familuv By: Ad Ops January 22, 2020 @ 3:00pm

Masa bersama suami aman tanpa gangguan anak, ini caranya!

Masa berkualiti antara pasangan suami isteri mampu memberikan kebahagiaan dan keharmonian dalam kehidupan berumah tangga.

Pakar terapi seks dari London, Dr Louise Mazanti, mendedahkan bahawa hubungan seksual yang sihat lagi aktif antara pasangan suami isteri juga akan membantu melindungi kedua-duanya daripada penyakit yang berkaitan.

waktu kualiti suami isteri

Kredit gambar: Alex Delon

Bagaimanapun, tidak dinafikan kesibukan bekerja membuatkan pasangan suami isteri tidak mempunyai masa atau penat sebaik pulang dari pejabat, sekali gus menghilangkan keinginan untuk meluangkan masa berkualiti mahupun untuk bersama.

Ditambah pula apabila mempunyai anak, ia mungkin membataskan pasangan suami isteri untuk berbual mesra seperti zaman bercinta sebelumnya.

Hijab & Heels berkongsi beberapa helah yang mungkin boleh dilakukan setiap pasangan suami isteri agar masa berharga itu dapat dijalani dengan aman tanpa ganggguan anak.

1. Rancang waktu anak tidur

Perancangan yang betul merupakan perkara paling penting untuk memperoleh masa berharga ini. Sebaik-baiknya, rancang aktiviti yang boleh dilakukan bersama seperti berbual sambil menikmati teh panas mahupun menonton rancangan kegemaran ketika anak sedang tidur. 

waktu kualiti suami isteri

Kredit gambar: Young Parents

Apabila sudah mempunyai anak, suami isteri juga harus tetapkan dalam minda untuk mempunyai masa berkualiti bersama-sama walaupun sekejap kerana ‘masa’ itu sangat penting untuk perbincangan dari hati ke hati sebagai usaha memahami antara satu sama lain dengan lebih baik.

Tidak dinafikan memang agak sukar untuk suami dan isteri memenuhi keperluan melakukan aktiviti yang boleh dikongsi seperti menyelesaikan Sudoku ketika anak masih belum tidur, justeru manfaatkan ketenangan untuk berkongsi masa berkenaan ketika mereka sudah tidur.

2. Didik anak tidur di kamar sendiri

Ibu bapa perlu mula mendidik anak untuk tidur dalam bilik berasingan. Kredit gambar: Sirap Limau

Sudah semestinya suami isteri memerlukan ruang privasi untuk bersama, namun bagi yang mempunyai anak kecil, mungkin agak sukar untuk mendapatkan privasi berkenaan. Jika bayi, mungkin boleh diletakkan dalam katil bayi bersebelahan katil utama.

Bagaimanapun, bagi kanak-kanak yang berumur tiga tahun ke atas, ibu bapa perlu ajar anak untuk tidur di bilik yang berasingan. Biarpun si kecil mungkin takut dan memberikan sejuta alasan yang lain, didik anak sehingga mereka membiasakan diri.

3. Tidak terhad dalam bilik tidur

Mungkin suami dan isteri sudah menetapkan dalam minda, jika melakukan hubungan intim, mesti di dalam bilik tidur sahaja. Jangan begitu, apa kata sesekali ubah rutin terbabit dalam suasana yang baharu. Pasti seronok kerana mengalami suasana berbeza daripada kebiasaan.

Pasangan suami isteri juga boleh melakukan hubungan intim di ruang tamu, sofa, lantai atau bilik mandi, asalkan selesa dan selamat tanpa dilihat sesiapa terutamanya anak. Dengan cara ini juga, ia tidak akan menganggu anak yang sedang tidur lena di atas katil.

4. Guna khidmat pengasuh

hubungan intim suami isteri

Gunakan peluang ketika anak berada di taska atau dijaga pengasuh. Kredit gambar: Verywell Family

Masa yang sesuai untuk melakukan hubungan intim dengan pasangan adalah ketika anak dijaga oleh pengasuh atau bersama-sama nenek dan saudara mara terdekat. Jika mereka di rumah, mungkin boleh merancang untuk menginap di hotel jika mempunyai bajet lebih. Suami isteri juga berhak mengambil kesempatan yang ada untuk membina keseronokan diri dan detik indah bersama seperti mana ketika berbulan madu dahulu.

Semoga panduan yang diberi dapat memberi manfaat dan membantu suami isteri dalam mencari masa untuk membina hubungan kasih sayang sekali gus menyemarakkan lagi rasa cinta dalam rumah tangga.

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

familuv Mon, 13 Aug 2018

6 Tip Penting Supaya Kulit Bayi Anda Kekal Sihat

Kulit bayi sangat halus, ruam dan alergi boleh terbentuk jika tidak dijaga.

familuv Thu, 20 Jun 2019

Angkasawan Negara kongsi 15 panduan didik anak

Teknik mudah, tetapi berkesan!

familuv Mon, 22 Apr 2019

Jom belajar teknik Heimlich untuk selamatkan kanak-kanak yang tercekik!

Ikuti tutorial ini untuk pelajari teknik yang betul.

familuv Mon, 24 Dec 2018

Inilah Trend Nama Bayi Di Amerika Untuk Tahun 2018, Pelik-Pelik Belaka!

Ada juga yang letak nama makanan untuk nama anak mereka.

familuv Mon, 16 Mar 2020
familuv Fri, 3 Aug 2018

5 Langkah Si Isteri Bijak Saat Berdepan Suami Berlaku Curang

Jangan biar atau abaikan suami anda yang curang kerana itu hanya memberikan mereka peluang untuk terus mencari kebahagiaan di luar.

familuv Fri, 20 Jul 2018
familuv Thu, 15 Nov 2018
familuv Thu, 11 Apr 2019
familuv Tue, 3 Dec 2019

Bawa anak-anak mengembara bersama empat buku ini!

Fakta menarik dan cerita mengenai mitos serta haiwan liar menanti pembaca

| Live TV