familuv By: Yanie Baharom February 12, 2019 @ 2:00pm

Elak jadi mangsa penculikan, ini lapan perkara yang perlu diajarkan kepada anak-anak!

Malaysia sering diungkapkan sebagai negara yang aman, tetapi beberapa kejadian jenayah mencemarkan imej berkenaan.

Merujuk data yang dikeluarkan oleh Portal Rasmi Kanak-kanak Hilang, Bahagian Siasatan Seksual, Wanita dan Kanak-Kanak (D11), Polis Diraja Malaysia (PDRM) dari tahun 2014 hingga 2018, seramai 732 kanak-kanak dan remaja dilaporkan hilang, malah ada sebahagiannya sehingga kini tidak ditemui.

Berdasarkan statistik yang dikeluarkan oleh PDRM pula, 723 kes  itu membabitkan 447 mangsa remaja perempuan dan 276 lelaki, manakala 345 kes telah berjaya dijumpai tetapi seramai 378 kanak-kanak masih hilang sehingga hari ini.

Secara puratanya empat kes kehilangan kanak-kanak dan remaja dilaporkan setiap hari. Apa yang menakutkan ada yang sudah bertahun-tahun hilang dan senyap tanpa ada sebarang khabar berita. Tidak tahu adakah mereka masih hidup, mati atau menjadi mangsa sindiket meminta sedekah, pelacuran dan sebagainya yang pernah tular sebelum ini.

Sehubungan itu, tiada yang mustahil untuk perkara ini berlaku kepada keluarga anda, sekiranya anda sendiri mengamalkan sikap sambalewa dan tidak memberi tumpuan sepenuhnya kepada anak-anak ketika membawa mereka bersiar-siar atau ke pusat beli-belah.

Jangan asyik dengan Instagram dan Facebook saja!

Tetapi tahukah anda cara untuk mencegah penculikan kanak-kanak?

Foto: The Asian Age

Penculikan kanak-kanak: sentiasa pesan 8 perkara ini kepada anak

Berita baiknya, mengelak kes penculikan kanak-kanak adalah lebih mudah daripada apa yang anda fikirkan. Melalui beberapa panduan yang ringkas ini, anda boleh menyelamatkan nyawa anak dan menghalang mereka daripada diculik!

 

Ajar anak anda 8 perkara ini …

1. Tidak salah jika mereka menjerit atau berteriak “Tidak!” ketika mereka berada dalam bahaya. Kanak-kanak perlu melakukan apa sahaja untuk menarik orang ke arah mereka, dan meminta bantuan.

2. Berkumpul di kawasan tertentu jika mereka tersesat, terutama apabila anda pergi ke tempat baharu. Kemudian, beritahu anak untuk berada di satu tempat sehingga anda datang untuk menjemputnya. Jadikan ia lebih mudah bagi mereka untuk mengingatinya dengan menunjukkan sebarang mercu tanda tertentu yang dekat.

3. Mengingati maklumat penting seperti nombor telefon anda, nombor kenalan rakan anda dan alamat anda.

4. Tidak bercakap dengan orang yang tidak dikenali. Kanak-kanak tidak boleh cuba mesra dengan orang yang mereka tidak tahu sebarang maklumat mengenai mereka.

5. Beritahu anak anda maklumat pegawai polis tempatan dan keluarga lain yang boleh dipercayai. Pihak berkenaan dapat membantu anak-anak anda jika berlaku kecemasan atau tersesat.

6. Tidak memasuki kereta atau menemani seseorang yang tidak dikenali – walaupun orang asing itu meminta bantuan, seperti “kehilangan haiwan peliharaan” yang kononnya berada di dalam kenderaan orang yang tidak dikenali itu.

7. Menjadi terbuka kepada anda jika seseorang yang mereka tidak kenal telah mendekati mereka, walaupun anak anda diancam untuk tidak bercerita. Jelaskan kepada anak anda bahawa mereka tidak akan menghadapi masalah dan anda sentiasa bersedia untuk melindungi mereka.

8. Tidak mendedahkan lokasi mereka dalam tetapan telefon bimbit melalui pelbagai aplikasi atau orang, dan tidak mendedahkan nombor mudah alih mereka di internet.

 

Penculikan kanak-kanak: Ibu bapa perlu berjaga-jaga!

