familuv By: Nani Ramlee January 22, 2020 @ 3:00pm

Masa bersama suami aman tanpa gangguan anak, ini caranya!

Masa berkualiti antara pasangan suami isteri mampu memberikan kebahagiaan dan keharmonian dalam kehidupan berumah tangga.

Pakar terapi seks dari London, Dr Louise Mazanti, mendedahkan bahawa hubungan seksual yang sihat lagi aktif antara pasangan suami isteri juga akan membantu melindungi kedua-duanya daripada penyakit yang berkaitan.

waktu kualiti suami isteri

Kredit gambar: Alex Delon

Bagaimanapun, tidak dinafikan kesibukan bekerja membuatkan pasangan suami isteri tidak mempunyai masa atau penat sebaik pulang dari pejabat, sekali gus menghilangkan keinginan untuk meluangkan masa berkualiti mahupun untuk bersama.

Ditambah pula apabila mempunyai anak, ia mungkin membataskan pasangan suami isteri untuk berbual mesra seperti zaman bercinta sebelumnya.

Hijab & Heels berkongsi beberapa helah yang mungkin boleh dilakukan setiap pasangan suami isteri agar masa berharga itu dapat dijalani dengan aman tanpa ganggguan anak.

1. Rancang waktu anak tidur

Perancangan yang betul merupakan perkara paling penting untuk memperoleh masa berharga ini. Sebaik-baiknya, rancang aktiviti yang boleh dilakukan bersama seperti berbual sambil menikmati teh panas mahupun menonton rancangan kegemaran ketika anak sedang tidur. 

waktu kualiti suami isteri

Kredit gambar: Young Parents

Apabila sudah mempunyai anak, suami isteri juga harus tetapkan dalam minda untuk mempunyai masa berkualiti bersama-sama walaupun sekejap kerana ‘masa’ itu sangat penting untuk perbincangan dari hati ke hati sebagai usaha memahami antara satu sama lain dengan lebih baik.

Tidak dinafikan memang agak sukar untuk suami dan isteri memenuhi keperluan melakukan aktiviti yang boleh dikongsi seperti menyelesaikan Sudoku ketika anak masih belum tidur, justeru manfaatkan ketenangan untuk berkongsi masa berkenaan ketika mereka sudah tidur.

2. Didik anak tidur di kamar sendiri

Ibu bapa perlu mula mendidik anak untuk tidur dalam bilik berasingan. Kredit gambar: Sirap Limau

Sudah semestinya suami isteri memerlukan ruang privasi untuk bersama, namun bagi yang mempunyai anak kecil, mungkin agak sukar untuk mendapatkan privasi berkenaan. Jika bayi, mungkin boleh diletakkan dalam katil bayi bersebelahan katil utama.

Bagaimanapun, bagi kanak-kanak yang berumur tiga tahun ke atas, ibu bapa perlu ajar anak untuk tidur di bilik yang berasingan. Biarpun si kecil mungkin takut dan memberikan sejuta alasan yang lain, didik anak sehingga mereka membiasakan diri.

3. Tidak terhad dalam bilik tidur

Mungkin suami dan isteri sudah menetapkan dalam minda, jika melakukan hubungan intim, mesti di dalam bilik tidur sahaja. Jangan begitu, apa kata sesekali ubah rutin terbabit dalam suasana yang baharu. Pasti seronok kerana mengalami suasana berbeza daripada kebiasaan.

Pasangan suami isteri juga boleh melakukan hubungan intim di ruang tamu, sofa, lantai atau bilik mandi, asalkan selesa dan selamat tanpa dilihat sesiapa terutamanya anak. Dengan cara ini juga, ia tidak akan menganggu anak yang sedang tidur lena di atas katil.

4. Guna khidmat pengasuh

hubungan intim suami isteri

Gunakan peluang ketika anak berada di taska atau dijaga pengasuh. Kredit gambar: Verywell Family

Masa yang sesuai untuk melakukan hubungan intim dengan pasangan adalah ketika anak dijaga oleh pengasuh atau bersama-sama nenek dan saudara mara terdekat. Jika mereka di rumah, mungkin boleh merancang untuk menginap di hotel jika mempunyai bajet lebih. Suami isteri juga berhak mengambil kesempatan yang ada untuk membina keseronokan diri dan detik indah bersama seperti mana ketika berbulan madu dahulu.

Semoga panduan yang diberi dapat memberi manfaat dan membantu suami isteri dalam mencari masa untuk membina hubungan kasih sayang sekali gus menyemarakkan lagi rasa cinta dalam rumah tangga.

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

familuv Tue, 24 Jul 2018

Second Child Syndrome Berpunca Daripada Sikap Ibu Bapa Yang Membezakan Anak-Anak

Di sebalik sifat mereka yang gemar memberontak dan keras kepala, anak kedua juga dikatakan paling sensitif dan unik berbanding yang lain.

familuv Wed, 14 Nov 2018

Ia Mungkin Remeh, Namun 6 Perkara Ini Bisa Membuatkan Rumah Tanggamu Hangat Membara!

Gagal untuk menepati janji membuatkan keharmonian rumahtangga berkurangan.

familuv Sat, 22 Sep 2018
familuv Thu, 30 Aug 2018

Ini 5 Tip Untuk Handle Anak Yang Degil Oleh Para Ibu Bapa Berpengalaman

Ada kanak-kanak yang degil sangat sampai kita tak tahu bagaimana nak handle.

familuv Tue, 13 Nov 2018
familuv Wed, 29 Apr 2020

Ketahui 4 cara menyantuni ibu baru bersalin ketika PKP

Bertanya khabar adalah tindakan paling berkesan

familuv Wed, 28 Aug 2019
familuv Fri, 9 Nov 2018

Anak Tak Nak Makan Sayur? Buat Trik Homemade Sosej Ayam Sayur Ini

Sosej ini boleh direbus ataupun digoreng!

familuv Fri, 6 Mar 2020

Jangan terus tuduh, ini cara betul tanya anak

Pastikan ayat yang digunakan betul

familuv Mon, 3 Dec 2018

Pelakon Jelita Reese Witherspoon Kongsikan Rahsia Dia Membesarkan Anak-Anaknya

Mungkin anda boleh praktikkan juga dengan anak-anak anda nanti.

| Live TV