familuv By: Nani Ramlee October 10, 2018 @ 1:14pm

Jangan Jadi ‘Helicopter Parent’ Jika Tidak Mahu Anak Anda Murung & Hilang Keyakinan Diri

Istilah “helicopter parent” pertama kali digunakan oleh remaja yang mengatakan bahawa ibu bapa mereka diibaratkan seperti ‘terbang di atas mereka seolah-olah sebuah helikopter’ untuk melindungi anak mereka.

Istilah ini lazim digunakan sehingga dimasukkan ke dalam entri kamus pada tahun 2011. Istilah yang sama seperti “lawnmower parenting”, “cosseting parent”, atau “bulldoze parenting”.

Helicopter parenting merujuk kepada sekelompok golongan ibu bapa yang terlalu menumpukan perhatian terhadap anak mereka. Mereka biasanya akan berasa terlalu bertanggungjawab terhadap keadaan anak mereka terutamanya tentang kejayaan atau kegagalan anak mereka.

Siapakah yang boleh menjadi helicopter parent?

Meskipun istilah ini seringkali diguna pakai oleh pelajar sekolah menengah atau menengah atasan terhadap ibu bapa yang melakukan tugasan yang perlu dilakukan oleh anak mereka dengan sendirinya (sebagai contoh, menelefon profesor tentang keputusan yang gagal, menguruskan jadual kelas, menguruskan masa bersenam), helicopter parenting juga boleh dilihat pada sebarang usia.

Foto: Lifetime Montessori School

Semasa anak kecil, helicopter parent mungkin akan sentiasa mengikuti anak mereka, selalu bermain dengan mereka dan mengarah tingkah laku mereka, dan tidak memberikan masa untuk anak bersendirian.

Semasa sekolah rendah, helicopter parenting boleh dilihat sebagai ibu bapa yang sentiasa memastikan anak tersebut mempunyai guru atau jurulatih yang tertentu, memilih rakan dan aktiviti kepada anaknya atau membantu anaknya melakukan kerja atau projek sekolah dengan berlebihan.

Mengapakah ibu bapa memayungi anak mereka?

Helicopter parenting boleh terjadi dengan pelbagai sebab. Empat sebab utama termasuklah ketakutan kepada apa yang mungkin berlaku, perasaan gelisah, terlalu membandingkan dan tekanan daripada ibu bapa yang lain.

Apakah akibat daripada helicopter parenting?

Kebanyakan helicopter parenting bermula dengan niat yang baik. Penjagaan yang baik membawa manfaat yang banyak kepada anak-anak seperti meningkatkan kasih sayang, membina keyakinan diri, dan memberi panduan dan peluang untuk membesar.

Masalahnya, apabila penjagaan ini didorong oleh rasa takut dan membuat keputusan berlandaskan apa yang mungkin terjadi, ia adalah sukar kepada anak-anak untuk belajar apabila kita berada di sisinya atau memberi arahan kepada setiap langkah. Di antara keburukan helicopter parenting termasuklah:

  1. Mengurangkan keyakinan dan jati diri anak
  2. Mengurangkan kemahiran pengurusan anak
  3. Meningkatkan kemurungan anak
  4. Anak rasa terkongkong
  5. Kemahiran hidup anak yang tidak berkembang

Foto: MomJunction

Bagaimanakah anda boleh mengelak daripada menjadi helicopter parent?

Jadi, bagaimana ibu bapa boleh menjaga dan menyayangi anak mereka tanpa menghalang keupayaan mereka untuk belajar kemahiran untuk hidup? Sebagai ibu bapa, kita mempunyai tugas yang sukar, dalam erti kata lain, ini bermakna membiarkan anak-anak bersusah payah, membiarkan mereka kecewa, dan apabila kegagalan berlaku, bantulah mereka menghadapinya.

Anda harus biarkan anak anda melakukan tugas yang boleh dilakukan secara fizikal dan mental mengikut usia. Menyediakan tempat tidur kepada anak berusia 3 tahun bukanlah memayungi anak anda. Menyediakan tempat tidur kepada anak anda yang berusia 13 tahun adalah dikira sebagai memayungi anak anda.

Sentiasa beringat untuk mencari peluang berundur setapak daripada menyelesaikan masalah anak anda kerana ini akan membantu anda meningkatkan keyakinan, ketahanan yang diperlukan anak anda.

Sumber: Hello Doktor

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

familuv Tue, 18 Feb 2020
familuv Mon, 3 Dec 2018

Pelakon Jelita Reese Witherspoon Kongsikan Rahsia Dia Membesarkan Anak-Anaknya

Mungkin anda boleh praktikkan juga dengan anak-anak anda nanti.

familuv Thu, 19 Mar 2020
familuv Tue, 6 Nov 2018
familuv Fri, 27 Sep 2019
familuv Wed, 6 May 2020

Bina sendiri permainan luncur di dalam rumah sepanjang PKP

Guna kreativiti daripada kotak dan pita pelekat

familuv Mon, 14 Jan 2019

Want your kids to love vegetables? Try serving it with some dipping sauce

Research says kids are most likely to eat vegetables when paired with dips.

familuv Thu, 2 Apr 2020
familuv Tue, 12 May 2020

Cara elak si kecil buat perangai depan tetamu

Walaupun di rumah  sendiri, perlu berkelakuan baik

familuv Tue, 12 Feb 2019

| Live TV