familuv By: Ad Ops October 10, 2018 @ 1:14pm

Jangan Jadi ‘Helicopter Parent’ Jika Tidak Mahu Anak Anda Murung & Hilang Keyakinan Diri

Istilah “helicopter parent” pertama kali digunakan oleh remaja yang mengatakan bahawa ibu bapa mereka diibaratkan seperti ‘terbang di atas mereka seolah-olah sebuah helikopter’ untuk melindungi anak mereka.

Istilah ini lazim digunakan sehingga dimasukkan ke dalam entri kamus pada tahun 2011. Istilah yang sama seperti “lawnmower parenting”, “cosseting parent”, atau “bulldoze parenting”.

Helicopter parenting merujuk kepada sekelompok golongan ibu bapa yang terlalu menumpukan perhatian terhadap anak mereka. Mereka biasanya akan berasa terlalu bertanggungjawab terhadap keadaan anak mereka terutamanya tentang kejayaan atau kegagalan anak mereka.

Siapakah yang boleh menjadi helicopter parent?

Meskipun istilah ini seringkali diguna pakai oleh pelajar sekolah menengah atau menengah atasan terhadap ibu bapa yang melakukan tugasan yang perlu dilakukan oleh anak mereka dengan sendirinya (sebagai contoh, menelefon profesor tentang keputusan yang gagal, menguruskan jadual kelas, menguruskan masa bersenam), helicopter parenting juga boleh dilihat pada sebarang usia.

Foto: Lifetime Montessori School

Semasa anak kecil, helicopter parent mungkin akan sentiasa mengikuti anak mereka, selalu bermain dengan mereka dan mengarah tingkah laku mereka, dan tidak memberikan masa untuk anak bersendirian.

Semasa sekolah rendah, helicopter parenting boleh dilihat sebagai ibu bapa yang sentiasa memastikan anak tersebut mempunyai guru atau jurulatih yang tertentu, memilih rakan dan aktiviti kepada anaknya atau membantu anaknya melakukan kerja atau projek sekolah dengan berlebihan.

Mengapakah ibu bapa memayungi anak mereka?

Helicopter parenting boleh terjadi dengan pelbagai sebab. Empat sebab utama termasuklah ketakutan kepada apa yang mungkin berlaku, perasaan gelisah, terlalu membandingkan dan tekanan daripada ibu bapa yang lain.

Apakah akibat daripada helicopter parenting?

Kebanyakan helicopter parenting bermula dengan niat yang baik. Penjagaan yang baik membawa manfaat yang banyak kepada anak-anak seperti meningkatkan kasih sayang, membina keyakinan diri, dan memberi panduan dan peluang untuk membesar.

Masalahnya, apabila penjagaan ini didorong oleh rasa takut dan membuat keputusan berlandaskan apa yang mungkin terjadi, ia adalah sukar kepada anak-anak untuk belajar apabila kita berada di sisinya atau memberi arahan kepada setiap langkah. Di antara keburukan helicopter parenting termasuklah:

  1. Mengurangkan keyakinan dan jati diri anak
  2. Mengurangkan kemahiran pengurusan anak
  3. Meningkatkan kemurungan anak
  4. Anak rasa terkongkong
  5. Kemahiran hidup anak yang tidak berkembang

Foto: MomJunction

Bagaimanakah anda boleh mengelak daripada menjadi helicopter parent?

Jadi, bagaimana ibu bapa boleh menjaga dan menyayangi anak mereka tanpa menghalang keupayaan mereka untuk belajar kemahiran untuk hidup? Sebagai ibu bapa, kita mempunyai tugas yang sukar, dalam erti kata lain, ini bermakna membiarkan anak-anak bersusah payah, membiarkan mereka kecewa, dan apabila kegagalan berlaku, bantulah mereka menghadapinya.

Anda harus biarkan anak anda melakukan tugas yang boleh dilakukan secara fizikal dan mental mengikut usia. Menyediakan tempat tidur kepada anak berusia 3 tahun bukanlah memayungi anak anda. Menyediakan tempat tidur kepada anak anda yang berusia 13 tahun adalah dikira sebagai memayungi anak anda.

Sentiasa beringat untuk mencari peluang berundur setapak daripada menyelesaikan masalah anak anda kerana ini akan membantu anda meningkatkan keyakinan, ketahanan yang diperlukan anak anda.

Sumber: Hello Doktor

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

familuv Tue, 5 Mar 2019

Manfaat dan kemudaratan “tandem nursing”. Ibu bapa sila ambil perhatian!

Semakin kerap anak menyusu, semakin banyak susu terhasil

familuv Sat, 11 Apr 2020

Suami isteri tidak perlu salah-menyalahi, minta maaf sahaja

Pembuka jalan kepada penyelesaian masalah

familuv Mon, 4 Feb 2019
familuv Mon, 25 Jun 2018

Belajar Buat Pizza Bersama Anak Anda Dengan Resipi Mudah Ini

Ini boleh menjadi aktiviti “bonding” untuk anda berdua.

familuv Tue, 18 Feb 2020
familuv Mon, 18 May 2020
familuv Wed, 22 Jan 2020

Masa bersama suami aman tanpa gangguan anak, ini caranya!

Tiada lagi alasan untuk tidak bersama pasangan

familuv Wed, 13 Mar 2019

Hamil pada usia 30 tahun ke atas. Bahaya atau tidak?

Usia lanjut risaukan wanita yang ingin hamil.

familuv Sat, 27 Oct 2018

Risiko Kahwinkan Anak Di Bawah Umur, Satu Kes Kanak-Kanak Mati Pada Malam Pertamanya!

Ibu bapa tolonglah jadi orang tua yang bertanggungjawab!

familuv Sat, 30 Jun 2018

Anda Wajib Baca Artikel Ini Terutamanya Jika Anda Datang Dari Broken Family

Seorang pengguna Facebook menceritakan pengalamannya merawat penagih dadah yang kini menanti hukuman gantung.

| Live TV