Hashtag atau tajuk segmen ‘dapur with love’, istilah yang menggambarkan sesi memasak dengan penuh kasih sayang untuk mereka yang tercinta.
Sememangnya dapur satu ruangan di mana kita dapat menyediakan makanan buat seisi keluarga. Namun begitu, selain memikirkan menu lazat setiap hari, ada perkara yang lebih utama perlu diberi perhatian misalnya kebersihan dapur termasuk barangan yang digunakan.
Tahukah anda, peralatan memasak yang biasa digunakan juga boleh mendatangkan bahaya kepada kesihatan jika tidak digunakan dengan baik?
Jom kita tinjau, kalau-kalau ada yang menggunakan tujuh barangan ini di rumah anda?
1. Peralatan aluminum
Aluminium adalah material yang murah dan pelbagai guna. Walaubagaimanapun, makanan berasid seperti sos tomato boleh menyebabkan aluminium terserap masuk ke dalam makanan.
Memang aluminium boleh disingkirkan dari badan melalui buah pinggang, namun ia masih salah satu toksin utama dalam senarai daftar bahan paling toksik oleh United States Agency.
2. Periuk kuprum
Kuprum terkenal mampu mengekalkan suhu dan menahan haba, malah periuk dan kuali kuprum (copper pot) menjadi kegemaran kebanyakkan cef.
Tetapi makanan berasid boleh menghakis lapisan kuprum dan menyebabkan ia masuk ke dalam makanan!
3. Pengalas pemotong plastik
Plastik memang lebih tahan lama dari kayu, namun ia lebih cenderung mempunyai kesan terpotong yang boleh jadi tempat bakteria membiak.
Itulah sebabnya penting untuk membersihkan tempat pemotong dengan baik menggunakan air berklorin atau air panas.
Jika pengalas pemotong plastik (plastic chopping board) anda mempunyai banyak kesan terpotong, sudah tiba masanya untuk anda tukar baru.
4. Peralatan memasak plastik
Jika dibiarkan pada suhu yang tinggi, peralatan plastik akan cair dan mengeluarkan bahan dan gas kimia yang bahaya ke dalam makanan.
Peralatan kayu dan besi adalah lebih selamat digunakan.
5. Plastik mengandungi BPA
BPA (bisphenol A) adalah bahan kimia industri yang digunakan dalam pembuatan plastik.
Kajian menunjukkan kesan ketara antara plastik BPA terhadap janin dan bayi baru lahir.
Apabila membeli produk plastik, pastikan semak di bahagian bawah dan pilih plastik yang dilabel sebagai bebas BPA (BPA-free).
6. Besi tahan karat bercalar
Besi tahan karat memang pelbagai guna dan tahan lasak, namun tidak semuanya tahan calar.
Apabila sudah tercalar, ia boleh membebaskan mineral seperti besi, kromium dan nikel ke dalam makanan.
Walaupun semua bahan ini bukanlah toksik jika dalam kuantiti yang sedikit, namun ia masih boleh memudaratkan kesihatan jika terkumpul di dalam badan.
7. Kuali teflon
Teflon membuatkan memasak tanpa minyak lebih mudah, kerana bahan tidak lekat menyebabkan semua makanan seperti meluncur di atas permukaannya.
Tetapi menurut kajian oleh kumpulan Kesihatan Persekitaran, kuali bersadur Teflon boleh mencapai suhu konduktif dan membebaskan asap atau gas beracun selepas 2 hingga 5 minit di atas api!
Sumber: The Asian Parent Malaysia