Walaupun anak berada di tempat yang anda rasa selamat, dengan orang sekeliling yang anda fikirkan tidak akan membawa masalah, jangan ambil mudah hal ini, malah jangan letakkan 100 peratus kepercayaan yang anak anda boleh menjaga diri sendiri terutama apabila anak anda masih di bawah umur.

 

Panduan untuk ibu bapa, elak terjadinya penculikan anak

1. Sentiasa mengawasi anak-anak anda. Jangan biarkan mereka hilang dari pandangan anda, walaupun seketika.

 2. Apabila di luar, pastikan anak memakai pakaian yang mempunyai warna terang dan jelas. Dengan cara itu, anda boleh dengan mudah menemui mereka sekiranya mereka tersesat dalam sesuatu majlis.

3. Berhati-hati ketika memuat naik foto kanak-kanak dalam media sosial. Anda tidak perlu menyertakan maklumat peribadi atau lokasi semasa anda.

4. Kanak-kanak cenderung untuk berkeliaran di merata tempat. Cuba tetapkan peraturan supaya kanak-kanak mesti selalu memegang tangan anda kecuali anda memberitahu mereka tidak. Laksanakan peraturan ini di kawasan yang ramai seperti lapangan terbang atau taman hiburan.

5. Sentiasa ambil tahu lokasi anak anda, dan orang yang mereka kenal.

6. Menjadi peka kepada tingkah laku yang ganjil atau tidak biasa dan tanyakan kepada mereka jika ada sesuatu yang berlaku.

7. Sentiasa menjaga anak-anak di sisi anda khususnya di kawasan awam atau dalam kereta.

8. Jangan meminta bantuan orang asing untuk membawa bayi anda, walaupun seketika.

9. Jangan letakkan label pada kotak makan tengah hari atau pakaian anak anda.

10. Tidak memberi kebenaran untuk kanak-kanak untuk mengembara bersendirian sahaja.

11. Berhati-hati dengan ugutan.

12. Pastikan foto anak anda dikemas kini.

13. Kekalkan rekod pergigian dan perubatan untuk tujuan pengenalan.

14. Bantu memupuk pemikiran kritikal dan refleks intuitif pada kanak-kanak yang lebih tua, supaya mereka dapat menjangkakan bahaya seperti kereta yang bergerak lambat, yang mungkin diletakkan berhampiran taman permainan.

Kata pepatah Melayu, malang itu tidak berbau. Tapi sekurang-kurangnya pengetahuan yang dibekalkan untuk anak-anak dan keprihatinan ibu bapa sendiri boleh mengelakkan perkara ini daripada terjadi. Sesal kemudian tidak berguna!

 

Sumber: The Asian Parent

 

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

familuv Tue, 4 Sep 2018

Periksa Almari Anak Anda Untuk Ketahui Sama Ada Mereka Mempunyai Simptom Seorang Pengkid

Jika terdapat banyak barangan lelaki di dalam almari anak gadis anda, jelas sekali mereka sedang berdepan dengan krisis identiti.

familuv Wed, 25 Jul 2018

Perkara Yang Perlu Anda Lakukan Apabila Anak Mengalami Cirit Birit

Salah satu tanda cirit birit apabila anak membuang besar lebih dari 6 kali membuang dalam tempoh 24 jam.

familuv Thu, 7 Mar 2019

Inilah usia terbaik untuk mendapatkan zuriat bagi wanita

Sebelum hamil, pastikan anda bersedia untuk memikul tanggungjawab.

familuv Tue, 26 Jun 2018

5 Teknik Untuk Si Kecil Dapat Mahir Berbahasa Inggeris

Lima cara atau teknik berkesan untuk mempercepatkan kemahiran anak anda berbahasa Inggeris.

familuv Fri, 14 Jun 2019

Fahami erti dan perbuatan nusyuz termasuk penyelesaiannya, mohon hadam betul-betul!

Jaga tingkahmu wahai isteri jangan sampai jatuh nusyuz!

familuv Tue, 16 Jul 2019

Mandi bersama, suburkan sisi romantis suami isteri

Inikan amalan Rasulullah SAW, anda bila lagi?

familuv Sat, 23 Mar 2019
familuv Wed, 3 Oct 2018

Panduan Didik Si Abang Atau Kakak Terima Kehadiran Adik Baru

Didik supaya mereka sayang bukan benci kepada adik!

familuv Fri, 5 Oct 2018

Ini Cara Nak Hentikan Anak Daripada Tercekik Objek

Tercekik boleh menyebabkan kematian!

familuv Mon, 24 Feb 2020

| Live TV