Eat Travel By: tex_admin May 14, 2019 @ 6:00pm

Risau anak anda mempunyai berat badan berlebihan? Ini resipi Jejari Ayam enak untuk kekal sihat

Oleh Syarifah Fatin Anisa

Kanak-kanak yang comel dan gempal sering mencuri perhatian ramai terutama ketika masih pada peringkat prasekolah.  Anda tidak boleh menahan diri daripada berkata,”Comelnya!” sambil mencubit lembut pipi mereka.

Begitupun, berat badan yang berlebihan sejak kecil kadangkala boleh menjadi masalah apabila mereka menginjak dewasa. Hal ini kerana, berat mereka mungkin akan kekal jika tidak dikawal dengan cara yang betul.

Kajian terbaharu juga menunjukkan bahawa kanak-kanak yang mempunyai masalah berat badan berlebihan akan mengalami obesiti apabila mencecah usia 35 tahun.

Pengarang Majalah Kesihatan Harvard, Dr Claire Mccarthy, berkata obesiti adalah masalah yang bukan sahaja berlaku dalam kalangan orang dewasa, malah turut dialami oleh kanak-kanak.

“Masalah ini berlaku dalam kalangan keluarga yang mempunyai kaitan dengan keadaan ekonomi dan tidak mengamalkan pemakanan yang sihat,” katanya.

Sebagai ibu bapa yang bertanggungjawab, anda haruslah berusaha untuk menyediakan makanan yang sihat dan bertenaga bagi anak-anak.

Perkara utama yang harus anda titik beratkan adalah saiz hidangan dan fokus kepada bahan-bahan semula jadi, selain mengelakkan sama sekali makanan segera seperti burger dan sebagainya.

Jika anak anda inginkan makanan bergoreng, pastikan anda memasaknya sendiri dan jangan beli di kedai. Dengan cara ini, anda boleh mengawal bahan-bahan yang diletakkan dalam masakan anda.

Jika anak anda mempunyai berat badan berlebihan, ini resipi sihat yang boleh anda cuba.

Untuk pengetahuan anda, resipi ini hanya mempunyai 264 kalori sahaja.

Foto: Pinterest

Jejari ayam:

2 cawan bijirin kepingan jagung

2 cawan serbuk roti

1/3 cawan keju jenis parmesan (anda boleh menggunakan mana-mana keju disukai)

Sedikit daun bawang

1/2 sudu serbuk paprika

Garam secukup rasa

2 biji putih telur (asingkan putih dan kuning telur)

900 gram ayam

Sos pencicah:

1/2 cawan dadih

2 sudu besar kepingan cili (Jika mahukan kurang pedas, anda boleh letakkan hanya sesudu besar)

1/2 sudu perahan lemon

1 ulas bawang putih, diparut

Garam secukup rasa

Cara memasak:

1. Bagi jejari ayam, gabungkan bijirin, serbuk roti, parmesan, paprika dan setengah sudu garam dalam plastik yang boleh ditutup.

2. Hancurkan kesemua bahan terbabit menggunakan belakang kuali atau penggolek roti sehingga menjadi halus dan sebati.

3. Setelah itu, letakkan ke dalam mangkuk yang besar.

4. Dalam bekas yang berasingan, pukul putih telur dengan dua sudu besar air.

5. Seterusnya, celupkan ayam ke dalam putih telur dan pastikan ianya meliputi ke seluruh bahagian jejari ayam terbabit.

6. Setelah itu, bakar jejari ayam selama 15 minit dalam suhu 165 darjah Celcius.

7. Untuk sos pula, campurkan dadih, kepingan cili, sesudu besar air, perahan lemon dan garam secukup rasa. Sejukkan dalam peti ais untuk rasa yang lebih sempurna.

Hidangan anda siap untuk dihidangkan.

Selamat mencuba!

Sumber: Food Network , Harvard Health, Publishing

 

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Eat Travel Thu, 21 Jun 2018

8 Fakta Tentang Jepun Yang Anda Mungkin Tak Tahu, #4 Paling Susah Nak Percaya

Ada banyak lagi perkara tentang negara matahari terbit ini yang kita belum terokai.

Eat Travel Wed, 25 Jul 2018

Tauhu Begedil Daging Heaven, Paduan Serina Dan Chef Riz Laris!

Inti begedil daging yang mewah disumbat pada tauhu menjadikan ia satu hidangan yang cukup menyelerakan.

Eat Travel Sat, 11 Apr 2020
Eat Travel Sun, 3 Jun 2018
Eat Travel Fri, 10 Apr 2020

5 butik hotel yang wajib anda daftar masuk di Pulau Pinang

Penginapan yang pasti meninggalkan memori indah

Eat Travel Sat, 9 Feb 2019

The Resort Eleuthera Bahamas, lokasi penginapan khusus untuk golongan obesiti saja. Wah, menarik! 

Kini pelancong obes boleh menikmati percutian tanpa dihakimi sesiapa. 

Eat Travel Wed, 21 Nov 2018

Gladden Private Island Antara Pulau Paling Privasi Di Dunia!

Resort ini hanya boleh menampung sehingga 4 orang pengunjung dalam satu-satu masa sahaja.

Eat Travel Thu, 28 Nov 2019

12 panduan asas untuk rebus pasta yang semua orang perlu tahu

Contohnya, jangan bilas pasta yang baru direbus!

Eat Travel Fri, 21 Dec 2018

Frasa Korea Yang Berguna Untuk Pelancong Muslim Bila Nak Cari Makanan Halal

Kalau setakat annyeonghaseyo dan kamsahabnida, tak pasti boleh bantu.