Eat Travel By: tex_admin May 14, 2019 @ 6:00pm

Risau anak anda mempunyai berat badan berlebihan? Ini resipi Jejari Ayam enak untuk kekal sihat

Oleh Syarifah Fatin Anisa

Kanak-kanak yang comel dan gempal sering mencuri perhatian ramai terutama ketika masih pada peringkat prasekolah.  Anda tidak boleh menahan diri daripada berkata,”Comelnya!” sambil mencubit lembut pipi mereka.

Begitupun, berat badan yang berlebihan sejak kecil kadangkala boleh menjadi masalah apabila mereka menginjak dewasa. Hal ini kerana, berat mereka mungkin akan kekal jika tidak dikawal dengan cara yang betul.

Kajian terbaharu juga menunjukkan bahawa kanak-kanak yang mempunyai masalah berat badan berlebihan akan mengalami obesiti apabila mencecah usia 35 tahun.

Pengarang Majalah Kesihatan Harvard, Dr Claire Mccarthy, berkata obesiti adalah masalah yang bukan sahaja berlaku dalam kalangan orang dewasa, malah turut dialami oleh kanak-kanak.

“Masalah ini berlaku dalam kalangan keluarga yang mempunyai kaitan dengan keadaan ekonomi dan tidak mengamalkan pemakanan yang sihat,” katanya.

Sebagai ibu bapa yang bertanggungjawab, anda haruslah berusaha untuk menyediakan makanan yang sihat dan bertenaga bagi anak-anak.

Perkara utama yang harus anda titik beratkan adalah saiz hidangan dan fokus kepada bahan-bahan semula jadi, selain mengelakkan sama sekali makanan segera seperti burger dan sebagainya.

Jika anak anda inginkan makanan bergoreng, pastikan anda memasaknya sendiri dan jangan beli di kedai. Dengan cara ini, anda boleh mengawal bahan-bahan yang diletakkan dalam masakan anda.

Jika anak anda mempunyai berat badan berlebihan, ini resipi sihat yang boleh anda cuba.

Untuk pengetahuan anda, resipi ini hanya mempunyai 264 kalori sahaja.

Foto: Pinterest

Jejari ayam:

2 cawan bijirin kepingan jagung

2 cawan serbuk roti

1/3 cawan keju jenis parmesan (anda boleh menggunakan mana-mana keju disukai)

Sedikit daun bawang

1/2 sudu serbuk paprika

Garam secukup rasa

2 biji putih telur (asingkan putih dan kuning telur)

900 gram ayam

Sos pencicah:

1/2 cawan dadih

2 sudu besar kepingan cili (Jika mahukan kurang pedas, anda boleh letakkan hanya sesudu besar)

1/2 sudu perahan lemon

1 ulas bawang putih, diparut

Garam secukup rasa

Cara memasak:

1. Bagi jejari ayam, gabungkan bijirin, serbuk roti, parmesan, paprika dan setengah sudu garam dalam plastik yang boleh ditutup.

2. Hancurkan kesemua bahan terbabit menggunakan belakang kuali atau penggolek roti sehingga menjadi halus dan sebati.

3. Setelah itu, letakkan ke dalam mangkuk yang besar.

4. Dalam bekas yang berasingan, pukul putih telur dengan dua sudu besar air.

5. Seterusnya, celupkan ayam ke dalam putih telur dan pastikan ianya meliputi ke seluruh bahagian jejari ayam terbabit.

6. Setelah itu, bakar jejari ayam selama 15 minit dalam suhu 165 darjah Celcius.

7. Untuk sos pula, campurkan dadih, kepingan cili, sesudu besar air, perahan lemon dan garam secukup rasa. Sejukkan dalam peti ais untuk rasa yang lebih sempurna.

Hidangan anda siap untuk dihidangkan.

Selamat mencuba!

Sumber: Food Network , Harvard Health, Publishing

 

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Eat Travel Thu, 16 Apr 2020
Eat Travel Thu, 2 Aug 2018

Villa ‘Sarang Burung’, Lokasi Paling Romantis Buat Pasangan Yang Gemarkan Privasi

Bird’s Nest Pool Villa antara salah satu villa yang popular dan paling tinggi di Keemala, Phuket.

Eat Travel Wed, 30 May 2018

Masak Lemak Cili Padi Udang Bersama Pucuk Paku Oleh Sheila Rusly Bikin Orang Terliur

Pelakon, pengacara dan produser hebat Sheila Rusly berkongsi resipi Masak Lemak Cili Padi Udang Bersama Pucuk Paku untuk anda cuba di rumah.

Eat Travel Thu, 13 Sep 2018
Eat Travel Thu, 26 Jul 2018

Marvelous Betul Kerabu Kerang Ala Thai Ini! Memang Jilat Jari Punyalah

Kalau nak pedas, tambah lagi cili padi. Baru syok makan!

Acara Fri, 11 Oct 2019

Pizza Hut Malaysia aktifkan piza gunung berapi untuk sambutan akhir tahun!

Black Volcano Pizza, piza pertama yang menggunakan adunan doh bersama arang

Eat Travel Wed, 22 May 2019

Nak tahu rahsia kekalkan kesegaran potongan buah? Ini petuanya!

Kalau buah nampak lebam, mesti kita tak nak makan betul tak?

Eat Travel Fri, 19 Jul 2019

5 sebab ibu bapa perlu lakukan aktiviti memasak bersama anak

Mungkin mereka boleh menjadi tukang masak terkemuka suatu hari nanti.

Eat Travel Wed, 25 Apr 2018

Sekali Cuba Hendak Lagi, Fradoo ABC Special Madness Bikin Pelanggan Ketagih!

Halakan perjalanan anda ke Fradoo ABC Special Madness yang terletak di Seksyen 2, Shah Alam, untuk merasai sendiri pengalaman menikmati hidangan ABC yang cukup lazat.

Eat Travel Tue, 14 Apr 2020

Mahu buat jeruk seperti McD, ini caranya

Buat sendiri, pasti puas hati

| Live TV