familuv By: Bibi Ramli April 26, 2018 @ 5:00pm

Serlahkan Skil Seni Anak Anda Di Dapur Melalui Aktiviti Membuat Biskut Bergambar Abstrak Ini

Ingat tak dulu masa kita kecil? Di sekolah atau tadika, kita ada buat seni lukisan di mana kita meniup watercolour di atas kertas dengan straw hingga terbentuk sebuah seni abstrak yang unik.

Foto: oneinchworld.com

Sebenarnya anda pun boleh hasilkan seni yang sama di atas kepingan biskut! Biar biskut itu jadi kanvas anda.

Ini juga boleh dijadikan sebagai satu aktiviti yang anda boleh lakukan bersama anak anda. Berikan dia peluang untuk tunjukkan kreativitinya.

Jom cuba!

Anda perlukan:

  • 4 cawan tepung serbaguna
  • 1 sudu kecil serbuk penaik
  • 2 cawan gula
  • 2 sudu kecil ekstrak vanila
  • ½ sudu kecil garam
  • 1 cawan mentega tawar (unsalted)
  • 2 telur besar
  • Pewarna makanan

Cara-cara membuat biskut:

  1. Alaskan dua loyang dengan kertas minyak, kemudian letak tepi.
  2. Dalam mangkuk besar, tapis sekali tepung, garam dan serbuk penaik. Letak tepi.
  3. Dalam mangkuk lain, adun mentega dan gula dengan menggunakan hand mixer hingga kembang. Kemudian masukkan telur dan pukul lagi.
  4. Masukkan campuran tepung tadi dan mix dengan kelajuan perlahan sampai sebati. Campurkan ekstrak vanila. Cover dengan plastic wrap dan sejukkan di dalam peti ais selama 45 minit.
  5. Panaskan oven ke 160 darjah Celcius.
  6. Di atas permukaan yang ditabur dengan tepung, uli adunan tadi hingga ia setebal ¼ inci. Alihkannya ke loyang yang dialaskan dengan kertas minyak dan sejukkan sampai keras, iaitu lebih kurang 15 minit.
  7. Potong adunan leper (yang dah jadi macam biskut) tadi ke bentuk segi empat sama besar. Letakkan balik ke atas loyang dengan jarak 2 inci antara setiap keping.

Cara-cara menghias:

  1. Untuk menghiasinya, letakkan beberapa titik pewarna makanan di atas kepingan biskut. Tanpa membuang masa, tiupkan cecair itu ke arah yang berlainan di serata permukaan biskut itu. Ikutlah citarasa anda memilih design macam mana dan untuk menggunakan seberapa banyak warna pun.
  2. Sejukkan biskut yang telah dihias di dalam peti ais sampai keras, iaitu lebih kurang 15 minit.
  3. Bakar di dalam oven selama 12 ke 15 minit, sampai sisi-sisi biskut bertukar warna coklat. Dengan menggunakan sudip besi, alihkan ke rak dawai untuk disejukkan.

Senang saja! Aktiviti ini bukan saja dapat menolong memupuk minat seni di dalam diri anak anda, malah ia memberikan peluang kepada anak anda untuk biasakan diri di dalam dapur.

Manalah tahu, mungkin dia akan mula minat memasak atau baking tak lama selepas itu? Senanglah kerja anda nanti!

Sumber: Martha Stewart

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

familuv Wed, 29 Jan 2020
familuv Mon, 22 Jul 2019

Isteri makan hati dapat suami ‘anak emak’, apa penyelesaiannya?

Suami harus adil dalam membahagikan kasihnya!

familuv Tue, 22 Jan 2019

10 ungkapan yang anda perlu kerap ucapkan kepada anak

Anak anda akan rasa lebih dihargai.

familuv Tue, 12 Feb 2019

Elak jadi mangsa penculikan, ini lapan perkara yang perlu diajarkan kepada anak-anak!

Ibu bapa jangan leka dengan Instagram dan Facebook saja!

familuv Fri, 22 Jun 2018

Menabur Bedak Pada Bayi Anda Sebenarnya Merbahaya! Ini 4 Sebabnya

“Eh, busuknya anak awak! Tak pakaikan bedak ke lepas mandi?!”

Haaa, ibu-ibu mesti tidak suka kan kalau anak korang kena kutuk bau busuk kalau tidak memakai bedak? Memang lumrah sebenarnya, ibu-ibu yang ada anak kecil memang suka sapu bedak pada anggota badan anak mereka supaya tak nak bau busuk.

familuv Fri, 27 Sep 2019
familuv Tue, 5 Mar 2019

Manfaat dan kemudaratan “tandem nursing”. Ibu bapa sila ambil perhatian!

Semakin kerap anak menyusu, semakin banyak susu terhasil

familuv Thu, 2 May 2019

Besarkan 6 anak dengan poket kosong, terpaksa tebalkan muka pinjam duit jiran

Penerima Anugerah Ibu Mithali Harian Metro 2019 kongsi kisah duka

familuv Tue, 18 Feb 2020
familuv Tue, 25 Dec 2018

| Live TV