familuv By: Yanie Baharom July 22, 2019 @ 11:30am

Suka isteri berpakaian menjolok mata, suami seperti ini Tuhan tak sudi melihat wajahnya

Isteri mahu berhijab tapi suami melarang! Alasan suami, nampak macam perempuan kampung selain bimbang tertarik kepada wanita lain disebabkan isteri tidak lagi hebat atau kelihatan mengghairahkan seperti penampilan sebelumnya.

Soalnya, ada ke suami yang berfikiran sebegitu? Jangan ingat tidak ada ya, sebenarnya ramai cuma kita saja yang tidak tahu kerana isu ini dilihat sebagai masalah terpencil.

Suami yang baik akan mengajak isteri kepada kebaikan. – Foto: Khalifah Media

Semoga suami anda tidak termasuk dalam kalangan suami yang dimaksudkan dalam sabda Rasulullah SAW, iaitu ada tiga orang yang tidak akan dilihat Allah pada hari kiamat. Satu daripadanya adalah lelaki dayus, iaitu suami yang tidak mempunyai rasa cemburu terhadap isterinya. Perbuatannya disebut sebagai diyatsah.

Rasulullah SAW bersabda,

ثَلَاثَةٌ لَا يَنْظُرُ اللَّهُ عَزَّ وَجَلَّ إِلَيْهِمْ يَوْمَ الْقِيَامَةِ: الْعَاقُّ لِوَالِدَيْهِ، وَالْمَرْأَةُ الْمُتَرَجِّلَةُ، وَالدَّيُّوثُ

“Ada tiga orang yang tidak akan dilihat Allah pada hari kiamat: Orang yang menderhaka kepada kedua-dua orang tuanya, wanita yang meniru gaya laki-laki, dan lelaki dayus.”(HR. An Nasa’i dan Ahmad)

Bagaimana bentuk perbuatan diyatsah atau sikap lelaki dayus pada zaman moden? Berikut adalah sebahagian contohnya:

1. Membiarkan isterinya tidak menutup aurat

Menutup aurat adalah wajib. Kebanyakan ulama menyatakan aurat wanita adalah seluruh tubuhnya kecuali wajah dan telapak tangan, iaitu seperti ketika bersolat.

Rambut juga dikategorikan sebagai aurat wanita, maka menutup rambut dengan tudung yang dipakai secara rapi dan menutup bahagian dadanya adalah wajib bagi muslimah. Jika ada lelaki yang membiarkan isteriya tidak bertudung dan tidak menutup aurat, perbuatan itu dianggap tergolong dalam diyatsah.

Ada juga lelaki yang membiarkan isterinya bukan hanya tidak tudung, tetapi juga membuka sebahagian anggota tubuhnya dengan memakai kemeja-T, tank top dan seluar pendek yang mendedahkan banyak aurat. Suami sebegitu dianggap dayus kerana tidak memelihara penampilan isteri mereka.

Foto: thedailybeast

2. Menyuruh isterinya membuka aurat

Isteri ingin bertudung, tetapi suami pula melarang. Lelaki yang menyuruh isterinya membuka hijab, bererti mereka semakin dekat dengan dayus. Lebih teruk jika suami sendiri mahukan isterinya berpakaian menjolok mata sehingga memperlihatkan bentuk tubuh kerana bangga isterinya menjadi perhatian dan bualan dalam kalangan teman-teman.

3. Membiarkan isterinya mempamerkan aurat dalam internet 

Jika membiarkan isteri membuka aurat di sekitar rumah, maka yang melihat adalah jiran tetangga dan orang-orang terbatas di sekitarnya. Namun begitu, jika seorang wanita membuka auratnya dan dipamerkan dalam internet atau media sosial, maka seluruh dunia dapat menikmati kecantikannya.

Lelaki yang membiarkan isterinya berbuat demikian bukan saja termasuk dalam golongan dayus, bahkan menanggung dosa yang tidak terhitung selagi gambar isteri ditontoni ramai.

