familuv By: tex_admin March 7, 2019 @ 12:25pm

Anak remaja anda merokok? Cuba 4 panduan ini untuk latih mereka supaya berhenti!

Oleh Syarifah Fatin Anisa  Tuan Said Shakh

Ibu bapa mana yang tidak akan berasa susah hati jika anak mereka merokok? Lebih-lebih lagi jika mereka berada di usia remaja iaitu fasa yang paling rumit dalam hidup mereka.

Lebih menyedihkan, mereka adalah antara yang paling petah berkata-kata dan bercerita apa sahaja dengan anda semasa mereka masih kecil tetapi apabila meningkat remaja, mereka seolah-olah memulaukan anda.

Selain itu, apabila anda menegur kesilapan mereka, anda akan dianggap sebagai musuh!

Family Affairs

Anda mungkin baru sahaja bertengkar dengan anak tentang perkara ini. Namun begitu, ada cara yang lebih baik untuk memastikan mereka tidak akan merokok lagi.

Jika anak anda berperwatakan begini, cuba panduan ini supaya anda boleh berkomunikasi dengan lebih baik dengan mereka. Dengan cara ini, barulah anda boleh tahu isi hati mereka.

Beri contoh yang baik

Jika suami anda seorang perokok tegar dan sering melakukannya di dalam rumah, anak anda mungkin terikut-ikut dengan cara ini.

Dia mungkin merasakan bahawa perbuatan merokok adalah perkara yang biasa dilakukan. Oleh sebab itulah dia berani untuk meniru perlakuan tersebut kerana menganggapnya sebagai sesuatu yang normal.

Oleh itu, sebagai seorang ibu dan isteri, anda haruslah menggunakan “kuasa” yang anda ada untuk memujuk suami supaya turut sama-sama mempamerkan contoh yang baik kepada anak-anak.

Foto: Remaja

Kawal perbelanjaan anak anda

Ia mungkin agak kejam tetapi pasti akan merubah tabiat anak anda.

Ini kerana, sumber perbelanjaan yang mereka miliki adalah daripada anda sendiri. Apabila anda mencatu sumber wang yang diberikan, sudah tentu mereka tidak boleh membeli benda yang tidak bermanfaat seperti rokok.

Sediakan bekal untuk mereka. Walaupun mereka mungkin akan berasa agak malu untuk membawanya ke sekolah memandangkan usia yang meningkat remaja, tetapi anda harus menerangkan kepada mereka bahawa ini adalah cara untuk mereka menghentikan perbuatan tesebut.

Foto: EatingWell

Ambil tahu tentang teman-teman anak anda

Jangan telalu mendesak! Jika anda ingin mendapatkan maklumat tentang perkara ini, anda haruslah bertenang dan tidak menggunakan cara yang tidak disukai oleh anak remaja anda.

Sebagai ibu bapa, anda boleh bercakap terus dengan guru kelas anak anda. Tanyakan tentang sikap anak anda di sekolah dan siapa rakan-rakannya. Kadangkala, sikap mereka di sekolah adalah berlainan dengan di rumah.

Anda juga boleh mengajak teman-teman anak anda untuk datang menikmati jamuan di rumah. Dengan cara ini, anda boleh mengenali mereka dengan lebih dekat.

Komunikasi adalah kunci utama

Hubungan antara ibu dan anak adalah sangat penting dalam menyelesaikan apa-apa perkara sekalipun. Komunikasi dari hati ke hati adalah kunci utama dalam memastikan hubungan kekal baik. Jika anda memberitahunya tentang kerisauan anda jika kehilangannya kerana bahan berbahaya seperti rokok, dia pasti akan memahaminya.

Ini kerana, anak anda akan memahami bahawa jika dia melakukan sesuatu perkara yang tidak elok, anda pasti akan kecewa. Merokok sememangnya berbahaya kepada kesihatan. Cuba panduan ini dan berikan contoh yang baik kepada mereka.

Foto: healthyfamiliesbc.ca

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

familuv Fri, 14 Jun 2019

Fahami erti dan perbuatan nusyuz termasuk penyelesaiannya, mohon hadam betul-betul!

Jaga tingkahmu wahai isteri jangan sampai jatuh nusyuz!

familuv Thu, 1 Nov 2018
familuv Thu, 11 Jul 2019
familuv Fri, 8 Jun 2018

The Family UK Keluarga Contoh Buat Si Perantauan Agar Tidak Lupa Asal Usul

Walaupun dilahirkan di Birmingham, United Kingdom (UK) dan menetap di negara itu, ketiga-tiga beradik itu terutamanya Fatimah Omar Mukhlis, 4, tidak melupakan bahasa Melayu, malah fasih ‘kecek kelate’.

familuv Mon, 29 Oct 2018

Inilah Resipi Frozen Yogurt Strawberi & Pisang Yang Anda Boleh Buat Dengan Si Kecil

Senang sangat, tapi anda perlulah juga berikan pengawasan.

familuv Fri, 4 Jan 2019

Ketahui Keperluan Kalori Yang Diperlukan Bayi Anda

Ibu bapa juga perlu tahu tanda-tanda kekenyangan dan kelaparan bayi anda.

familuv Wed, 24 Oct 2018

Si Cengeng Anak Bongsu, Dalam Diam Otaknya Kreatif Dan Pandai Buat Kawan!

Tidak semua anak bongsu itu tidak boleh diharap. Perlu berbalik kepada didikan keluarga!

familuv Mon, 24 Jun 2019

‘Pillow talk’ mampu hangatkan hubungan

Komunikasi berkesan itu penting!

familuv Tue, 5 Mar 2019

Manfaat dan kemudaratan “tandem nursing”. Ibu bapa sila ambil perhatian!

Semakin kerap anak menyusu, semakin banyak susu terhasil

familuv Thu, 20 Dec 2018

8 Tip Bagi Merancang Parti Hari Jadi Untuk Anak Anda Dengan Jayanya

Kalau tak dirancang dengan betul, huru-hara pula jadinya nanti.

| Live TV