familuv By: Bibi Ramli October 4, 2018 @ 9:00am

5 Tip Untuk Menggalakkan Anak Anda Supaya Lebih Aktif Dari Segi Kesihatan Fizikal

Untuk kebanyakan ibu bapa, misi terbesar mereka adalah untuk membesarkan anak-anak yang cerdik, cergas, berjaya dan gembira.

Sesiapa yang ada anak memang akan tahu yang ia merupakan sebuah perjuangan yang mencabar. Bukannya ada buku manual yang kita boleh rujuk!

Tugas ibu bapa sememangnya dah rumit, tapi pada masa kini ia bertambah mencabar dengan adanya isu masalah obesiti dalam kalangan kanak-kanak.

Antara punca terbesarnya adalah kemudahan makanan segera dan perkembangan teknologi yang menyumbang kepada gaya hidup yang tidak aktif dan ketidakseimbangan tenaga.

Walaupun kita juga boleh salahkan genetic dan metabolisme (secara semula jadi kadarnya adalah rendah dalam sesetengah kanak-kanak), ada dua faktor risiko di mana ibu bapa boleh kawal: diet dan aktiviti fizikal.

Anak-anak kita melihat kita sebagai contoh kepada bagaimana untuk hidup, jadi kita patut mengajar mereka tentang kepentingan diet sihat dan penglibatan dalam aktiviti fizikal yang kerap dari usia muda.

Impaknya adalah berat badan yang sihat, otot dan tulang yang kuat, pengurangan risiko obesiti dan kencing manis, pengalaman tidur yang lebih bagus serta mindset yang lebih yakin dan gembira dalam hidup. Kanak-kanak yang aktif juga akan menjadi lebih fokus dalam pelajaran di sekolah!

Di sini ada 5 tip untuk menggalakkan anak anda melibatkan diri dalam aktiviti fizikal:

1. Tak perlu ikut sangat peraturan permainan

Dengan membiarkan anak kecil bermain sesuka hati, mereka akan lebih enjoy. Kadangkala kalau anda tegas sangat dengan peraturan permainan itu, ada kemungkinan dia akan rasa nak quit.

Budak kecil takkan libatkan diri dalam apa-apa aktiviti yang tak seronok. Biar mereka pilih aktiviti apa yang mereka nak join. Lama-lama (walaupun mereka tak ikut peraturan), kemahiran mereka akan bertambah baik. Nanti dia akan menjadi lebih yakin untuk teruskan bermain atau cuba aktiviti lain.

Selagi mereka berlari, melompat atau bergerak, mereka menerima kebaikan daripada senaman sihat yang mereka perlukan. Jadi benarkan mereka untuk berseronok juga, tapi pada masa yang sama, jaga keselamatan mereka.

2. Pilih aktiviti yang sesuai dengan umur dan kepakaran si kecil

Perkara penting yang anda perlu ikut adalah memastikan anak anda pilih sesuatu aktiviti yang paling sesuai untuknya. Jika tak, mereka akan rasa bosan, hilang minat atau kecewa apabila mendapati mereka tak boleh melakukan apa yang diminta. Setelah dia jumpa sesuatu yang okay untuknya, minat dan komitmen akan menyusul.

Foto: WakeMed Voices

3. Jadikan aktiviti kecergasan sesuatu untuk seisi keluarga

Join sekali apabila anak anda sedang beriadah atau bersenam. Daripada pergi menonton wayang sebagai aktiviti keluarga, pilih untuk menunggang basikal di taman atau berjalan di sekitar kawasan perumahan anda. Pilih satu masa dan jadikannya sebagai “waktu aktiviti keluarga” supaya lama-lama ia menjadi rutin. Nanti taklah mereka mengganggapnya sebagai “senaman” tapi sebuah aktiviti berseronok.

4. Kawal “screen time” anak anda

Jika mereka tak duduk di depan TV, tablet atau telefon pintar, mereka tak ada pilihan lain selain mencari sesuatu aktiviti untuk dibuat. Kalau tak, mereka takkan berhenti lepak dan bermain video game sepanjang hari.

Aktiviti sebegini boleh menjadi sesuatu tabiat yang anda tak patut tetapkan dalam keluarga. Lagi susah nak hentikan bila mereka dah terbiasa.

Jika anda menetapkan had, bila mereka bosan, sebaliknya mereka akan melakukan sesuatu aktiviti yang lebih kreatif dan imaginatif.

Memang susah nak suruh mereka berhenti menonton TV atau bermain dengan tablet dan smartphone jika anda sendiri obses dengan teknologi. Jadi tunjukkan teladan yang baik dengan tidak menggunakan alat-alat ini ketika bersama si kecil anda.

5. Jadilah cheerleader mereka

Sebagai ibu bapa, anda memang kena beri galakan padu. Anak anda pandang tinggi terhadap pendapat anda jadi jika mereka lihat anda menyokong mereka dengan meriah sekali, mereka pasti akan lebih berkeyakinan untuk teruskan sesuatu aktiviti itu ataupun mencuba aktiviti baru. 

Apabila kemahiran mereka meningkat, beritahu mereka yang perasan dan puji mereka untuk progres tersebut. Jika anak anda ingin mencuba sesuatu yang baru, tolong sedaya-upaya untuk meningkatkan moral dan minat ya itu. Jangan ingat motivasi yang ekstra tak boleh membantu! 

Dah tahu apa nak buat? Inilah tanggungjawab anda sebagai ibu bapa, jadi selamat mencuba! 

Tak kiralah apa usia atau tahap kemahiran mereka, semua kanak-kanak boleh menjadi sihat secara fizikal. Kekalkan semangat positif dan sokong minat anak anda supaya aktiviti sihat boleh menjadi sebahagian daripada rutin hariannya.

Sumber: US News

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

familuv Mon, 14 Jan 2019

Want your kids to love vegetables? Try serving it with some dipping sauce

Research says kids are most likely to eat vegetables when paired with dips.

familuv Fri, 27 Mar 2020

5 cara mudah basmi kutu di kepala si kecil

Kutu kepala buat si kecil rengsa

familuv Mon, 11 Nov 2019

Ini kebaikan membaca bersama-sama si kecil!

Bukan satu, tetapi empat manfaat yang akan diperoleh kanak-kanak

familuv Wed, 19 Dec 2018

7 Tahun Berkahwin Dan Belum Ada Zuriat, Mizz Nina Tetap Happy!

Mizz Nina, kisah hidupnya jadi inspirasi ramai.

familuv Wed, 21 Aug 2019

Bolehkah betik menyebabkan keguguran? Ini jawapannya

Bukan semua boleh boleh dimakan ketika hamil.

familuv Thu, 12 Dec 2019

10 manfaat bagi kanak-kanak yang belajar memasak

Aktiviti ini berfaedah untuk si kecil dan juga ibu bapa.

familuv Thu, 1 Aug 2019

Nasihat keibuan Michelle Obama buat Meghan Markle terdiam

Nak tahu apa nasihat ini? Teruskan baca.

familuv Fri, 8 May 2020
familuv Thu, 15 Aug 2019

Isteri ‘chubby’ mampu buat suami gembira!

Tak percaya? bacalah artikel ini!

| Live TV