familuv By: Yanie Baharom October 27, 2018 @ 9:00am

Risiko Kahwinkan Anak Di Bawah Umur, Satu Kes Kanak-Kanak Mati Pada Malam Pertamanya!

Kepada semua yang bergelar ibu bapa, kita diberi tanggungjawab untuk membesarkan anak dengan penuh kasih sayang. Malah memastikan mereka mendapat pendidikan terbaik sama ada ilmu di dunia mahupun akhirat demi jaminan masa depan mereka.

Namun faktor kemiskinan memusnahkan impian mereka. Salah satu cara untuk ibu bapa menyelesaikan masalah gara-gara tidak lagi mampu menampung kehidupan adalah dengan mengahwinkan anak mereka yang masih di bawah umur.

Ibu bapa sanggup membenarkan anak mereka berkahwin dengan pasangan yang lebih tua demi melepaskan tanggungjawab sebagai orang tua.

Terdapat satu kes berlaku di Barat Yemen sekitar 2016, di mana seorang kanak-kanak berusia 8 tahun dikenali sebagai Rawan meninggal dunia pada malam pertamanya kerana kecederaan dalaman yang berlaku.

Namun, tahukah anda, perkahwinan bawah umur ini sebenarnya memberikan kesan yang buruk pada anak anda? Dan ini lima kesan buruk perkahwinan bawah umur yang perlu anda tahu.

Foto: change.org

1. Terlalu muda untuk memikul tanggungjawab

Bayangkan pada usia yang sangat muda, anak kecil dibebankan dengan tanggungjawab sebagai seorang isteri. Sudah tentu, mereka akan rasa terasing kerana mereka tidak lagi dapat bermain atau bersosial dengan rakan sebaya. Selain itu, ia juga menyekat kebebasan mereka dari segi keselamatan, kesihatan dan pendidikan. Dan ini akan menyebabkan mereka dan ahli keluarga hidup dalam kemiskinan.

 2. Aktiviti seksual pada usia muda

Pada usia yang muda, anak anda telah digalakkan untuk melakukan aktiviti seksual sedangkan badan mereka masih berkembang dan tidak tahu mengenai hak mereka sebagai seorang wanita dan kesihatan reproduktif mereka. Mereka juga perlu menghadapi tekanan untuk membuktikan kesuburan mereka dan anak anda juga akan rasa sukar untuk menunaikan keinginan seks atau bercakap mengenai seks selamat dengan suami.

Foto: The Level MY

3. Risiko kehamilan dan melahirkan anak

Kajian menunjukkan bahawa ibu berusia 20 tahun ke bawah mempunyai 50 peratus risiko yang tinggi untuk melahirkan anak pramatang, anak lahir mati atau bayi baru lahir mati berbanding wanita yang berusia. Ini kerana kebiasaanya mereka belum bersedia dari segi fizikal mahupun mental untuk menjadi seorang isteri dan ibu. Oleh itu, mereka mudah terdedah pada risiko kematian semasa beranak dan kecederaan semasa hamil.

4. Terdedah jangkitan HIV/AIDS

Kanak-kanak perempuan yang berkahwin sebelum umurnya 18 tahun, mereka berisiko untuk mendapat penyakit berbahaya iaitu HIV. Ini kerana pasangan mereka yang lebih berusia dan mungkin pernah mengadakan hubungan seks sebelumnya. Oleh itu, ia meningkatkan risiko jangkitan HIV pada mereka. Kajian yang dijalankan mendapati, 5,000 gadis dan wanita muda dijangkiti HIV setiap minggu dan satu dari tujuh jangkitan itu adalah dari golongan remaja.

5. Keganasan rumah tangga

Dengan jurang usia yang besar, anak anda mungkin sukar untuk memuaskan kehendak pasangan mereka dan ini akan membuatkan anak anda lebih berisiko untuk menghadapi keganasan daripada pasangan sepanjang hidup mereka. Kajian yang dijalankan di seluruh dunia, perempuan yang berkahwin sebelum usia 15 tahun mempunyai 50 peratus pengalamn didera secara fizikal dan seksual oleh pasangan. Ini kerana kebanyakan mereka percaya bahawa lelaki berhak untuk memukul isteri mereka.

Sumber: Jelita

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

familuv Fri, 4 Jan 2019

Ketahui Keperluan Kalori Yang Diperlukan Bayi Anda

Ibu bapa juga perlu tahu tanda-tanda kekenyangan dan kelaparan bayi anda.

familuv Sun, 10 May 2020
familuv Fri, 27 Jul 2018

Bagaimana Mengenal Pasti Mangsa Sumbang Mahram Dan Hulurkan Bantuan Segera

Topik sumbang mahram melatari kebanyakan dada akhbar serata dunia dan salah satu bentuk jenayah yang kurang dilaporkan secara rasmi kepada pihak berkuasa.

familuv Tue, 19 May 2020

Rindu ibu bapa di kampung, jom jenguk mereka secara dalam talian

Kaedah mudah nyatakan kerinduan terhadap ibu bapa

familuv Tue, 12 Nov 2019

Bayi pun tertarik pada yang cantik dan tampan, tapi kenapa ya?

Sama seperti orang dewasa, si kecil pun memilih!

familuv Thu, 6 Feb 2020
familuv Fri, 21 Sep 2018

Ada Apa Dengan Gelaran Pasangan Sepadan Sedang Hati Tidak Bahagia

Satu kajian mendapati wanita terbukti lebih bahagia bila mempunyai suami yang kurang menarik daripada mereka.

familuv Mon, 25 Mar 2019

6 jenis gambar kanak-kanak yang tidak patut dikongsi di media sosial

Jangan dedah anak kepada ‘pemangsa’ dalam talian.

familuv Mon, 21 May 2018
familuv Mon, 22 Oct 2018

| Live TV