Eat Travel By: Yanie Baharom July 28, 2018 @ 2:00pm

Tak Usah Gusar Jerawat Atau Masalah Gout Bila Makan Apam Balik Istana

Penggemar apam balik di Lembah Klang terutama yang tinggal di Shah Slam dan Klang pasti biasa mendengar atau membeli ‘Apam Balik Istana’.

Istimewanya mengenai Apam Balik Istana ini, bukan saja intinya yang mewah bahkan penggunaan bijiran nestum yang berkhasiat sebagai bahan gantian kepada kacang goreng, antara sebab utama mengapa ianya disukai ramai sehingga pernah tular satu ketika dulu.

Foto: Utusan

“Resipi saya berbeza dengan yang ada di pasaran. Saya guna bijirin kering atau ‘nestum’ dan tak pakai kacang. Sebab kacang, orang tua tak boleh makan, takut dapat sakit gout dan perempuan pula tak gemar kerana naik jerawat. Jadi bila pakai nestum, semua boleh makan,” jelas pemilik dan pengasas Apam Balik Istana, Norzaidi Nordan.

Sejak berita tentang Apam Balik Istana tular, jualan hidangan minum petang itu mendadak laris sehinggakan mampu mencecah RM1,000 sehari pada satu-satu masa.

Terdapat tujuh cawangan kesemuanya, Norzaidi yang mesra disapa penduduk sekitar Jalan Kebun sebagai Bob, turut menggunakan modul perniagaannya untuk membantu orang muda lain untuk berniaga.

Foto: Utusan Online

“Saya dulu penghantar surat, ‘despatch’, lama juga saya bekerja, dalam sembilan tahun.

“Selepas itu bila sudah lama kerja, saya mula rasa bosan. Kebetulan saya memang minat berniaga, dan sejak itu saya mula memasang tekad,” katanya mengimbau perkerjaannya yang lalu.

Menurut Bob, produknya diberikan nama sebegitu rupa kerana beliau banyak melakukan kerja-kerja katering membantu rakannya di Istana Alam Shah, Klang, mencetuskan nama Apam Balik Istana.

Foto: Astro Awani

Sumber: Astro Awani 

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Eat Travel Tue, 19 Mar 2019

Elak daun kesum layu, kekalkan kesegaran seperti baru dipetik

Kaedah ringkas pastikan daun kesum kekal beraroma

Eat Travel Wed, 12 Sep 2018
Eat Travel Mon, 14 Oct 2019
Eat Travel Mon, 10 Sep 2018

Fakta: “Saya Tidak Tahu” Adalah Jawapan Yang Dilarang Sama Sekali Dilakukan Pelakon Disney

Pelakon Disney tidak dibenarkan untuk mengeluarkan kata-kata ‘saya tidak tahu’ dalam apa jua keadaan.

Eat Travel Tue, 29 May 2018

Hidangan Dulang Minang Di SukaSucre Bakal Beri Pengalaman Menyeronokkan Buat Pelanggan

Dulang Minang, hidangan berbuka puasa istimewa di SukaSucre Bistro yang bakal membawa pelanggan mendekati budaya masyarakat Minangkabau.

Eat Travel Tue, 31 Mar 2020

Cara buat roti jala corak segi empat

Resipi mudah Mariana Zainal

Eat Travel Wed, 9 Jan 2019

| Live TV