Eat Travel By: Bibi Ramli December 27, 2018 @ 12:00pm

Resipi Kek Tiramisu Berperisa Kopi Yang Tulen Dari Itali

Ya, nama pencuci mulut ini berbunyi macam perkataan Jepun tapi sebenarnya ia datang dari sebuah negara Eropah, iaitu Itali.

Kek berperisa kopi ini merangkumi biskut span (savoiardi) yang direndam dalam espresso dan dilapisi dengan custard dan koko.

Dalam bahasa ibundanya, tiramisu membawa maksud “cheer me up” atau “gembirakan saya”. Well, kalau anda minat minuman kopi, anda pasti rasa gembira setelah makan dessert ini!

Biskut bersalut kopi bila dimakan dengan custard berkrim… fuuuh. Rasanya mengancam!

Kek ini bukanlah susah nak buat. Jika anda teringin nak cuba buat dengan menggunakan resipi tiramisu yang authentic dari Itali, rujuk kepada resipi di bawah ini.

Bahan-Bahan

  • 400 gram ladyfingers (biskut span)
  • 6 biji telur segar
  • 1 cawan espresso
  • 10 sudu besar gula (120 gram)
  • 2 1/3 cawan keju mascarpone (500 gram)
  • Serbuk koko tanpa gula
  • Serpihan coklat

Nota penting:

  • Pengganti bagi ladyfingers adalah kek span kosong atau pound cake. Potong menjadi segi empat tepat bersaiz 4 inci dan keringkan di dalam oven bersuhu 120 darjah Celcius.
  • Untuk membuat tiramisu yang asli, anda mesti guna espresso; kopi biasa tak boleh.
  • Kerana resipi ini menggunakan telur yang takkan dimasak, anda perlu gunakan telur yang sesegar mungkin untuk mengelakkan salmonella.

Cara Penyediaan

  1. Asingkan telur kuning dan putih, masukkan ke dalam bekas masing-masing.
  2. Masukkan separuh daripada jumlah gula ke dalam mangkuk berisi telur kuning. Pukul dengan mixer.
  3. Tambahkan mascarpone cheese dan pukul lagi.
  4. Pukul pula telur putih di dalam mangkuknya. Masukkan lebihan gula dan pukul lagi.
  5. Masukkan campuran telur putih ke dalam mangkuk telur kuning tadi dan gaulkan perlahan-lahan hingga sebati.
  6. Sediakan sebuah pinggan petak, sapukan selapis nipis campuran telur+keju (custard) di dasarnya.
  7. Rendamkan ladyfingers ke dalam espresso sebentar dan susun di atas lapisan custard itu hingga ia menjadi satu lagi layer.
  8. Kemudian sapu satu lagi lapisan custard di atasnya. Taburkan serpihan coklat pula di atas custard tersebut.
  9. Susun satu lagi layer ladyfingers yang direndam dalam espresso. Kemudian sapukan custard selebihnya di atas.
  10. Akhir sekali, taburkan serbuk koko di atasnya. Biarkan di dalam peti sejuk selama 2 jam sebelum hidang.

Sumber: Mamma’s Kitchen

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Eat Travel Mon, 4 Jun 2018

12 Jenis Kuih Raya Yang Paling Popular Setiap Kali Hari Raya Aidilfitri

Barulah syok beraya kalau dapat makan semua jenis biskut raya yang legend ini!

Eat Travel Thu, 27 Dec 2018
Eat Travel Thu, 24 May 2018

Kumpulan Nasyid Rabbani Mengajak Anda Untuk Berbuka Puasa Di Dalam Gua!

Anda mesti tak pernah lagi lalui pengalaman unik sebegini, kan?

Eat Travel Mon, 6 Apr 2020
Eat Travel Mon, 22 Oct 2018

Impression, Tarikan Utama Encore Melaka Bukan Teater Biasa-Biasa, Tapi Mengancam!

Encore Melaka merupakan pentas teater terbesar di Asia.

Eat Travel Fri, 29 Jun 2018
Acara Tue, 26 Nov 2019

Millac dan Millac Gold, krim bernutrisi tinggi

Sesuai untuk pelbagai jenis hidangan

Eat Travel Wed, 10 Jun 2020

Nasi dagang Kak Engku penuhi cita rasa selera Pantai Timur

Makan seperti satu keluarga, erat silaturahim

Eat Travel Sun, 24 Feb 2019
Eat Travel Sun, 24 May 2020

Segarkan tekak tetamu, laici lemon madu minuman wajib pada Hari Raya

Selain menyejukkan tekak, air laici lemon madu banyak khasiatnya

| Live TV