familuv By: Nani Ramlee March 29, 2020 @ 10:00am

Ingin anak bijak dan kreatif, lakukan aktiviti ini

Setiap ibu bapa pasti inginkan yang terbaik untuk anak-anak, justeru peranan ibu bapa amat penting sebagai rujukan utama dalam melahirkan anak yang bijak dan kreatif.

Kreativiti boleh dipupuk menerusi aktiviti bermain dan rumah adalah tempat yang paling ideal bagi mengasah serta mencungkil kreativiti anak.

Kredit gambar: How We Montessori

Dengan bermain, anak-anak dapat meneroka sesuatu yang baharu, sekali gus mengasah bakat terpendam mereka. Bukan itu sahaja, aktiviti bermain yang menyeronokkan juga boleh membentuk fikiran dan pembangunan minda anak.

Bagi ibu bapa yang mungkin ketandusan idea mahu melakukan aktiviti apa bersama-sama anak sepanjang tempoh Perintah Kawalan Pergerakan, ini antara beberapa aktiviti yang boleh dilakukan untuk meningkatkan kreativiti anak.

1. Menyusun warna

aktiviti ransang minda anak

Kredit gambar: Pinterest

Bermain dengan warna adalah cara paling baik untuk merangsang minda anak. Menyusun warna juga bagus untuk merangsang kecerdasan visual dan mata anak. Aktiviti ini tidak terbatas dengan barang-barang tertentu sahaja. Ibu bapa boleh menggunakan batang ais krim, penyedut minuman atau apa sahaja barang berwarna yang terdapat di rumah.

2. Menyusun objek kecil

aktiviti bersama anak bijak

Kredit gambar: Facebook Nely Ceballos

Aktiviti menyusun objek kecil seperti manik, butang baju atau kacang hijau dalam bentuk yang menarik mampu merangsang perkembangan psikomotor anak dan melatih mereka menjadi lebih fokus. Ibu bapa juga boleh menggunakan objek kecil itu dengan menyuruh anak mengasingkannya mengikut warna dan jenis.

aktiviti motor skill untuk anak bijak

Kredit gambar: Awe & Wonder

Aktiviti yang memerlukan pengawasan sepenuhnya oleh ibu bapa itu bagus dilakukan kerana dapat membantu menajamkan pemikiran dan penglihatan anak serta menjadikan pergerakan tangan lebih lancar.

3. Penyepit baju

aktiviti kreatif untuk anak

Kredit gambar: Busy Box

Selain merangsang otak, bermain dengan penyepit baju juga mampu melatih anak untuk mengawal tangan, kemahiran motor serta deria mereka. Gunakan penyepit yang mempunyai bentuk dan warna menarik agar anak tidak bosan dan suruh mereka sepit di tepi bekas atau kertas mengikut warna dan bentuk yang sama.

4. Trek kereta

Bagi yang mempunyai anak lelaki, pasti mereka mempunyai banyak mainan kereta. Buat sendiri trek kereta dengan hanya menggunakan pita pelekat berwarna dan suruh anak menggerakkan kereta di atas trek.

aktiviti fine motor skills anak bijak

Kredit gambar: Pinterest

Selain menjimatkan wang kerana ibu bapa tidak perlu beli trek kereta yang mahal, aktiviti berkenaan juga mampu merangsang kemahiran motor dan melatih anak untuk lebih fokus. Tukar reka bentuk trek kepada yang lebih mencabar setiap minggu untuk merangsang otak anak dengan lebih baik.

aktiviti rangsang minda anak

Kredit gambar: FirstCry Parenting

Aktiviti lain yang boleh dilakukan bersama-sama anak ialah melukis, membuat menara menggunakan gelung, cawan atau blok mainan dengan susunan besar di bawah dan kecil di atas serta bermain tanah liat.

aktiviti blok untuk rangsang IQ anak

Kredit gambar: Today Show

Lihat foto-foto perkongsian Facebook Nely Ceballos4 untuk idea permainan kreatif yang lain.

 

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

familuv Wed, 7 Nov 2018

5 Jenis Nafkah Wajib Diberikan Suami Kepada Isteri. No Excuses Kalau Mampu Ya Cik Abang!

Sudahlah tidak diberi nafkah, zaman sekarang ini kebanyakan suami tumpang senang isteri. Dunia dah terbalik!

familuv Fri, 3 Aug 2018

5 Langkah Si Isteri Bijak Saat Berdepan Suami Berlaku Curang

Jangan biar atau abaikan suami anda yang curang kerana itu hanya memberikan mereka peluang untuk terus mencari kebahagiaan di luar.

familuv Wed, 25 Mar 2020
familuv Sat, 22 Sep 2018
familuv Thu, 19 Sep 2019

Anak bebal, salah satu sebabnya mak ayah suka marah-marah!

Marah anak bukanlah bentuk didikan yang efektif

familuv Mon, 6 Apr 2020
familuv Tue, 21 Aug 2018

Jenis Ibu Bapa Yang Mana Satukah Anda? Let’s Check It Out!

Kaedah pendidikan autokratik memberi kesan tekanan perasaan kepada anak-anak dan boleh menjejaskan mental mereka.

familuv Thu, 17 Jan 2019

7 peraturan keselamatan di dapur yang kanak-kanak perlu patuhi

Pastikan anak anda tahu jika dia menolong anda masak.

familuv Tue, 24 Mar 2020

| Live TV