familuv By: Ad Ops September 17, 2018 @ 4:00pm

Ini Sebabnya Kita Perlu Elakkan Daripada Guna Produk Bayi Yang Mengandungi Paraben

Sebagai ibu bapa, kita memang patut prihatin terhadap makanan atau minuman yang kita berikan kepada anak kecil kita.

Tapi adakah kita berikan perhatian yang sama kepada produk-produk yang kita pakai untuknya? Kesihatan luaran pun penting, ya!

Kulit bayi tersangatlah sensitif; ia lebih nipis dan lebih terdedah kepada kesakitan daripada kulit orang dewasa. Jadi penjagaan rapi adalah penting sejak dia kecil lagi.

Inilah sebabnya kita pilih produk yang selamat untuk bayi, tapi pernah anda tanya diri sendiri sejauh manakah ia selamat digunakan?

Tanpa kita sedari, kita mungkin mendedahkan bayi kita kepada bahan kimia dari usia muda. Tahukah anda yang kebanyakan produk bayi yang komersial mengandungi paraben?

Apa itu paraben?

Menurut US Food And Drug Administration (FDA), “Paraben adalah bahan kimia yang bersalingkait yang sering digunakan sebagai bahan pengawet dalam produk kosmetik.”

Ia berfungsi untuk mengelakkan pertumbuhan bakteria dan kulat yang merbahaya. Ia melindungi kedua-dua produk serta penggunanya.

Jenis-jenis paraben yang paling sering digunakan dalam kosmetik adalah methylparaben, propylparaben, butylparaben, and ethylparaben.

Selalunya ia digabungkan dengan jenis pengawet lain untuk melindungi produk tersebut daripada mikroorganisme dengan lebih baik.

Paling kerap, paraben boleh dijumpai dalam krim pelembap, syampu dan krim perapi rambut, serta banyak jenis produk makeup.

Foto: theAsianparent

Adakah paraben tidak baik untuk anda dan bayi?

Bahan kimia ini telah digunakan sebagai pengawet sejak 80 tahun lalu. Tapi dari masa ke masa pakar kesihatan telah membuka mata kita tentang risiko yang datang dengan penggunaan paraben.

Yang merisaukan tentang paraben ini adalah ia menyerupai hormon estrogen dalam badan kita. Ia mengganggu bahan kimia dalam sistem endokrin yang kemudiannya diserap ke dalam peraliran darah.

Akhirnya ia menjejaskan fungsi semula jadi badan kita dan ini boleh mengakibatkan masalah kesihatan.

Kepentingan produk penjagaan kulit anak kecil yang selamat dan bebas toksik

Bayi dan kanak-kanak adalah paling mudah untuk terdedah kepada kesan bahaya daripada bahan kimia. Di usia muda itu, kesemua sistem fizikal mereka masih tengah membesar. Jika sistem endokrin mereka diganggu oleh pendedahan kepada paraben, ia memang boleh membahayakan tumbesaran mereka.

Jadi pilihlah produk terbaik untuk anak anda. Kaji dulu bahan-bahan yang terkandung sebelum beli, dan selalu ketahui ramuan yang paling sesuai dan selamat untuk anak anda.

Foto: StyleCraze

Sumber: theAsianparent

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

familuv Fri, 17 Aug 2018

Mahu Disayangi Mentua? Ini Tipsnya, Jangan Baca Saja Tapi Amalkan Juga Okay!

Tambat hati mentua anda supaya hubungan kekeluargaan yang terbina tetap utuh.

familuv Sat, 2 May 2020

Sedihnya lihat ‘rumah’ pelajar bijak ini yang begitu daif

Jika selama ini kita menganggap kisah pelajar miskin yang berjaya menggenggam segulung ijazah hanya berlaku dalam drama sahaja, namun penularan wabak COVID-19 sejak Februari lalu membuka pelbagai kisah masyarakat yang selama ini tidak diketahui ramai. […]

familuv Fri, 15 Jun 2018

Sayangkan Suami, Pelakon Nad Zainal Belajar Masak Lodeh

Pelakon Nad Zainal akui segala keterujaan melakukan persiapan Aidilfitri kini beralih fokus kepada anaknya iaitu Fahad Ibrahim.

familuv Mon, 25 Mar 2019

6 jenis gambar kanak-kanak yang tidak patut dikongsi di media sosial

Jangan dedah anak kepada ‘pemangsa’ dalam talian.

familuv Mon, 10 Dec 2018

8 Things Women Forget To Do To Recover After Giving Birth

Ladies, if you want to recover, you have to do these things!

familuv Wed, 1 Aug 2018

10 Tanda Yang Mungkin Anda Sedang Hamil Anak Kembar

Tahniah! Bagi anda yang berjaya hamil anak kembar.

familuv Mon, 24 Feb 2020
familuv Fri, 19 Apr 2019
familuv Thu, 12 Dec 2019

10 manfaat bagi kanak-kanak yang belajar memasak

Aktiviti ini berfaedah untuk si kecil dan juga ibu bapa.

familuv Thu, 7 May 2020

| Live TV