Sertai misi di www.jomheboh.com.my dan berpeluang memenangi 5 juta koin Shopee, barangan Xiaomi dan beras ERA! Penyertaan dilanjutkan sehingga hari Jumaat 7 Mei 2021. Sertai sekarang!
familuv By: Bibi Ramli November 12, 2018 @ 9:00am

Meghan Markle & Harry Tidak Mahu Anak Mereka Dimanjakan Ketika Membesar, Ini Pendekatan Mereka

Membesar di mata khalayak ramai bukanlah mudah bagi seseorang kanak-kanak itu, lebih-lebih lagi jika dia merupakan salah seorang ahli kerabat diraja.

Sebelum ini, Putera Harry dari Britain sendiri sering menyuarakan kepayahannya untuk hidup normal dengan status popularitinya di arus antarabangsa. Katanya, nak mengimbangi kehidupannya di antara public dan private adalah sesuatu yang rumit.

Harry kini bakal menjadi seorang bapa memandangkan isterinya Meghan Markle sedang mengandungkan anak sulung mereka.

Dan nampaknya Harry tidak mahu anaknya juga melalui pengalaman yang kurang menyenangkan ini, seperti mana dia telah laluinya sejak kecil.

Memang stress bila semua perbuatan dan pergerakan anda diperhati oleh mata-mata orang asing dari seluruh dunia. 

Meghan yang pada mulanya berstatus rakyat biasa dari Amerika turut berkongsi impian tentang masa depan anak mereka nanti.

Pasangan ini berharap agar si kecil ini akan membesar tanpa dimanjakan dan supaya dia melalui kehidupan yang normal. Kalau boleh, mereka ingin jauhkan anak mereka daripada berada di bawah spotlight sepanjang masa.

Hal ini timbul selepas pasangan ini dikatakan tidak mahu menetapkan sebarang peranan diraja untuk anak mereka, dengan harapan si kecil ini akan melalui kehidupan seperti orang biasa.

Foto: BET Networks

Apabila menjadi sebahagian daripada keluarga diraja, sudah tentu bayi ini akan dilahirkan dalam kemewahan. Namun begitu, menurut orang dalam bagi keluarga diraja Britain, Meghan dan Harry sudah pun menetapkan perancangan masa depan untuk mencapai matlamat mereka.

Ketika bercakap dengan US Weekly, koresponden diraja Omid Scobie berkara Harry dan Meghan akan “mengubah peraturan parenting diraja” dan menetapkan sendiri cara-cara mereka membesarkan anak mereka.

Strategi ini melibatkan dia menggunakan pengangkutan awam dan melakukan kerja-kerja rumah.

“Meghan akan membawa anak-anak mereka menaiki keretapi bawah tanah. Mereka akan kena buat kerja rumah dan satu hari nanti mereka perlu mencari pekerjaan tetap. Mereka tak akan dimanjakan.”

Bulan lepas, sumber daripada keluarga diraja telah memberitahu Sunday Times yang pasangan Harry-Meghan ini sedang mempertimbangkan cara kehidupan sepupu-sepupu Harry, Zara dan abangnya Peter Philips.

Dari kiri: Putera William, Harry, Peter dan Zara. Foto: Getty Images

Adik-beradik ini adalah cucu kepada Ratu Elizabeth II tapi mereka tidak diberikan gelaran Prince atau Princess kerana mereka merupakan anak kepada Puteri Anne, anak perempuan Elizabeth.

Berdasarkan tradisi, anak kepada anak perempuan Raja/Ratu Britain takkan diberikan gelaran diraja (tapi anak kepada anak lelaki Raja/Ratu pula boleh).

Hmm… sedikit seksis, tapi tak apalah. Zara katanya rasa bersyukur kerana tanpa gelaran Princess, dia berupaya untuk lalui kehidupan orang biasa.

Jika Harry dan Meghan membuat keputusan untuk mengikuti gaya hidup Zara, ia bermakna anak mereka takkan ada gelaran diraja, boleh ada kerjaya tersendiri dan berpeluang untuk menjauhi diri daripada spotlight.

Tapi adakah ini satu matlamat yang realistik untuk sepasang suami isteri yang bukan saja popular tapi mempunyai kaitan dengan keluarga diraja terkenal di dunia? Hmm… kita tengoklah nanti.

Bayi dalam kandungan Meghan ini adalah pewaris takhta Britain yang ke-7 dan dijangka akan dilahirkan pada pertengahan tahun depan.

Secara automatiknya dia takkan ada gelaran diraja melainkan jika Ratu Elizabeth II sendiri yang memberikan gelaran tersebut.

Sumber: Mirror.co.uk

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

familuv Fri, 22 Jun 2018

Menabur Bedak Pada Bayi Anda Sebenarnya Merbahaya! Ini 4 Sebabnya

“Eh, busuknya anak awak! Tak pakaikan bedak ke lepas mandi?!”

Haaa, ibu-ibu mesti tidak suka kan kalau anak korang kena kutuk bau busuk kalau tidak memakai bedak? Memang lumrah sebenarnya, ibu-ibu yang ada anak kecil memang suka sapu bedak pada anggota badan anak mereka supaya tak nak bau busuk.

familuv Fri, 16 Nov 2018

9 Cara Efektif Untuk Kurangkan Masalah Ekzema Anak Anda

Ekzema tidak boleh dirawat, tetapi masalah kulit ini boleh dicegah.

familuv Tue, 19 May 2020

Rindu ibu bapa di kampung, jom jenguk mereka secara dalam talian

Kaedah mudah nyatakan kerinduan terhadap ibu bapa

familuv Mon, 3 Sep 2018

Kaki Budak Ini Patah Apabila Dia Menaiki Papan Gelongsor Dengan Ibunya, Tengok Video Ini

Tak sangka alat yang nampaknya innocent sebenarnya boleh membahayakan diri.

familuv Fri, 3 Apr 2020
familuv Thu, 20 Sep 2018

Victoria Beckham Kongsi Rahsianya Tentang Membesarkan Anak-Anak Yang Sopan

Keluarga Beckham selalu nampak bahagia. Apakah rahsia mereka?

familuv Thu, 5 Jul 2018
familuv Mon, 1 Jun 2020

| Live TV