Eat Travel By: Nani Ramlee May 17, 2020 @ 8:00pm

Resipi mudah biskut sarang semut, sedapnya sampai licin balang kuih

Biarpun muncul pelbagai biskut raya moden di pasaran, namun biskut raya tradisional seperti biskut sarang semut masih tetap menjadi pilihan dan kegemaran ramai.

Rasanya yang rapuh dan cair di mulut membuatkan kita sukar untuk berhenti mengunyah sehingga tanpa sedar habis licin balang kuih dibuatnya.

resipi biskut raya mudah dan sedap

Berbaki beberapa hari sahaja lagi sebelum kita menyambut Aidilfitri, apa kata kita buat biskut raya sarang semut yang sangat mudah dan sedap yang pasti akan mengembalikan nostalgia raya kita semua.

Biskut sarang semut sangat sesuai dijadikan kudapan untuk dinikmati ketika duduk beraya di rumah nanti. Jom lihat resipi biskut sarang semut yang dikongsi oleh Nazatul daripada laman masakan, Buat Orang Lapo.

resipi biskut raya mudah dan sedap

 

Bahan-bahan:

  •     ½ cawan gula Kastor (100 gram)
  •     250 gram mentega
  •     1 biji kuning telur
  •     1 sudu kecil esen vanila
  •     Sedikit pewarna makanan (kuning)
  •     2 cawan tepung gandum (250 gram)
  •     1 ¼ cawan tepung kastard (155 gram)
  •     ¾ cawan tepung jagung (95 gram)

Cara penyediaan:

  1. Masukkan gula dan mentega ke dalam mesin pengadun (mixer). Pukul sehingga sebati, tetapi jika tiada mesin pengadun, boleh guna alat pemukul telur (whisk) atau senduk kayu.
  2. Kemudian masukkan kuning telur, esen vanila, pewarna makanan dan pukul sebati.
  3. Masukkan tepung gandum, tepung kastard dan tepung jagung. Pukul sehingga tepung sekata dengan bahan-bahan tadi. Boleh juga menggunakan tangan untuk menguli tepung.
  4. Pukul sehingga doh menjadi lembut dan tidak melekat pada tangan.
  5. Ambil doh dan parut menggunakan bahagian parut yang halus.
  6. Dengan menggunakan garfu, letak doh dengan kuantiti yang penuh ke dalam cawan kertas. (doh akan menurun apabila dibakar).
  7. Letakkan hiasan seperti coklat urai atau manik kecil berwarna-warni.
  8. Kemudian bakar pada suhu 160 darjah Celsius selama lebih kurang 20 minit.

resipi biskut raya mudah dan sedap

Biskut sarang semut yang rapuh dan sedap, siap untuk dinikmati ketika Hari Raya nanti. Selamat mencuba!

Kredit gambar dan video: Buat Orang Lapo

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Eat Travel Thu, 11 Jun 2020
Eat Travel Mon, 23 Sep 2019

Bilik suite bertemakan biskut ini pasti menaikkan selera anda untuk bercuti!

Biskut coklat simbol komitmen resort DoubleTree Phuket Bhantai

Eat Travel Tue, 26 Mar 2019
Eat Travel Tue, 5 Jun 2018

7 Sebab Pulau Bali Adalah Destinasi Honeymoon Yang Perfect Untuk Anda

Bukan saja cantik pemandangannya, ia juga menawarkan pelbagai aktiviti menarik untuk pasangan.

Eat Travel Fri, 1 Jun 2018

Chicken Cheese Ball Yang Rangup Ini Memang Sedap Dimakan, Ini Cara Nak Membuatnya!

Chicken Cheese Ball ini pelengkap waktu berbuka puasa anda.

Eat Travel Sat, 14 Mar 2020
Eat Travel Wed, 7 Nov 2018

Thailand Rancang Buat Eksperimen Dengan Menghantar Durian Ke Angkasa Lepas

Agaknya apa akan jadi dengan eksperimen ini ya?

Eat Travel Thu, 13 Feb 2020
Eat Travel Sat, 8 Sep 2018
Eat Travel Fri, 7 Dec 2018

10 Tip Untuk Melancong Dalam Group Yang Ramai

Tak kiralah dengan keluarga atau rakan, tip-tip ini pasti akan menyenangkan kerja.

| Live TV