familuv By: Nani Ramlee March 23, 2020 @ 4:00pm

Berdosakah ibu bapa mencampuri urusan rumah tangga anak?

Isu campur tangan ibu bapa dalam perkahwinan anak sering berlaku dalam masyarakat kita. Pada asasnya, hubungan dan tanggungjawab seseorang anak kepada ibu bapa, sama ada lelaki atau perempuan, memang tidak terputus apabila mereka berkahwin.

Pada masa sama, tidak bermaksud ibu bapa boleh sewenang-wenangnya mencampuri urusan rumah tangga anak mereka.

Bagaimanapun, jika berlaku kes seperti menantu lelaki tidak bertanggungjawab dengan memukul dan menganiaya anak perempuan mereka, ibu bapa ada hak untuk masuk campur.

campur tangan mentua dalam rumah tangga

Gambar hiasan / Kredit gambar: The Telegraph

Lagipun, seorang suami tidak mempunyai hak untuk memukul sehingga mencederakan isteri, apatah lagi menganiayainya. Suami yang mendatangkan kecederaan dan menganiayai isteri mempunyai implikasi dalam undang-undang persekutuan dan undang-undang Syariah.

Mengikut Seksyen 52 Akta 303 Akta Undang-Undang Keluarga Islam (Wilayah-Wilayah Persekutuan) 1984, memperuntukkan bahawa mahkamah boleh mengeluarkan perintah untuk membubarkan perkahwinan atau isteri boleh menuntut fasakh, malah boleh jatuh talak memandangkan ketika bertaklik pada upacara pernikahan suami berjanji untuk tidak ‘mengangkat tangan’ atau memukul isterinya.

Dalam masa yang sama, suami boleh disabitkan mengikut Kanun Keseksaan (Akta 574) yang memperuntukkan dalam Seksyen 319 ke atas berkenaan kesalahan mendatangkan kecederaan dan kecederaan parah kepada mana-mana orang.

Dalam hubungan ini, tidak menjadi kesalahan kepada ibu bapa untuk membuat laporan polis dengan alasan untuk memastikan keselamatan dan perlindungan kepada anaknya, sama ada lelaki atau perempuan, yang dipukul, dicederakan dan dianiaya oleh pasangan.

suami dera isteri

Gambar hiasan / Kredit gambar: mStar

Ibu bapa juga mempunyai hak untuk menasihati anak-anak berkenaan urusan rumah tangga mereka, tertakluk pada hukum-hukum yang diperuntukkan dalam Syariah Islam. Sama seperti orang Islam yang lain, ibu bapa juga bertanggungjawab untuk melakukan amar makruf nahi mungkar apabila melihat suatu jenayah dilakukan terhadap seseorang khususnya terhadap anak mereka sendiri.

Justeru itu, tidak dianggap berdosa apabila ibu bapa memberi nasihat kepada anak-anak mengenai hal rumah tangga, malah apabila berlaku syiqaq (pertengkaran) antara suami isteri, ibu bapa kepada pasangan masing-masing berhak dilantik menjadi hakam yang bertindak sebagai orang tengah bagi mendamaikan pihak yang bertelagah; sama ada dengan cara menyelesaikan isu rumah tangga sehingga pasangan dapat menjalankan tanggungjawab masing-masing semula atau membubarkan perkahwinan.

Persoalannya, adakah ibu bapa berdosa menyuruh anak mereka agar bercerai? Jika ini berlaku wujud darar Syarie (bahaya dari aspek agama) kepada anak tersebut jika masih mengekalkan hubungan perkahwinan dengan pasangannya, maka jawapannya adalah tidak berdosa. Semoga bermanfaat.

Sumber: Pejabat Mufti Wilayah Persekutuan

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

familuv Tue, 9 Jul 2019
familuv Tue, 12 Mar 2019

Inilah 12 ciri pasangan bahagia. Anda dan pasangan bagaimana?

Fakta ini diperoleh daripada hasil kajian dilakukan eHarmony.

familuv Fri, 2 Nov 2018

Anak Berumur 2 Tahun Ke Bawah Boleh Minum Ubat Batuk Atau Tidak?

Ada alternatif lain untuk gantikan ubat batuk!

familuv Mon, 4 Mar 2019

Selamatkah produk pelindung matahari untuk bayi?

Ibu ini beri amaran kepada ibu bapa lain supaya berhati-hati.

familuv Thu, 11 Jul 2019
familuv Wed, 3 Oct 2018

Panduan Didik Si Abang Atau Kakak Terima Kehadiran Adik Baru

Didik supaya mereka sayang bukan benci kepada adik!

familuv Mon, 18 May 2020
familuv Wed, 26 Dec 2018

Diskriminasi Jantina, Punca Kematian 21 Juta Kanak-Kanak Perempuan Di India

Di India, anak perempuan sering dipandang sebagai beban kewangan.

| Live TV