Sertai misi di www.jomheboh.com.my dan berpeluang memenangi 5 juta koin Shopee, barangan Xiaomi dan beras ERA!
Eat Travel By: Yanie Baharom September 28, 2018 @ 9:00am

Tahukah Anda Jarak Penerbangan Paling Singkat Di Dalam Dunia Adalah 50 Saat?

Reka cipta spectacular pesawat adalah untuk memendekkan tempoh perjalanan dari satu lokasi ke destinasi lain. Sebagai contoh perjalanan menggunakan jalan udara dari Pulau Pinang ke Pulau Langkawi hanya memakan masa 35 minit.

Tapi jangan terkejut, jika anda merasakan penerbangan 35 minit sudah cukup singkat namun tempoh masa ini boleh dianggap jauh berbanding penerbangan dalam senarai di bawah.

Anda pasti terkejut dengan pendedahan nombor 5 kerana tempoh penerbangan cuma memakan masa 50 saat saja untuk sampai ke pulau seberang.

Terfikir kenapa bukan pengangkutan seperti bot menjadi pilihan penumpang memandangkan jarak perjalanan tidak jauh mana pun! Tentulah ada sebabnya betul tak? Kalau nak tahu, teruskan membaca.

1. Connemara ke Inishmaan (Ireland) – 7 Minit

Foto: YouTube

Lapangan Terbang Wilayah Connemara adalah 27 kilometer dari bandar Galway, yang mana adalah lokasi yang anda harus sampai jika anda merancang untuk melawat Pulau Inishmaan atau pulau-pulau Aran yang lain.

Apa yang menarik adalah perjalanan dari bandar Galway ke Lapangan Terbang Wilayah Connemara mengambil masa lebih lama daripada penerbangan ke Pulau Inishmaan yang tersangat indah.

Keseluruhan penerbangan yang dikendalikan oleh Pulau Aer Arann mengambil masa kurang daripada 10 minit dan biasanya di antara 6 hingga 7 minit bagi setiap perjalanan yang ke lima terpendek di dunia.

Tempoh singkat ini adalah masuk akal memandangkan penerbangan tersebut hanyalah sejauh 16 kilometer.

Foto: Dahkebelum.com

2. Karpathos ke Kasos (Greece) – 5 minit

Foto: YuKepo.com

Siapa pernah mendengar tentang penerbangan 5 minit? Sudah tentu orang Greece. Cara yang paling biasa untuk bergerak dari sebuah pulau ke pulau yang lain adalah menggunakan jalan air, namun terdapat beberapa pilihan jalan udara yang disediakan oleh Olympic Air.

Untuk meneroka pulau-pulau di Greece, pelancong biasanya menggunakan khidmat kapal pesiaran di sekitar Laut Aegean di mana mereka melawati pulau-pulau yang paling besar dengan populasi paling ramai.

Namun, pulau Karpathos dan Kasos tidak tersenarai dalam pulau-pulau tersebut.

Jarak dari Karpathos ke Kasos kurang daripada 20 kilometer namun ia mengambil masa kira-kira dua jam dengan menaiki feri.

Manakala dengan menaiki pesawat, ia hanya mengambil masa lima minit, penerbangan ke empat paling pendek di dunia. Walaupun terletak jauh, kedua-dua pulau ini tidak berada di laluan utama pelancong bermakna anda tidak akan bersesak untuk mengambil gambar.

Foto: dahkebelum

3. Caye Chapel Ke Caye Caulker (Belize) – 2 minit

Foto: Kumpulan Media Karangkraf

Caye Chapel dalam sebuah pulau persendirian di Belize yang mana mempunyai dua benda iaitu padang golf dan landasan udara.

Caye Chapel adalah sebuah pulau mesra pelancong, lokasi di mana terletaknya terumbu karang yang sangat sempurna untuk aktiviti menyelam.

Jarak yang memisahkan kedua-dua pulau ini hanyalah sejauh empat kilometer dan teksi air disediakan yang membolehkan pelancong bergerak dari satu pulau ke pulau yang lain.

Jika anda ingin ke Caye Chapel untuk bermain golf atau menikmati percutian privasi, anda boleh menaiki teksi air. Namun, tiada teksi air yang dijadualkan untuk ke Caye Chapel dari pulau-pulau lain.

Ini kerana jaraknya hanya 10 minit menggunakan bot dari Chaulker (lokasi yang sering dikunjungi pelancong), jadi jika anda ingin berhenti di Caye Chapel, anda hanya harus memberitahu dan bot akan singgah di situ.

