familuv By: Yanie Baharom August 17, 2018 @ 7:44pm

Mahu Disayangi Mentua? Ini Tipsnya, Jangan Baca Saja Tapi Amalkan Juga Okay!

“Tinggal satu bumbung dengan mentua? Oh no, there’s no way!

Begitulah reaksi kebanyakan teman-teman saat diajukan soalan kenapa mereka sanggup tinggal sebumbung dengan mentua.

Berbeza dengan wanita, lelaki biasanya lebih terbuka untuk menerima senario ini, kerana kaum Adam sememangnya dilahirkan dengan tanggungjawab sebagai pemimpin keluarga iaitu untuk melindungi mereka.

Justeru apabila mereka mendirikan rumah tangga, cinta dan kasih kepada isteri membuatkan mereka sanggup menerima keadaan ini meskipun tidak semua begitu.

Berbeza dengan wanita, mereka lebih berat kepada parents sendiri dan sukar untuk membuang skeptikal bahawa mentua itu harus dilayan dan disayang sama seperti ibu bapa kandung.

Satu perkara yang perlu diingat, pasangan yang mengambil keputusan untuk berkahwin dan mendirikan rumah tangga harus tahu bahawa mereka sebenarnya bukan sahaja berkahwin dengan pasangannya tetapi juga berkahwin dengan seluruh keluarga dan sanak saudara pasangan masing-masing.

Oleh itu, ia amat penting jika anda mencari keserasian dan berusaha untuk menambat hati mentua anda supaya hubungan kekeluargaan yang terbina tetap utuh.

Berikut merupakan lapan tip mudah untuk pikat hati mentua anda.

Foto: SirapLimau

1. Luangkan masa untuk pulang ke kampung

Pulang ke kampung halaman tidak hanya wajib ketika perayaan bahkan ia boleh dilakukan pada hari biasa. Carilah masa terluang untuk pulang ke kampung halaman setelah berkahwin.

Tidak perlu kerap tetapi cukuplah sekurang-kurangnya sebulan sekali. Jikalau anda dan suami sudah mempunyai anak, mereka tentu rindu dengan cucu mereka.

Beritahu mereka terlebih dahulu jika anda merancang untuk pulang ke kampung. Buat perancangan awal agar anda dapat menyediakan sesuatu yang disukainya.

2. Jaga penampilan

Penampilan diri haruslah dijaga tidak kira sebelum mahupun selepas berkahwin. Jagalah penampilan kerana ia melambangkan diri dan sikap anda.

Bagi lelaki, jangan sesekali memakai baju-T yang memiliki imej yang tidak sesuai dan bagi perempuan pula, jikalau tidak tahu nak pakai baju apa, baju kurung adalah antara pilihan yang tebaik untuk tampil kelihatan sopan.

3. Cari topik perbualan

Pastikan anda sudah menghafal semua perkara yang berkaitan dengan bakal mentua anda. Cuba selidik tentang mereka melalui pasangan anda (anak mereka).

Ketahui tentang hobinya, makanan kegemarannya, personalitinya dan sedikit sebanyak tentang latar belakang dirinya. Jangan malu untuk berbual dengan mereka. Cuba cari topik perbualan berdasarkan maklumat yang diperolehi tentang mereka.

4. Rajin menolong

Tiada mentua yang akan membenci menantu yang ringan tulang. Sikap ringan tulang inilah yang sering dicari oleh mentua terutama sekali pada menantu perempuan.

Tidak perlu malu untuk mengaku yang anda tidak pandai memasak, tetapi buktikan kesungguhan anda untuk membantunya setiap masa. Rajinkan diri untuk memicit dan mengurut mereka tatkala mereka sedang sakit.

Foto: realtor.com

5. Elak bergaduh di depan mentua

Jika anda dan pasangan anda mempunyai masalah rumah tangga, janganlah anda tunjukkan di depan mentua anda. Jikalau anda bergaduh dengan pasangan anda di depan mereka, ini akan memberikan gambaran sebenar tentang sikap anda terhadap anak mereka. Sebaliknya, cuba meminta nasihat daripada mentua anda untuk menambat hati pasangan anda. Pastinya mereka akan suka bercerita tentang anak mereka.

6. Jaga tutur kata dengan mentua

Pertuturan bersama mentua haruslah dijaga. Berhati-hatilah ketika menuturkan sesuatu di hadapan mereka dan elakkan dari menyinggung perasaan keluarga mentua anda. Pastikan anda mengawal diri anda dari segi batas perlakuan dan percakapan.

7. Jangan berkira dengan mentua

Setelah berkahwin, mentua juga adalah sebahagian daripada hidup anda. Jadi, anggaplah mereka seperti sebahagian daripada darah daging anda sendiri supaya hubungan anda dan mertua akan bertambah mesra. Layanilah mereka sebagaimana anda melayani ibu bapa anda sendiri.

8. Doa supaya hati mentua dilembutkan

Selain daripada cara di atas, anda juga harus sentiasa berdoa jika anda menghadapi kesukaran untuk memenangi hati mentua anda. 

Foto: Mental Floss

Sumber: Jelita 

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

familuv Wed, 20 May 2020

Contohi Agong dan Raja Permaisuri yang kerap berpegangan tangan

Kuasa sentuhan mampu meredakan kesakitan

familuv Thu, 15 Aug 2019

Isteri ‘chubby’ mampu buat suami gembira!

Tak percaya? bacalah artikel ini!

familuv Fri, 8 May 2020
familuv Tue, 15 May 2018

Kekalkan Hubungan Yang Erat, 10 Cara Ini Mewujudkan Bonding Di Antara Ahli Keluarga

Dalam mengharungi era globalisasi dan teknologi yang semakin canggih, hubungan kekeluargaan bagaikan ampuh.

familuv Fri, 5 Jul 2019

Setiap keluarga perlu ada selimut ini di rumah

Mampu memperlahankan penyebaran api

familuv Wed, 25 Mar 2020
familuv Mon, 19 Aug 2019

Urut-mengurut dulu sebelum ‘bersama’, pasti suami-isteri lebih bahagia

Nikmatnya berurut, boleh hilang segala bebanan diatas kepala sekaligus perasaan resah dan bisa-bisa badan akibat tidak cukup rehat, kuat kerja mahupun tidak cukup tidur. Banyak manfaat yang dapat diperoleh ketika urut badan. Selain bermanfaat untuk […]

familuv Fri, 15 Jun 2018

Sayangkan Suami, Pelakon Nad Zainal Belajar Masak Lodeh

Pelakon Nad Zainal akui segala keterujaan melakukan persiapan Aidilfitri kini beralih fokus kepada anaknya iaitu Fahad Ibrahim.

familuv Thu, 4 Oct 2018

5 Tip Untuk Menggalakkan Anak Anda Supaya Lebih Aktif Dari Segi Kesihatan Fizikal

Kanak-kanak yang aktif juga akan lebih fokus dalam pelajaran di sekolah.

familuv Thu, 16 Apr 2020

| Live TV