Eat Travel By: Yanie Baharom September 30, 2018 @ 12:00pm

Seindah Namanya, Begitulah Indahnya Paras Rupa Dan Citarasa Kek Victoria Sandwich Ini

Namanya saja sudah kedengaran cukup indah dan menyelerakan. Apatah lagi bila dimakan? 

Penyediaan Kek Victoria Sandwich juga tidak susah. Yang pasti anda akan enjoy sepanjang memasak dan menyediakan kek ini lebih-lebih lagi melihat hasilnya menjadi. Okay, let’s start baking! 

Foto: herinspirasi

Resipi: Chef Fazalina Ismail

Saiz hidangan: 6

Tempoh penyediaan: 1 jam 20 minit

Bahan-bahan:

Bahan A

1 cawan tepung kek naik sendiri
1 cawan tepung gandum
½ sudu kecil serbuk penaik

Bahan B

1 cawan keju keju Emmental Paysan Breton, diparut

Bahan C

1 cawan mentega
2/3 cawan gula kastor
5 telur gred C
½ cawan Whipped Cream Paysan Breton
1 ½ sudu kecil esen vanila

Bahan Sirap

6 strawberi, dibelah empat
20 anggur merah tanpa biji
1 cawan gula pasir
2 cawan air
Secubit serbuk kayu manis
Sedikit pewarna merah
3 sudu besar tepung jagung, dibancuh dengan sedikit air
(Satukan kesemua bahan, kecuali tepung jagung. Masak hingga buah menjadi kembang. Masukkan bancuhan air tepung jagung dan kacau. Bila agak pekat, tutup api.)

Bahan Hiasan

Strawberi

Whipped Cream Paysan Breton

Cara Membuatnya:

1) Panaskan ketuhar pada suhu 180 darjah Celsius. Alaskan loyang 9 inci x 9 inci dengan kertas pembakar dan lenserkan dengan sedikit mentega.
2) Putar bahan C hingga kembang. Kemudian masukkan bahan A yang telah diayak dan gaul sebati. Akhir sekali, masukkan bahan B.
3) Tuangkan adunan kek ke dalam loyang dan bakar hingga masak selama 60 minit. Bila sudah masak, sejukkan kek pada suhu bilik.
4) Seterusnya, potong kek kepada dua bahagian.
5) Letakkan satu bahagian kek pada tempat letak kek dan sapukan dengan krim putar.
6) Tindihkan pula dengan sebelah lagi kek dan letakkan lagi krim putar pada permukaan kek.
7) Ahkir sekali, letakkan sirap pekat dan susun strawberi di atas kek.

Tip Daripada Chef:

  • Suhu dan masa membakar biskut adalah bergantung pada ketuhar yang digunakan.
  • Sukatan cawan adalah daripada cawan penyukat yang betul, bukannya cawan kopi ataupun mug.
  • Bilangan biskut yang terhasil adalah bergantung kepada saiz acuan yang digunakan.
  • Pastikan ketuhar dipanaskan selama 10 minit terlebih dahulu sebelum membakar.
  • Pastikan mentega dan keju yang digunakan berada pada suhu bilik.

Sumber: Jelita

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Eat Travel Tue, 11 Sep 2018

Jom Cuba Buat Biskut Oreo Sendiri Pada Hari Cuti Ini, Mudah Sangat!

Kalau buat banyak-banyak, boleh makan banyak-banyak! Muahaha!

Eat Travel Wed, 14 Nov 2018

The Billboard, Markas Baru Buat Penggemar Masakan Barat!

Sambil menikmati hidangan yang lazat, anda juga ditemani alunan muzik menggetar jiwa. Cool habis!

Eat Travel Sat, 15 Sep 2018

Raikan Hari Lahir Kesayangan Anda Dengan Chocolate Crepe Cake Ini. Buat Sendiri Lagi Sedap!

Kalau nak lagi sedap, simpan kek ini di dalam peti sejuk sebelum anda makan!

Eat Travel Sat, 14 Jul 2018
Eat Travel Sat, 23 May 2020
Eat Travel Fri, 27 Jul 2018

‘Cola-Cola Clear’ Bakal Masuki Pasaran Malaysia Ogos Ini

Harga sebotol Coca-Cola Clear ini RM8.49 untuk 500ml.

Eat Travel Thu, 18 Oct 2018
Eat Travel Tue, 24 Jul 2018

Restoran Pertama Yang Bertemakan ‘My Neighbour Totoro’ Telah Dibuka Di Thailand!

Peminat filem Studio Ghibli, jangan lepaskan peluang ini!

Eat Travel Thu, 25 Apr 2019

6 snek popular tetapi sebenarnya tidak bagus untuk kesihatan kanak-kanak

Jangan beri makanan yang tidak berkhasiat kepada anak anda!

Eat Travel Mon, 10 Sep 2018

Fakta: “Saya Tidak Tahu” Adalah Jawapan Yang Dilarang Sama Sekali Dilakukan Pelakon Disney

Pelakon Disney tidak dibenarkan untuk mengeluarkan kata-kata ‘saya tidak tahu’ dalam apa jua keadaan.

| Live TV