familuv By: Yanie Baharom August 17, 2018 @ 7:44pm

Mahu Disayangi Mentua? Ini Tipsnya, Jangan Baca Saja Tapi Amalkan Juga Okay!

“Tinggal satu bumbung dengan mentua? Oh no, there’s no way!

Begitulah reaksi kebanyakan teman-teman saat diajukan soalan kenapa mereka sanggup tinggal sebumbung dengan mentua.

Berbeza dengan wanita, lelaki biasanya lebih terbuka untuk menerima senario ini, kerana kaum Adam sememangnya dilahirkan dengan tanggungjawab sebagai pemimpin keluarga iaitu untuk melindungi mereka.

Justeru apabila mereka mendirikan rumah tangga, cinta dan kasih kepada isteri membuatkan mereka sanggup menerima keadaan ini meskipun tidak semua begitu.

Berbeza dengan wanita, mereka lebih berat kepada parents sendiri dan sukar untuk membuang skeptikal bahawa mentua itu harus dilayan dan disayang sama seperti ibu bapa kandung.

Satu perkara yang perlu diingat, pasangan yang mengambil keputusan untuk berkahwin dan mendirikan rumah tangga harus tahu bahawa mereka sebenarnya bukan sahaja berkahwin dengan pasangannya tetapi juga berkahwin dengan seluruh keluarga dan sanak saudara pasangan masing-masing.

Oleh itu, ia amat penting jika anda mencari keserasian dan berusaha untuk menambat hati mentua anda supaya hubungan kekeluargaan yang terbina tetap utuh.

Berikut merupakan lapan tip mudah untuk pikat hati mentua anda.

Foto: SirapLimau

1. Luangkan masa untuk pulang ke kampung

Pulang ke kampung halaman tidak hanya wajib ketika perayaan bahkan ia boleh dilakukan pada hari biasa. Carilah masa terluang untuk pulang ke kampung halaman setelah berkahwin.

Tidak perlu kerap tetapi cukuplah sekurang-kurangnya sebulan sekali. Jikalau anda dan suami sudah mempunyai anak, mereka tentu rindu dengan cucu mereka.

Beritahu mereka terlebih dahulu jika anda merancang untuk pulang ke kampung. Buat perancangan awal agar anda dapat menyediakan sesuatu yang disukainya.

2. Jaga penampilan

Penampilan diri haruslah dijaga tidak kira sebelum mahupun selepas berkahwin. Jagalah penampilan kerana ia melambangkan diri dan sikap anda.

Bagi lelaki, jangan sesekali memakai baju-T yang memiliki imej yang tidak sesuai dan bagi perempuan pula, jikalau tidak tahu nak pakai baju apa, baju kurung adalah antara pilihan yang tebaik untuk tampil kelihatan sopan.

3. Cari topik perbualan

Pastikan anda sudah menghafal semua perkara yang berkaitan dengan bakal mentua anda. Cuba selidik tentang mereka melalui pasangan anda (anak mereka).

Ketahui tentang hobinya, makanan kegemarannya, personalitinya dan sedikit sebanyak tentang latar belakang dirinya. Jangan malu untuk berbual dengan mereka. Cuba cari topik perbualan berdasarkan maklumat yang diperolehi tentang mereka.

4. Rajin menolong

Tiada mentua yang akan membenci menantu yang ringan tulang. Sikap ringan tulang inilah yang sering dicari oleh mentua terutama sekali pada menantu perempuan.

Tidak perlu malu untuk mengaku yang anda tidak pandai memasak, tetapi buktikan kesungguhan anda untuk membantunya setiap masa. Rajinkan diri untuk memicit dan mengurut mereka tatkala mereka sedang sakit.

Foto: realtor.com

5. Elak bergaduh di depan mentua

Jika anda dan pasangan anda mempunyai masalah rumah tangga, janganlah anda tunjukkan di depan mentua anda. Jikalau anda bergaduh dengan pasangan anda di depan mereka, ini akan memberikan gambaran sebenar tentang sikap anda terhadap anak mereka. Sebaliknya, cuba meminta nasihat daripada mentua anda untuk menambat hati pasangan anda. Pastinya mereka akan suka bercerita tentang anak mereka.

6. Jaga tutur kata dengan mentua

Pertuturan bersama mentua haruslah dijaga. Berhati-hatilah ketika menuturkan sesuatu di hadapan mereka dan elakkan dari menyinggung perasaan keluarga mentua anda. Pastikan anda mengawal diri anda dari segi batas perlakuan dan percakapan.

7. Jangan berkira dengan mentua

Setelah berkahwin, mentua juga adalah sebahagian daripada hidup anda. Jadi, anggaplah mereka seperti sebahagian daripada darah daging anda sendiri supaya hubungan anda dan mertua akan bertambah mesra. Layanilah mereka sebagaimana anda melayani ibu bapa anda sendiri.

8. Doa supaya hati mentua dilembutkan

Selain daripada cara di atas, anda juga harus sentiasa berdoa jika anda menghadapi kesukaran untuk memenangi hati mentua anda. 

Foto: Mental Floss

Sumber: Jelita 

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

familuv Tue, 4 Sep 2018

Tanda-Tanda Awal Kehamilan Yang Mungkin Ramai Tidak Tahu

Tanda-tanda setiap kehamilan adalah berbeza, tidak kiralah kehamilan yang pertama mahupun yang seterusnya.

familuv Thu, 18 Jul 2019

Nak ajar anak makan makanan berkhasiat? Jangan guna perkataan ‘sihat’

Jika anak anda memilih makanan, mungkin anda patut cuba.

familuv Mon, 25 Jun 2018

Belajar Buat Pizza Bersama Anak Anda Dengan Resipi Mudah Ini

Ini boleh menjadi aktiviti “bonding” untuk anda berdua.

familuv Mon, 8 Oct 2018

7 Mitos Tentang Kehamilan Yang Anda Kena Berhenti Percaya

Ada “nasihat” yang boleh diterima pakai, dan ada yang tak logik.

familuv Thu, 12 Dec 2019

10 manfaat bagi kanak-kanak yang belajar memasak

Aktiviti ini berfaedah untuk si kecil dan juga ibu bapa.

familuv Fri, 27 Sep 2019

Elak sumbang mahram! Fahami batas aurat dalam keluarga

Jangan sampai menyesal kemudian hari…

familuv Wed, 6 Mar 2019
familuv Thu, 20 Sep 2018

Victoria Beckham Kongsi Rahsianya Tentang Membesarkan Anak-Anak Yang Sopan

Keluarga Beckham selalu nampak bahagia. Apakah rahsia mereka?

familuv Tue, 10 Mar 2020
familuv Thu, 29 Nov 2018

3 Tip Mudah Untuk Pastikan Makanan Anda Selamat Untuk Dimakan Ketika Hamil

Apa yang anda makan akan memberi kesan terus kepada kesihatan anda dan kandungan.

| Live TV