familuv By: tex_admin March 7, 2019 @ 12:25pm

Anak remaja anda merokok? Cuba 4 panduan ini untuk latih mereka supaya berhenti!

Oleh Syarifah Fatin Anisa  Tuan Said Shakh

Ibu bapa mana yang tidak akan berasa susah hati jika anak mereka merokok? Lebih-lebih lagi jika mereka berada di usia remaja iaitu fasa yang paling rumit dalam hidup mereka.

Lebih menyedihkan, mereka adalah antara yang paling petah berkata-kata dan bercerita apa sahaja dengan anda semasa mereka masih kecil tetapi apabila meningkat remaja, mereka seolah-olah memulaukan anda.

Selain itu, apabila anda menegur kesilapan mereka, anda akan dianggap sebagai musuh!

Family Affairs

Anda mungkin baru sahaja bertengkar dengan anak tentang perkara ini. Namun begitu, ada cara yang lebih baik untuk memastikan mereka tidak akan merokok lagi.

Jika anak anda berperwatakan begini, cuba panduan ini supaya anda boleh berkomunikasi dengan lebih baik dengan mereka. Dengan cara ini, barulah anda boleh tahu isi hati mereka.

Beri contoh yang baik

Jika suami anda seorang perokok tegar dan sering melakukannya di dalam rumah, anak anda mungkin terikut-ikut dengan cara ini.

Dia mungkin merasakan bahawa perbuatan merokok adalah perkara yang biasa dilakukan. Oleh sebab itulah dia berani untuk meniru perlakuan tersebut kerana menganggapnya sebagai sesuatu yang normal.

Oleh itu, sebagai seorang ibu dan isteri, anda haruslah menggunakan “kuasa” yang anda ada untuk memujuk suami supaya turut sama-sama mempamerkan contoh yang baik kepada anak-anak.

Foto: Remaja

Kawal perbelanjaan anak anda

Ia mungkin agak kejam tetapi pasti akan merubah tabiat anak anda.

Ini kerana, sumber perbelanjaan yang mereka miliki adalah daripada anda sendiri. Apabila anda mencatu sumber wang yang diberikan, sudah tentu mereka tidak boleh membeli benda yang tidak bermanfaat seperti rokok.

Sediakan bekal untuk mereka. Walaupun mereka mungkin akan berasa agak malu untuk membawanya ke sekolah memandangkan usia yang meningkat remaja, tetapi anda harus menerangkan kepada mereka bahawa ini adalah cara untuk mereka menghentikan perbuatan tesebut.

Foto: EatingWell

Ambil tahu tentang teman-teman anak anda

Jangan telalu mendesak! Jika anda ingin mendapatkan maklumat tentang perkara ini, anda haruslah bertenang dan tidak menggunakan cara yang tidak disukai oleh anak remaja anda.

Sebagai ibu bapa, anda boleh bercakap terus dengan guru kelas anak anda. Tanyakan tentang sikap anak anda di sekolah dan siapa rakan-rakannya. Kadangkala, sikap mereka di sekolah adalah berlainan dengan di rumah.

Anda juga boleh mengajak teman-teman anak anda untuk datang menikmati jamuan di rumah. Dengan cara ini, anda boleh mengenali mereka dengan lebih dekat.

Komunikasi adalah kunci utama

Hubungan antara ibu dan anak adalah sangat penting dalam menyelesaikan apa-apa perkara sekalipun. Komunikasi dari hati ke hati adalah kunci utama dalam memastikan hubungan kekal baik. Jika anda memberitahunya tentang kerisauan anda jika kehilangannya kerana bahan berbahaya seperti rokok, dia pasti akan memahaminya.

Ini kerana, anak anda akan memahami bahawa jika dia melakukan sesuatu perkara yang tidak elok, anda pasti akan kecewa. Merokok sememangnya berbahaya kepada kesihatan. Cuba panduan ini dan berikan contoh yang baik kepada mereka.

Foto: healthyfamiliesbc.ca

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

familuv Wed, 1 Apr 2020
familuv Wed, 3 Apr 2019

Cinta sahaja tidak cukup, anda perlu berusaha untuk pertahankan rumah tangga!

Cinta akan menyatukan anda tetapi mengekalkannya perlu usaha bersama

familuv Sat, 19 Oct 2019

Anak tidak cukup tidur? Ini cara untuk tahu

Jangan ambil mudah dengan waktu tidur anak anda

familuv Wed, 24 Oct 2018

Si Cengeng Anak Bongsu, Dalam Diam Otaknya Kreatif Dan Pandai Buat Kawan!

Tidak semua anak bongsu itu tidak boleh diharap. Perlu berbalik kepada didikan keluarga!

familuv Mon, 21 Jan 2019

Is it safe to eat imitation crab sticks while you’re pregnant?

Find out the benefits and dangers of this food.

familuv Fri, 21 Sep 2018

Tambah Kicap Dalam Makanan Bayi, Boleh Ke?

Tunggu bayi anda dah besar barulah perkenalkan kicap dalam hidangan mereka!

familuv Thu, 17 Jan 2019

7 peraturan keselamatan di dapur yang kanak-kanak perlu patuhi

Pastikan anak anda tahu jika dia menolong anda masak.

familuv Fri, 27 Sep 2019
familuv Tue, 4 Sep 2018

Periksa Almari Anak Anda Untuk Ketahui Sama Ada Mereka Mempunyai Simptom Seorang Pengkid

Jika terdapat banyak barangan lelaki di dalam almari anak gadis anda, jelas sekali mereka sedang berdepan dengan krisis identiti.

Acara Wed, 4 Dec 2019

Columbia Asia sumbang RM10,000 bagi merealisasikan impian pesakit kanak-kanak

Sumbangan dikumpul menerusi Larian Untuk Kanak-kanak 2019

| Live TV