Dan apabila anda sampai ke pulau persendirian Caye Chapel, anda mungkin tak dapat pulang menaiki teksi air, sebaliknya anda boleh terbang dengan Maya Island Air dalam penerbangan yang hanya memakan masa dua minit.

Foto: Cota Club

4. Kegata ke Apowo (Indonesia) – 1 minit

Foto: Vimeo

Jarak pemisah di antara Kegata dan Apowo hanyalah dua kilometer namun perjalanan dengan jalan kaki atau kenderaan darat adalah amat sukar kerana bukit yang curam dan kawasan berhutan di antara kampung-kampung sekitar.

Pesawat yang melewati jurang yang memisahkan kedua-dua bandar ini sering dirujuk sebagai penerbangan komersial paling pendek di dunia kerana memerlukan masa hanya seminit.

Bagaimanapun, pesawat berenjin tunggal yang mampu membawa sehinga 10 penumpang ini tidak mempunyai penerbangan berjadual.

Ini tidak memenuhi syarat sebagai penerbangan komersial walaupun pelancong membayar untuk menggunakan perkhidmatannya.

Dengan hanya dua kilometer penerbangan, landasan adalah tersangat pendek berbanding panjang purata landasan. Apa yang menarik adalah selepas berlepas anda sudah bersedia untuk mendarat semula.

Foto: forums.x

5. Westray ke Papa Westray (Scotland) – 50 saat

Foto: Orkney.com

Ini adalah route penerbangan paling pendek di dunia yang terletak dalam negara yang sangat indah iaitu Scotland. Ia adalah perjalanan dari Pulau Westray yang berpopulasi hanya 600 orang ke Papa Westray dengan populasi hanya 90 orang.

Anda akan berada di atas udara kurang daripada 3 kilometer, yang mana standard panjang landasan untuk pesawat yang besar.

Dengan jarak 3 kilometer, anda dapat melihat dengan jelas di mana anda mendarat. syarikat penerbangan Loganair menyediakan perkhidmatan untuk perjalanan ini yang mana mengambil masa kurang daripada satu minit.

Terdapat laporan yang berbeza mengenai tempoh perjalanan iaitu di antara 47 dan 53 saat. Rakyat Scotland menggelarkannya sebagai jambatan udara dan penerbangan ini telah berulang alik dari pulau ke pulau selama 50 tahun.

Foto: AviationCV.com

Sumber: Iluminasi

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Eat Travel Mon, 29 Jul 2019
Eat Travel Mon, 8 Apr 2019
Eat Travel Sun, 17 Jun 2018

Suhu Mencecah 8°C, Kafe Di Pulau Pinang Ini Bakal Buat Anda Beku!

Dekorasi dalamannya yang mempamerkan ukiran dan sculpture ais, pastinya membuatkan anda terasa seakan berada di kutub Utara.

Eat Travel Fri, 2 Aug 2019

Pramugari ini dedah 2 tabiat penumpang yang disambut baik oleh kru kabin

Jika anda amalkannya, gerenti kru kabin akan layan anda dengan lebih baik.

Eat Travel Mon, 9 Dec 2019

Mudahnya buat kek tiramisu dengan resipi ini

Pemanis mulut Itali ini popular di Malaysia

Eat Travel Thu, 10 May 2018

Tambat Hati Suami Dan Anak Dengan Hidangan Sosej Cheese Crispy Ini. Pasti Menjilat Jari!

Jom cuba buat menu sosej cheese cripsy ini. Gerenti makan tak cukup satu!

Eat Travel Thu, 3 Jan 2019

Resipi Mudah Untuk Hidangan Mi Segera Yang Lebih Sihat & ‘Power’

Senang sangat nak buat, ia hanya mengambil masa 20 minit.

Eat Travel Wed, 10 Jun 2020

Nasi dagang Kak Engku penuhi cita rasa selera Pantai Timur

Makan seperti satu keluarga, erat silaturahim

Eat Travel Mon, 2 Jul 2018

Buat 4 Jenis Kek Di Dalam Mug Dengan Menggunakan Microwave, 3 Minit Dah Siap!

Sesuai untuk orang-orang yang malas buat kek tapi teringin.

Eat Travel Tue, 31 Jul 2018

Wow! Kini Ada Burger Kangkung Sambal Belacan. Memang Terangkat Habis!

Bagi anda yang ‘hantu pedas’ memang wajib cuba burger ini. Terangkat habis!

| Live TV