familuv By: tex_admin December 9, 2019 @ 2:12pm

5 jenis kerusi keselamatan kanak-kanak yang anda perlu tahu

Oleh Amnan Hibrahim

Bermula Januari tahun hadapan, kerajaan Malaysia mula mewajibkan penggunaan kerusi keselamatan kanak-kanak dalam kereta di Malaysia. Sebab utama kepada pengenalan polisi berkenaan adalah bagi mengurangkan risiko kecederaan mahupun kematian akibat daripada kemalangan jalan raya.

Menurut Timbalan Perdana Menteri, Dr Wan Azizah, dalam laporan di Berita Harian, berkata statistik menunjujukkan sebanyak 1,559 kematian akibat daripada kemalangan jalan raya dicatatkan yang membabitkan kanak-kanak di bawah umur 10 tahun  dari tahun 2007 hingga 2017.

Justeru, amatlah penting untuk ibu bapa di Malaysia khususnya untuk mula mengambil tahu akan kepentingan serta cara yang betul dalam hal berkenaan dengan penggunaan kerusi keselamatan kanak-kanak.

Untuk permulaan, ibu bapa perlu tahu kerusi keselamatan jenis apakah yang perlu digunakan oleh anak mereka. Dalam pemilihan kerusi keselamatan kanak-kanak, terdapat tiga aspek yang perlu diambil kira iaitu berat bayi/kanak-kanak, ketinggian dan umur.

ARTIKEL BERKAITAN: Panduan pilih, pasang kerusi kereta bayi & cara pujuk anak untuk biasakan diri

Berikut adalah jenis kerusi keselamatan  yang dikongsikan oleh Institut Penyelidikan Keselamatan Jalan Raya Malaysia (MIROS):

Kumpulan bayi-Tempat duduk keselamatan bayi

Penggunaan kerusi keselamatan kanak-kanak menghadap belakang bayi mampu melindungi tubuh badan bayi yang masih lagi  tidak cukup kuat seperti kanak-kanak yang lebih berusia. Foto: Parents

 • Kerusi keselamatan Kanak-kanak menghadap belakang.
 • Bayi yang memiliki ketinggian sehingga 83cm dan berat antara sembilan ke 13kg.
 • Anggaran umur adalah 0 ke 18 bulan.

Bagi bayi yang berusia bawah 18 bulan, leher mereka masih belum cukup kuat untuk menahan sebarang hentakan mahupun kejutan yang terhasil daripada sebarang kemalangan.

Oleh itu, penggunaan kerusi keselamatan kanak-kanak menghadap belakang mampu menyokong seluruh bahagian badan bayi berkenaan daripada menerima sebarang impak yang membahayakan fizikal ataupun nyawa mereka.

Kumpulan pertama – Tempat duduk keselamatan kanak-kanak

Penggunaan kerusi keselamatan bayi menghadap hadapan disaran digunakan hanya selepas bayi melebih usia 18 bulan. Gambar hiasan/NSTP/INTAN NUR ELLIANA ZAKARIA

 • Kerusi keselamatan kanak-kanak menghadap hadapan
 • Bayi yang memiliki ketinggian sehingga 71cm dan ke atas serta berat antara sembilan ke 18kg.
 • Anggaran umur adalah 15 bulan ke 4 tahun.

Kumpulan kedua – Tempat duduk keselamatan kanak-kanak

 • Kerusi kanak-kanak menghadap hadapan.
 • Kanak-kanak yang memiliki ketinggian setinggi 100cm dan ke atas serta berat badan antara 15 ke 25kg.
 • Anggaran umur adalah 4 ke 7 tahun.

Bagi peringkat umur ini, ibu bapa digalak menggunakan kerusi keselamatan yang dilengkapi dengan lima titik tali pemegang beserta dengan tempat duduk penyokong ataupun dikenali sebagai booster.

Tempat duduk penyokong adalah alat yang sangat penting dalam memastikan badan kanak-kanak berada di kedudukan yang sesuai dengan tali pemegang ataupun tali pinggang keselamatan. Kedudukan yang betul adalah sangat penting bagi membolehkan tali pinggang keselamatan yang digunakan berfungsi dengan betul.

Tujuan utama penggunaan tali pinggang keselamatan bukanlah untuk mengelakkan seseorang individu mahupun kanak-kanak itu terpelanting daripada tempat duduk mereka, tetapi sebaliknya adalah mengarahkan kesan hentakan dan kejutan ketika pelanggaran kepada bahagian tubuh badan yang paling kuat seperti pinggang dan dada.

Justeru, kedudukan posisi badan dan tali pemegang ataupu tali pinggang yang salah ketika menggunakan kerusi keselamatan mampu mendedahkan kanak-kanak berkenaan kepada peningkatan risiko kecederaan ketika berlakunya sebarang pelanggaran.

Kumpulan ketiga – Tempat duduk keselamatan kanak-kanak dan Booster

Tempat duduk penyokong penting untuk memastikan kanak-kanak berada di posisi yang betul untuk penggunaan tali pinggang. Foto: Piper Shelly

 • Kerusi kanak-kanak menghadap hadapan
 • Bayi yang memiliki ketinggian sehingga 135cm dan ke atas serta berat badan antara 25 ke 36kg.
 • Anggaran umur enam tahun dan ke atas.

ARTIKEL BERKAITAN:  5 panduan elak anak meragam ketika duduk di kerusi keselamatan kanak-kanak

Dapatkan kerusi keselamatan yang memenuhi paiwaian

Pastikan kerusi keselamatan kanak-kanak yang dibeli memiliki pelekat E-mark ataupun label QR daripada MIROS. Foto: MOLE.my

Selepas mengenal pasti jenis yang perlu dibeli, perkara seterusnya yang perlu dikenal pasti oleh ibu bapa adalah sama ada kerusi yang mahu dibeli itu mematuhi garis panduan yang dikeluarkan oleh MIROS.

Di Malaysia, pihak berkuasa mengiktiraf penggunaan kerusi keselamatan kanak-kanak yang mematuhi kadah pensijilan peraturan UN R44 dan R129. Setiap daripada produk yang mematuhi kedua-dua pensijilan tersebut akan mempunyai pelekat E-mark.

Selain itu, kerusi keselamatan yang memenuhi piawaian juga akan dilengkapi dengan pelekat label kod QR daripada MIROS yang turut berperanan memberikan panduan terperinci buat pengguna.

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

familuv Fri, 7 Dec 2018

4 Cara Penjagaan Bayi Baru Lahir Yang Perlu Anda Elakkan

Salah satunya, jangan pakaikan pakaian yang tebal pada bayi!

familuv Sun, 12 Apr 2020

Talian Kasih 15999 dibuka khusus untuk kes keganasan rumah tangga

Peningkatan jenayah di rumah sepanjang PKP membimbangkan

familuv Fri, 15 Mar 2019

5 langkah untuk menghadapi perceraian

Jangan biarkan detik hitam ini menghantui anda.

familuv Tue, 9 Oct 2018
familuv Tue, 5 Mar 2019
familuv Wed, 2 Jan 2019
familuv Thu, 13 Sep 2018
familuv Wed, 1 Apr 2020
familuv Sun, 21 Oct 2018

20 Idea Dekorasi Potongan Buah Yang Cute Untuk Si Manja

Rasa macam tak nak makan sebab comel sangat!

familuv Tue, 2 Apr 2019

Ketahui makanan yang menyumbang kepada ADHD dalam kalangan bayi semasa mengandung

Omega 3 dan omega-6 dikatakan menjadi punca gangguan ADHD kepada bayi

| Live TV