Eat Travel By: tex_admin May 14, 2019 @ 6:00pm

Risau anak anda mempunyai berat badan berlebihan? Ini resipi Jejari Ayam enak untuk kekal sihat

Oleh Syarifah Fatin Anisa

Kanak-kanak yang comel dan gempal sering mencuri perhatian ramai terutama ketika masih pada peringkat prasekolah.  Anda tidak boleh menahan diri daripada berkata,”Comelnya!” sambil mencubit lembut pipi mereka.

Begitupun, berat badan yang berlebihan sejak kecil kadangkala boleh menjadi masalah apabila mereka menginjak dewasa. Hal ini kerana, berat mereka mungkin akan kekal jika tidak dikawal dengan cara yang betul.

Kajian terbaharu juga menunjukkan bahawa kanak-kanak yang mempunyai masalah berat badan berlebihan akan mengalami obesiti apabila mencecah usia 35 tahun.

Pengarang Majalah Kesihatan Harvard, Dr Claire Mccarthy, berkata obesiti adalah masalah yang bukan sahaja berlaku dalam kalangan orang dewasa, malah turut dialami oleh kanak-kanak.

“Masalah ini berlaku dalam kalangan keluarga yang mempunyai kaitan dengan keadaan ekonomi dan tidak mengamalkan pemakanan yang sihat,” katanya.

Sebagai ibu bapa yang bertanggungjawab, anda haruslah berusaha untuk menyediakan makanan yang sihat dan bertenaga bagi anak-anak.

Perkara utama yang harus anda titik beratkan adalah saiz hidangan dan fokus kepada bahan-bahan semula jadi, selain mengelakkan sama sekali makanan segera seperti burger dan sebagainya.

Jika anak anda inginkan makanan bergoreng, pastikan anda memasaknya sendiri dan jangan beli di kedai. Dengan cara ini, anda boleh mengawal bahan-bahan yang diletakkan dalam masakan anda.

Jika anak anda mempunyai berat badan berlebihan, ini resipi sihat yang boleh anda cuba.

Untuk pengetahuan anda, resipi ini hanya mempunyai 264 kalori sahaja.

Foto: Pinterest

Jejari ayam:

2 cawan bijirin kepingan jagung

2 cawan serbuk roti

1/3 cawan keju jenis parmesan (anda boleh menggunakan mana-mana keju disukai)

Sedikit daun bawang

1/2 sudu serbuk paprika

Garam secukup rasa

2 biji putih telur (asingkan putih dan kuning telur)

900 gram ayam

Sos pencicah:

1/2 cawan dadih

2 sudu besar kepingan cili (Jika mahukan kurang pedas, anda boleh letakkan hanya sesudu besar)

1/2 sudu perahan lemon

1 ulas bawang putih, diparut

Garam secukup rasa

Cara memasak:

1. Bagi jejari ayam, gabungkan bijirin, serbuk roti, parmesan, paprika dan setengah sudu garam dalam plastik yang boleh ditutup.

2. Hancurkan kesemua bahan terbabit menggunakan belakang kuali atau penggolek roti sehingga menjadi halus dan sebati.

3. Setelah itu, letakkan ke dalam mangkuk yang besar.

4. Dalam bekas yang berasingan, pukul putih telur dengan dua sudu besar air.

5. Seterusnya, celupkan ayam ke dalam putih telur dan pastikan ianya meliputi ke seluruh bahagian jejari ayam terbabit.

6. Setelah itu, bakar jejari ayam selama 15 minit dalam suhu 165 darjah Celcius.

7. Untuk sos pula, campurkan dadih, kepingan cili, sesudu besar air, perahan lemon dan garam secukup rasa. Sejukkan dalam peti ais untuk rasa yang lebih sempurna.

Hidangan anda siap untuk dihidangkan.

Selamat mencuba!

Sumber: Food Network , Harvard Health, Publishing

 

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Eat Travel Thu, 27 Dec 2018
Eat Travel Tue, 5 Jun 2018

7 Sebab Pulau Bali Adalah Destinasi Honeymoon Yang Perfect Untuk Anda

Bukan saja cantik pemandangannya, ia juga menawarkan pelbagai aktiviti menarik untuk pasangan.

Eat Travel Tue, 12 Jun 2018

Pasta Yang Anda Mesti Tahu Masak Adalah Spaghetti Bolognese, Ini Dia Resipinya

Anda patut tahu masak sekurang-kurangnya satu jenis pasta.

Eat Travel Tue, 10 Mar 2020

Ini rahsia kuah laksa yang dimasak sedap!

Resipi turun temurun jadi taruhan.

Eat Travel Wed, 4 Mar 2020
Eat Travel Wed, 13 Mar 2019

20 of the most colourful places on earth

Look at these gorgeous photos!

Eat Travel Sat, 9 Jun 2018

Nikmati Kelazatan Butter Chicken Dengan Resipi Mudah Ini

Masakan ini lebih “up” sikit daripada kari ayam biasa.

Eat Travel Fri, 18 May 2018
Eat Travel Wed, 8 Apr 2020

Buah-buahan beku mudahkan kerja di dapur?

Teknik mudah, senang pula!

| Live TV