familuv By: Yanie Baharom November 14, 2018 @ 9:00am

Ia Mungkin Remeh, Namun 6 Perkara Ini Bisa Membuatkan Rumah Tanggamu Hangat Membara!

Harta tidak menjanjikan kebahagiaan. Bagaimanapun ianya satu bonus seandainya rumah tangga yang harmoni dilimpahi pula dengan kemewahan.

Dalam membina keluarga bahagia, teras utamanya adalah keharmonian, tolak ansur, saling maaf memaafi, prihatin dan kasih sayang yang dapat menjamin hubungan itu berkekalan hingga ke penghujungnya.

Untuk mencapainya (bahagia), bukan sekadar luahan tetapi dizahirkan melalui inisiatif.

Inisiatif itu ada kalanya tidak memerlukan modal, malah sesetengahnya cuma perkara remeh tetapi efektif dalam menjayakan rumah tangga yang bahagia.

Lakukan perkara remeh ini, agar kasih sayang antara kamu sentiasa membara!

Foto: shutterstock

1. Ucap terima kasih

Mungkin kita tidak perasan yang kita sering mengucapkan terima kasih pada orang lain, namun tidak pada pasangan kita. Untuk mengelakkan dari masalah tidak mengambil berat antara satu sama lain, cuba untuk berikan tanda penghargaan kepada pasangan sekurang-kurangnya sehari sekali. Cukuplah dengan ucapan terima kasih sudah boleh membuat pasangan rasa dihargai.

Sekali-sekala lakukan kejutan seperti menghadiahkan sejambak bunga, tinggalkan pesanan cinta dan bermacam lagi cara. Yang ini penting, jangan lupa ulang tahun kelahiran pasangan dan ulang tahun perkahwinan kalian.

2. Aktif bersama-sama

Bagaimana hendak pastikan si dia turut serta aktif bersama? Mungkin dengan meminta pertolongan di taman rumah anda, mengubah suai dekorasi kamar tidur, atau mungkin anda ingin merasakan hasil tangannya melalui masakan. Ianya peluang baik untuk anda menghabiskan waktu bersama dengan lebih bermakna.

3.  Jaga air muka pasangan

Tidak kira sama ada berada di parti, janji temu bisnes atau hanya bersiar di pusat membeli belah, berikan si dia signal yang anda sentiasa mengambil berat. Pegang erat tangannya, senyuman atau mungkin dakap si dia di sisi pasti buatkan hatinya bahagia bersama anda. Elakkan membuat lawak sinis yang boleh memalukan pasangan anda di hadapan khalayak ramai mahupun teman rapat kalian.

4. Menyoal dengan baik

Pastikan anda menyoal dengan tutur kata yang baik agar ia tidak mengundang salah faham. Sebagai contoh, jika anda memerlukan pertolongan si dia kala di dapur, cuba untuk bertanya dengan penuh kelembutan dan kemesraan agar apa yang diminta itu tidak bertukar menjadi paksaan. Juga jangan lupa untuk tunaikan janji anda jika sudah bersetuju akan permintaannya. Gagal untuk menepati janji buatkan keharmonian itu berkurangan.

5. Jujur tentang cinta anda padanya

Tuliskan nota cinta di atas sekeping kertas atau mungkin melalui e-mel sudah boleh memberitahu si dia akan perasaan cinta anda padanya. Kongsikan padanya segala kebahagiaan yang si dia berikan kepada anda, tuluskan penghargaan atas segala pengorbanannya atau mungkin jelaskan harapan dan perancangan masa hadapan yang kalian inginkan. Dan setahun sekali, jangan lupa untuk memperbaharui komitmen kalian dalam perhubungan serta sambut ulang tahun perkahwinan dengan membawa si dia ke tempat percutian romantik.

6. Utamakan pasangan

Ia umpama satu peraturan yang paling penting dalam sesebuah perhubungan adalah mengutamakan hubungan kalian. Sebagai contoh, jika anda mempunyai masa lapang, utamakan untuk meluangkan waktu bersama si dia terlebih dahulu daripada perkara lainnya.

Sumber:  EH!

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

familuv Fri, 8 Jun 2018

The Family UK Keluarga Contoh Buat Si Perantauan Agar Tidak Lupa Asal Usul

Walaupun dilahirkan di Birmingham, United Kingdom (UK) dan menetap di negara itu, ketiga-tiga beradik itu terutamanya Fatimah Omar Mukhlis, 4, tidak melupakan bahasa Melayu, malah fasih ‘kecek kelate’.

familuv Fri, 27 Sep 2019
familuv Tue, 27 Nov 2018

Doktor Ini Beri Sebab Kenapa Anak Tak Lalu Makan

Kadang-kadang sampai bergaduh nak beri anak makan!

familuv Mon, 15 Oct 2018

4 Tanda Sakit Anak Yang Anda Tak Boleh Hiraukan Demi Kesihatannya

Ia mungkin petanda untuk sesuatu penyakit yang lebih serius.

familuv Tue, 12 Nov 2019

Hukum terminum susu isteri yang perlu suami tahu

Keliru dengan syarat anak susuan

familuv Tue, 4 Dec 2018

Nak Jadi Ibu Bapa Yang Penyabar? Elak Lakukan 5 Perkara Ini

Jika kerap memarahi anak, emosi mereka akan terjejas!

familuv Fri, 21 Sep 2018

Tambah Kicap Dalam Makanan Bayi, Boleh Ke?

Tunggu bayi anda dah besar barulah perkenalkan kicap dalam hidangan mereka!

familuv Thu, 12 Jul 2018
familuv Wed, 3 Oct 2018

Panduan Didik Si Abang Atau Kakak Terima Kehadiran Adik Baru

Didik supaya mereka sayang bukan benci kepada adik!

familuv Mon, 16 Mar 2020

| Live TV