4. Membiarkan isterinya ikhtilath (tiada batas dalam pergaulan)

Antara sikap lelaki dayus yang dianggap dayus adalah membiarkan isterinya melakukan ikhtilath dan tidak timbul rasa cemburu sama sekali dalam hatinya, malah dia tidak cuba melarang serta menasihatinya.

Secara umumnya, ini yang terjadi kepada wanita yang membuka aurat kemudian bergaul secara bebas dengan golongan bertentangan jantina. Apabila aurat wanita tidak dijaga, ia mendorong kepada kemungkinan saling berpandangan, saling bergurau-senda sehingga bersentuhan secara fizikal sekali gus menimbulkan nafsu antara kedua-duanya.

5. Mengeksploitasi isteri

Demi kepentingan syarikat dan perniagaan, ada sebilangan suami mengeksploitasi isterinya dengan menggalakkan mereka mengenakan pakai menjolok mata, melakukan ikhtilath dan memancing lelaki lain untuk tujuan perniagaan. Misalnya menyuruh isterinya menyanyi dan menari untuk menghiburkan pelanggan atau rakan niaga yang berpotensi.

6. Membiarkan isterinya mendekati zina

Perbuatan paling dahsyat adalah apabila suami membiarkan isterinya berzina. Mungkin tidak secara langsung membiarkannya berzina di depan mata. Tetapi dengan cara membiarkan isterinya bebas bergaul dengan lelaki lain dan membenarkan isteri mengunjungi tempat-tempat maksiat atau sebagainya yang akhirnya membuka ruang untuk isterinya melakukan perbuatan zina.

Pengajaran daripada perkongsian artikel ini, cukuplah kecantikan dan keseksian isteri menjadi tatapan ekslusif mata suami. Semoga kita dijauhkan Allah daripada perbuatan diyatsah dan dayus.

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

familuv Mon, 3 Sep 2018

Kaki Budak Ini Patah Apabila Dia Menaiki Papan Gelongsor Dengan Ibunya, Tengok Video Ini

Tak sangka alat yang nampaknya innocent sebenarnya boleh membahayakan diri.

familuv Thu, 29 Nov 2018

3 Tip Mudah Untuk Pastikan Makanan Anda Selamat Untuk Dimakan Ketika Hamil

Apa yang anda makan akan memberi kesan terus kepada kesihatan anda dan kandungan.

familuv Tue, 17 Jul 2018

Karakter Dominan Isteri Bikin Suami Kecut Perut

Ada banyak faktor sebenarnya yang menyebabkan suami takut isteri.

familuv Mon, 24 Jun 2019

‘Pillow talk’ mampu hangatkan hubungan

Komunikasi berkesan itu penting!

familuv Tue, 19 Jun 2018

Ikuti Langkah Ini Dan Anak Anda Tidak Perlu Lagi Guna Lampin Pakai Buang

Lebih jimat kalau anak sudah tidak pakai lampin pakai buang lagi. Anda wajib praktik teknik ini!

familuv Thu, 4 Jul 2019

Contoh 10 ‘salah laku’ ibu bapa dalam mendidik anak-anak

Didik anak supaya hormat bukan takut kepada ibu bapa!

familuv Fri, 15 Mar 2019

5 langkah untuk menghadapi perceraian

Jangan biarkan detik hitam ini menghantui anda.

familuv Thu, 28 Mar 2019

Enam perkara yang harus dipersoalkan apabila anda berada di ambang perceraian dengan pasangan

Anda harus bertanyakan soalan ini kepada diri sama ada anda masih bahagia atau sebaliknya

familuv Thu, 12 Dec 2019

10 manfaat bagi kanak-kanak yang belajar memasak

Aktiviti ini berfaedah untuk si kecil dan juga ibu bapa.

familuv Mon, 19 Aug 2019

Urut-mengurut dulu sebelum ‘bersama’, pasti suami-isteri lebih bahagia

Nikmatnya berurut, boleh hilang segala bebanan diatas kepala sekaligus perasaan resah dan bisa-bisa badan akibat tidak cukup rehat, kuat kerja mahupun tidak cukup tidur. Banyak manfaat yang dapat diperoleh ketika urut badan. Selain bermanfaat untuk […]

| Live TV