Eat Travel By: Yanie Baharom February 6, 2020 @ 10:31am

Rahsia masakan bersantan lambat basi

Santan adalah antara bahan penting dalam kebanyakan menu rakyat Malaysia dan bagi sesetengah inividu, makanan berkuah seperti kari wajib diletak santan pekat bagi menimbulkan keenakan dan memiliki aroma yang wangi.

Usah pergi jauh, nasi lemak juga adalah menu yang ada dimasukkan santan di dalam penyediannya selain hidangan lauk-pauk seperti masak lemak cili padi,  rendang dan kuih-muih tradisional. Santan juga kerap digunakan dalam pemanis mulut seperti sagu gula Melaka, bubur kacang hijau mahupun pengat pisang.

Jadi tidak keterlaluan dikatakan  orang Malaysia handal memasak mengunakan santan kerana ada pelbagai menu boleh disediakan dengan santan adalah bahan utama.

Lazimnya makanan bersantan ini juga berlemak dan enak dijamah cuma satu sahaja risikonya, makanan berasaskan santan ini mudah basi.

Bayangkan kalau memasaknya dalam kuantiti yang banyak kemudian basi, pastinya rugi kalau dibuang begitu sahaja. Sebiji santan sahaja harganya tidaklah murah, RM2.50!

Memastikan pembaziran tidak berlaku, ini cara untuk memastikan hidangan berasaskan santan tidak basi.

1. Pastikan kelapa parut atau santan baharu.

Jika anda memilih untuk menggunakan santan pastikan ianya santan yang belum melebihi satu hari. Usah segan bertanya adakah santan berkenaan sudah lama atau santan yang baharu sahaja disediakan. Jika membeli kelapa parut pula,  pastikan kelapa berkenaan baharu sahaja diparut dan untuk memastikan ia tahan lama berbanding biasa, kelapa parut itu boleh diperah dengan menggunakan air suam.

Sementara untuk penggunaan santan kotak pula, sebaiknya pastikan jumlah santan yang diperlukan untuk masakan anda, pilih saiz kotak santan yang memadai jumlahnya dengan santan yang diperlukan agar tidak membazir dan tidak perlu disimpan di dalam peti sejuk. Pastikan juga  semasa memasak, ia masak sempurna bertujuan supaya boleh disimpan lebih lama.

2. Cara menyimpan

Masakan yang  menggunakan santan perlu dipanaskan sehingga ia mendidih sempurna dan jangan menutup periuk ketika memanaskan. Jika berniat menyimpannya untuk tempoh yang lebih lama, pastikan masakan berkenaan benar-benar sejuk dan tiada wap keluar jika anda menutupnya.

Ini kerana wap panas yang memenuhi bekas penutup (jika masakan masih belum sejuk sepenuhnya) akan jatuh ke dalam masakan dan air wap itu akan mencepatkan proses masakan basi. Masukkan ke dalam bekas kedap udara dan bolehlah disimpan di dalam peti sejuk.

Jika anda menyimpan lauk di dalam bekas dalam keadaan panas, ia akan menyebabkan santan berbuih dan basi sebelum ia sempat sejuk di dalam peti ais.

3. Bekukan

Kaedah ini adalah paling biasa dilakukan dengan membekukannya. Jika makanan seperti rendang, kari atau gulai ingin disimpan untuk tempoh lebih lama sebaiknya bekukan sahaja, ini adalah kaedah penyimpanan terbaik dan tahan lama.

4. Pastikan senduk kering

Santan sangat sensitif dengan perkakas yang basah atau berair. Justeru pastikan anda mencedok makanan menggunakan senduk dan bekas yang kering.

Semoga bermanfaat!

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Eat Travel Sat, 13 Jul 2019

Paragliding penawar untuk mereka yang takut pada ketinggian

Sukan ekstrem ini semakin popular di Malaysia

Eat Travel Thu, 16 Apr 2020

Mahu cari hasil laut segar, murah? Ini lubuknya!

Syurga penggemar makanan laut

Eat Travel Sun, 12 Aug 2018

15 Idea Kreatif Untuk Kek Berkonsepkan Hari Kebangsaan. Patriotik Sangat!

Raikan Hari Kemerdekaan dengan kek warna-warni ini!

Eat Travel Tue, 15 May 2018

10 Foto Pantai-Pantai Tercantik Di Dunia, No. 4 Paling Gorgeous

Jom nikmati dan kagumi ciptaan Tuhan dengan melihat foto-foto pantai yang paling gorgeous di dunia.

Eat Travel Fri, 18 Jan 2019

Hoping to visit an Indonesian reef that’s less-travelled than Bali and Lombok? Try Gili Islands!

There are three so pick one that’s perfect for your planned activities.

Eat Travel Mon, 6 Apr 2020
Eat Travel Tue, 31 Jul 2018

Wow! Kini Ada Burger Kangkung Sambal Belacan. Memang Terangkat Habis!

Bagi anda yang ‘hantu pedas’ memang wajib cuba burger ini. Terangkat habis!

Eat Travel Fri, 30 Nov 2018

Inilah Sebab Anda Perlu Beli Insurans Pelancongan & Panduan Ketika Membelinya

Jangan sangka ia tak berguna langsung; nanti menyesal.

Eat Travel Sat, 28 Mar 2020
Eat Travel Tue, 11 Sep 2018

Ada Sebab Penting Restoran Fast Food Menggunakan Warna Merah & Kuning Untuk Logo Mereka

Anda perasan tak banyak kedai fast food mempunyai logo berwarna ini?

| Live TV