat anda terliur. Terliur!

Kebiasaannya buah mangga masak dan pulut santan akan dihidangkan secara berasingkan. Tetapi jika anda ingin serlahkan kreativiti, anda boleh cuba cara hidangan lain!

Resipi yang dikongsikan oleh Tasty ini menampilkan idea yang mana pulut biasa diisikan dengan inti mangga. Kemudian, sos santan dituangkan ke atasnya supaya setiap bebola diselaputi dengan rata.

Hasilnya ialah gabungan rasa yang memang menarik dan unik! Ia mudah juga untuk dibuat, oleh itu jika berminat, rujuk kepada resipi di bawah, ya!

Bahan

  • 3 cawan beras pulut manis, dibilas
  • 900ml air
  • 3 biji mangga
  • 1 ¼ cawan santan
  • 4 sudu besar gula
  • 1 sudu kecil garam

Cara penyediaan

  1. Di dalam periuk besar atas api besar, gabungkan air dan beras. Tutup periuk itu, biarkan mendidih dan perlahankan api.
  2. Kacau dan tutup semula periuk untuk masak selama 20 minit. Selepas itu, alihkan daripada api dan letak di tepi.
  3. Di atas papan pemotong, potong mangga menjadi bentuk kiub. Letak di tepi untuk digunakan kemudian.
  4. Di dalam pan sederhana dan di atas api besar, campurkan santan, gula dan garam. Biarkan mendidih.
  5. Perlahankan api dan tutup pan selama 10 minit. Sebaik sahaja kuah santan menjadi likat sedikit, alihkan daripada api dan ketepikan.
  6. Lapikkan bahagian dalam sebuah mangkuk kecil dengan plastik kedap udara (plastic wrap). Cedokkan lebih kurang dua sudu besar pulut dan letakkan ke atas plastik tadi. Lenyekkan supaya ia menjadi lapisan pulut yang rata. Letakkan 3 biji kiub mangga di tengah-tengahnya.
  7. Bungkuskan plastic wrap ketat-ketat supaya pulut itu menjadi bebola. Bukakan plastik itu dan keluarkan pulut untuk dihidang. Ulang dengan lebihan pulut dan mangga.
  8. Susunkan bebola pulut di dalam timbunan dan tuangkan kuah santan ke atasnya. Hidang serta-merta.

Rujuk kepada video di bawah untuk bantuan visual. Selamat mencuba!

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Eat Travel Mon, 10 Dec 2018
Eat Travel Thu, 12 Jul 2018

Dapatkan Idea Kreatif Untuk Design Kek Hari Jadi Melalui Video Ini

Memang kreatif betul penghasilan kek ini!

Eat Travel Wed, 18 Dec 2019

Sukan luncur air inisiatif pelancongan baharu di Pahang

Jangan sangka sukan ini ada luar negara sahaja!

Eat Travel Thu, 21 Jun 2018

8 Fakta Tentang Jepun Yang Anda Mungkin Tak Tahu, #4 Paling Susah Nak Percaya

Ada banyak lagi perkara tentang negara matahari terbit ini yang kita belum terokai.

Eat Travel Thu, 3 May 2018

Minat Macaron? Cuba Resipi Macaron Strawberry Cheese Ini, Nikmat Dalam Mulut!

Kalau nak beli di pasaran, mahal! Buat sendiri lagi puas bila makan.

Eat Travel Tue, 11 Jun 2019

Peminat durian, IKEA kini tawarkan rangkaian pemanis mulut bertemakan buah ini!

Macam-macam ada dan semuanya tampak menarik, jadi jom cuba!

Eat Travel Wed, 15 May 2019
Eat Travel Fri, 20 Dec 2019

Tahukah anda nutritional yeast lebih sedap daripada MSG? Sihat pula tu!

Nutritional yeast atau ekstrak cendawan banyak khasiatnya!

Eat Travel Thu, 24 May 2018

Kumpulan Nasyid Rabbani Mengajak Anda Untuk Berbuka Puasa Di Dalam Gua!

Anda mesti tak pernah lagi lalui pengalaman unik sebegini, kan?